Maties Torrent: “Aquí només es ve per fer botellot. I açò és un desprestigi per la nostra festa”  "No podem descartar una tercera onada després de Sant Joan"

L’epidemiòleg menorquí veu amb preocupació l’actitud de relaxació que, en general, es té en aquests moments sobre la pandèmia. Assegura que el percentatge de població vacunada hauria de ser més alt del que és en aquests moments, quan hem sobrepassat el 50% de la població diana -les persones majors de 16 anys- amb una dosi. Adverteix que no només les actituds imprudents poden suposar un problema a nivell sanitari, sinó que la imatge que donem com a destinació segura es pot veure afectada si s’acumulen aglomeracions de festa durant els dies de Sant Joan.

Fa setmanes que, pel que conten les companyies navilieres i aèries, celebrarem Sant Joan amb una arribada massiva de turistes.

Crec que és perillós, també per la festa, que vengui tantíssima gent per Sant Joan. No fem festa enguany encara per una raó, i és que encara seguim en pandèmia. El fet que arribi a Ciutadella tota la gent que previsiblement vindrà, suposa que, al final, aquí només es ve per fer botellot. I açò és un desprestigi per la nostra festa, si el que realment interessa és només l’alcohol. Per jo, veure com s’han comprat bitllets en massa quan s’ha dit que no hi haurà festa és un desprestigi total i absolut per Sant Joan.

Quin és el perill més gran que hi veus?

El que més por em fa és la possibilitat d’aglomeracions imprudents, perquè correm un risc molt gros. Si tenim ara un rebrot, tot el prestigi que hem guanyat de destinació segura, s’anirà en orris. I fins i tot si no hi ha rebrot, només certes imatges poden fer molt de mal de cara a l’arribada de turisme durant els propers mesos.

I pels d’aquí, que també tenim ganes de fer festa, veus el mateix perill?

Jo veig que encara hi ha moltes persones sense vacunar, especialment entre els grups més joves que seran els que més interactuaran aquests dies. I pot ser perillós, n’hem de ser conscients. Tenim més d’un 50% de la població diana vacunada, que són les persones de més de 16 anys. Però és just la part de població que no ha rebut encara cap dosi la que té més ganes de sortir, de tornar a l’oci nocturn. Que s’ajunti una família a rememorar Sant Joan, no ho veig tan problemàtic. Però hem de ser molt conscients de qui està vacunat i qui no hi està. Com més interacció amb altres persones tenim, més risc hi ha de topar-se amb algú que estigui infectat. I si, a banda, arriben persones de llocs on la incidència acumulada és més alta que la de Menorca, el risc és encara més gran. El que no ens hem de llevar del cap és que seguim estant tots en pandèmia.

Creus possible realment que hi hagi un rebrot després de les festes?

No es pot descartar. Hi pot haver un rebrot en gent no vacunada. No vull pensar que puguem tenir un descontrol d’infectats. Però a Balears, el percentatge de persones totalment immunitzades, és del voltant del 30%. Hem de fer bé els càlculs i veure com és la incidència en els grups de població que encara no s’han vacunat, que són els més joves. En aquests moments, si mirem la incidència descomptant el grup de població que ja està immunitzat, no és tan baixa. Tots els casos que estem veient aquests dies són persones més joves no vacunades. Surt algun cas que sí que ha rebut la vacuna, però hem de recordar que no hi ha cap vaccí que asseguri un 100% de protecció contra el virus. És normal que, tenint la població de 60 i més anys gairebé immunitzada, els casos d’ara siguin persones de menys de 50. A banda, hem de tenir en compte el comportament dels grups d’edat. No fa el mateix una persona de 35 que un jove de 16. Tot i que tenim clar que el factor clau és estar vacunat.

Hem de deixat de fer festa, llavors?

No ens hem de creure que la pandèmia ha acabat. I tenir un poc de paciència, que ja n’hem tinguda molta, però encara hi queda. El que hem de fer és evitar els actes massius, on la transmissió és més fàcil, sobretot si és un grup on hi ha població no vacunada. És en aquests moments on hem de seguir aplicant les mesures de seguretat que hem pres fins ara de manera més estricte: mascareta i distància, i millor a l’exterior.

A partir de dia 26 ja no serà obligatori l’ús de la mascareta a exteriors. Com veus aquesta mesura que arriba per part del govern estatal?

El que hem fa por és el missatge que es pot transmetre, donant llibertat per no dur la mascareta pel carrer. Perquè pot semblar que, si no és obligatòria, la pandèmia ja ha acabat i podem estar tranquils. Sí que és cert que hi ha situacions on la mascareta no fa falta. Si jo vaig a passejar per la platja tot sol és evident que no és necessària. La mascareta és necessària quan interactuam amb altra gent, sobretot en espais tancats, on la transmissió és més probable. Al cap i a la fi, és posar-hi una mica de seny. Si ens hem de trobar un grup on estem tots vacunats amb les dues dosis, per exemple, podem estar més tranquils si no duim mascareta posada. I si ens trobam un grup on hi ha persones vacunades i persones no vacunades, sobretot en interiors, hem d’anar alerta. El que crec és que llevar-se la mascareta no ha de ser la norma, sinó que ha de ser una possibilitat segons la situació.

Quan podrem estar tranquils, així?

Hem de tenir un ull ben posat a les variants noves que estan sortint. Sembla que la vacuna també brinda protecció davant les noves variants, però no tanta. Per açò és important vacunar-se el més prest possible per evitar que entrin a l’illa. Ara és una carrera contra la capacitat de mutació del virus i la nostra pròpia capacitat d’immunitzar el màxim de població en el mínim temps possible. I ho hem de tenir en compte per Sant Joan i també durant l’estiu, que és quan amb l’arribada de persones d’altres països, poden arribar aquestes altres variants.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.