El COFIB disposarà de prop d’un milió d’euros per fer front a les espècies invasores i avançar en l’adaptació al canvi climàtic

El Consell de Govern ha atorgat al conseller de Medi Ambient i Territori l’autorització prèvia per exercir la competència en matèria d’autorització i disposició de la despesa corresponent a un expedient de transferència per un import màxim de 982.620,00 € a favor del Consorci per a la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears (COFIB) per executar els projectes de control d’espècies invasores, de bioseguretat i de canvi climàtic 2021-2024.

L’objectiu dels projectes és desenvolupar, en aquests quatre anys, mesures encaminades al control de l’entrada d’espècies invasores a les Balears, a través de la bioseguretat, així com preveure i adaptar-se a situacions derivades de les conseqüències de l’emergència climàtica.

Entre les actuacions previstes, hi ha l’eliminació d’espècies invasores a zones humides per donar continuïtat a les tasques que s’han fet durant els darrers anys gràcies al projecte Prats Nets d’Invasores, finançat a través de l’impost del turisme sostenible (ITS). Amb quatre anys més d’actuacions, es podrà consolidar el control d’espècies invasores en aquests espais, a través de tasques de prevenció i seguiment.

Una altra actuació és l’erradicació de Carpobrotus a Formentera, un pas més en el control d’espècies invasores i que és possible gràcies a les característiques que té l’illa pitiüsa. A més d’eliminar-la, es farà feina per restituir els hàbitats danyats per la planta. D’altra banda, també es potenciarà el control d’ofidis a Mallorca, amb accions que permetin augmentar-ne el seguiment, així com la protecció d’espècies endèmiques com el ferreret.

Per continuar fent feina en matèria de bioseguretat, el COFIB també preveu la contractació d’una persona formada en veterinària i bioseguretat, la qual cosa permetrà desenvolupar mesures preventives, com ara protocols o inspeccions.

Per fer front a les conseqüències de l’emergència climàtica, des del COFIB es duran a terme accions per donar resposta a la creixent nidificació de tortugues marines a les costes de les Illes Balears, com també per al desenvolupament dels programes de conservació, que inclouen mesures com la incubació dels ous o el programa Head Starting d’alimentació i desenvolupament durant el primer any de vida.

Es farà, a més, seguiment d’aquesta espècie, com també d’altres espècies marines catalogades, com taurons i rajades. Aquestes actuacions permetran conèixer l’estat de les poblacions i desenvolupar així les accions de conservació del medi marí necessàries per mantenir-les.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.