Yllanes ofereix a les entitats locals l’ajuda del Govern per modernitzar infraestructures per adaptar-se a la imminent electrificació dels vehicles

El vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha presentat aquest divendres a Pollença dos projectes de dos punts dobles de recàrrega amb pèrgola fotovoltaica que generaran un total de 99 kWp cadascun i que estan situats al pàrquing del poliesportiu del poble.

Aquests projectes han tingut un cost de 240.861 euros cadascun, dels quals 162.500 euros han estat finançats pel Govern a través d’un projecte de l’impost de turisme sostenible. Els dos projectes s’ubiquen a l’aparcament del poliesportiu, un ha rebut el cofinançament de l’Ajuntament de Pollença i l’altre de l’Empresa Municipal de Serveis. Aquestes instal·lacions oferiran la possibilitat de carregar fins a vuit vehicles alhora, l’energia produïda per les plaques fotovoltaiques servirà per donar servei als punts de càrrega i l’excedent servirà per abastir el poliesportiu i altres edificis municipals.

Aquesta línia d’ajuts per fomentar la instal·lació de nous punts de càrrega arriba a subvencionar el 100 % dels punts de càrrega, fins a 7.000 € per punt, així com el 100 % de l’energia fotovoltaica associada, fins a 10 kW per punt de càrrega, i el manteniment de les instal·lacions.

El vicepresident Yllanes ha informat que la convocatòria d’ajuts per a aquests tipus de projectes s’ampliarà de 6 a 10,2 milions d’euros, i també s’ampliarà el termini d’execució dels projectes fins al desembre de 2022, i ha recordat que «l’objectiu a final de 2022 és superar els 1.000 punts de recàrrega d’accés públic per a vehicles elèctrics, de manera que es doblaran els punts respecte a 2020».

«Vull recordar que aquesta fita l’haurem aconseguida tres anys abans de l’objectiu situat el 2025, podem ser encara més ambiciosos i accelerar l’expansió de la xarxa», ha dit, alhora que ha afegit que «des del Govern sabem que les Balears són un territori perfecte per a la seva implantació, ja que les distàncies no són llargues. I amb una xarxa de punts de recàrrega ben repartits per tot el territori i que va creixent any rere any la mobilitat elèctrica esdevindrà la millor opció abans del que pensam».

El també conseller ha recordat, a més, que «com a institucions, hem d’estar preparats per modernitzar les infraestructures davant la imminent electrificació dels vehicles que ve, així com per aprofitar l’arribada dels fons europeus per aprofundir en una transició socialment justa per democratitzar un bé tan bàsic com és l’energia. L’objectiu és blindar climàticament les Illes Balears».

Per la seva banda, el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, ha declarat que «les administracions locals són imprescindibles en la lluita contra el canvi climàtic i el procés de transició energètica, i és per això que des de l’àmbit local es comença per establir les bases per a un canvi de model cap a una societat més sostenible, respectuosa amb l’entorn». Per això, ha afegit, «amb aquests tipus de projectes com el que s’ha presentat avui a Pollença, els municipis poden començar a fer front a l’increment de vehicles elèctrics que tindrem els propers anys, com a resultat dels incentius que estam impulsant des de les administracions, a través dels plans MOVES II i III, així com de l’evolució tecnològica que facilitarà l’electrificació del parc mòbil de les Illes Balears».

«Aquest increment en la quantia total dels ajuts, juntament amb l’ampliació del termini d’execució, és important per incrementar els punts de càrrega i també per iniciar la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques en part dels aparcaments de les nostres illes», ha dit Malagrava.

Així mateix, Ferran Rosa, gerent de l’Institut Balear de l’Energia, ha recordat que «l’IBE es posa al servei de la transició energètica en l’àmbit local, ja sigui aportant acompanyament tècnic i jurídic als ajuntaments, com també oferint la possibilitat d’executar els projectes en nom d’aquests».

Cal recordar que la Direcció General d’Energia i l’IBE van iniciar una ronda informativa sobre aquests tipus de projectes d’instal·lació d’autoconsum a Mallorca amb els diferents ajuntaments de l’illa el passat mes d’abril.

Aquesta convocatòria oberta per als ajuntaments de les Illes Balears per establir nous punts de càrrega per a vehicles elèctrics i pèrgola fotovoltaica associada a aquests punts ha augmentat el seu pressupost, de manera que ha passat de 6 milions a un pressupost de 10,2 milions d’euros per al període 2021-2022, en el marc de l’impost sobre estades turístiques a les Illes Balears. A més, el termini de justificació s’ha ampliat fins al 30 desembre de 2022

(http://www.caib.es/govern/sac/fitxa.do?codi=4449811&coduo=2390767&lang=ca).

Així mateix, les entitats locals també disposen d’una segona convocatòria de subvencions oberta per al foment de la creació de comunitats d’energies renovables locals per a autoconsum, que serviran per aprofundir en la democratització de l’energia (http://www.caib.es/govern/sac/fitxa.do?codi=4513958&coduo=2390767&lang=ca).

A l’acte també han assistit el batle de Pollença, Tomeu Cifre; Josep Lluís Pons Cifre, regidor de Festes de Pollença i Cala Sant Vicenç, Infraestructura municipal; Bianca Aguilar Ryan, regidora d’Esports i Igualtat; Josep Marquet, regidor de cultura i educació; i el promotor de la instal•lació, Jordi Quer.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *