Son Espases implanta el programa d’hemodiàlisi domiciliària per a pacients renals avançats

L’Hospital Universitari Son Espases ha posat en marxa el programa d’hemodiàlisi domiciliària per a pacients amb malaltia renal avançada. Aquest programa permet els usuaris que puguin dur a terme al seu domicili el mateix tipus de diàlisi que reben a l’Hospital —l’hemodiàlisi—, amb la qual cosa s’eviten els desplaçaments al Centre i es fomenten, alhora, la seva independència i les seves autocures. De moment, Son Espases és l’únic hospital de la Comunitat Autònoma que ofereix aquest servei als seus pacients.

Actualment, els professionals del Servei de Nefrologia —metges i infermers— tracten trenta-vuit pacients amb hemodiàlisi. Són persones que venen tres o quatre dies a la setmana i, durant quatre o cinc hores, reben el tractament, amb les conseqüències que comporta per compatibilitzar-lo amb la seva vida personal i laboral, ja que molts d’ells han de deixar de fer feina. Ara, amb la implementació del programa d’hemodiàlisi domiciliària, alguns d’aquests pacients poden rebre el tractament directament a casa seva, cinc o sis dies a la setmana —en funció de cada pacient—, però amb la meitat de temps, la qual cosa els permet compatibilitzar el tractament amb la seva vida diària.

L’hemodiàlisi domiciliària està indicada a un grup de pacients en els quals no és possible realitzar la diàlisi peritoneal, que és l’altra tècnica de diàlisi domiciliària, ja que presenta molt bona tolerància, adaptabilitat horària i una mínima infraestructura, la qual cosa permet que un nombre elevat de pacients puguin dur-la a terme a casa. L’hemodiàlisi domiciliària està indicada en pacients amb malaltia renal crònica que requereixin una teràpia renal substitutiva; en pacients que, després de rebre la informació adequada sobre les diferents tècniques de teràpia renal substitutiva, ho sol·licitin de manera expressa; en pacients als quals no es pot fer la diàlisi peritoneal, i en pacients que demostrin una bona tolerància a l’hemodiàlisi.

A hores d’ara, hi ha tres pacients que estan rebent formació per poder dur a terme aquest tractament des del seu domicili. Els infermers i el metge són els encarregats d’explicar als pacients com han d’actuar davant qualsevol fet inesperat, com funcionen el monitor i els accessos vasculars per on rebran el tractament —catèters o fístules—, entre d’altres aspectes. Es recomana que, sempre que sigui possible, els pacients estiguin acompanyats. A banda d’això, es farà un seguiment telefònic de tots els pacients un cop comencin l’hemodiàlisi domiciliària.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.