El Catàleg d’arbres singulars de les Illes Balears incorpora cinc nous exemplars i un conjunt A l’arxipèlag hi ha gairebé una vuitantena d’exemplars sota aquesta figura de protecció

En el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) s’ha publicat, aquest dimarts, la incorporació d’un conjunt d’arbres i cinc exemplars de Mallorca al Catàleg d’arbres singulars de les Illes Balears. Així, amb la inclusió d’aquests, l’arxipèlag passa a tenir 78 exemplars protegits: 51 a Mallorca, 15 a Menorca, 15 a Formentera i 7 a Eivissa.

La surera de Son Quint (Quercus suber), a Esporles, és un arbre de gairebé 14 metres d’altura, que es calcula que tengui més de 80 anys. Es troba dins una finca privada i forma part d’un conjunt format per un safareig, una antiga canaleta i un pou. Les característiques del sòl fa que tengui unes condicions bones per sobreviure i créixer.

El pi de Ca don Jaume Oliver (Pinus halepensis), a Alcúdia, és un exemplar de grans dimensions, amb 15 metres d’altura i tres grans cimals. Té 112 anys i està en procés de declaració de patrimoni protegit a causa de la seva monumentalitat.

L’eucaliptus de sa Bastida (Eucalyptus globulus), al terme municipal d’Alaró, fa 20 metres d’altura i té una copa del mateix diàmetre. Es calcula que tengui uns 75 anys, tot i que podria ser més vell. La presència d’aigua al subsòl ha facilitat que aquest exemplar, situat en una propietat privada, hagi arribat a les dimensions que té.

Un altre arbre que es troba a Alaró és el ginebró de Son Curt (Juniperus oxycedrus). També en propietat privada, presenta una conformació salvatge, amb una altura de gairebé set metres. Les seves dimensions han estat qualificades d’extraordinàries, tenint en compte l’espècie que és.

El darrer exemplar que ha estat inclòs al Catàleg és el de la mata del Castell de Bellver (Pistacia lentiscus), a Palma, està situat al sud de la murada exterior de l’edifici. Es calcula que sigui centenària i el que la fa singular és el fet que normalment es vegi en forma d’arbust i no d’arbre i que compta amb quatre peus verticals.

El conjunt que ha entrat al Catàleg és el dels plataners de s’Escorxador (Platanus x hispanica) d’Alaró, que es troben a la plaça de l’antic escorxador del municipi. Tenen gairebé un segle i s’ha catalogat no només per l’antiguitat sinó perquè no han patit mai podes.

Des de 2016 que no s’afegien nous exemplars al Catàleg d’arbres singulars de les Illes Balears. Aquesta eina es va crear l’any 1991 amb l’objectiu de preservar aquells arbres que tenen un valor patrimonial o significat cultural amb una transcendència notable.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *