Som el que mengem Josep Lluch i Júlia Gelabert coincideixen en la importància per a la nostra salut d’una bona alimentació

Els mesos de juny i juliol són l’època de l’any en la qual comencem a sentir parlar de la famosa operació biquini. Miraculoses dietes que prometen ajudar a desfer-nos d’aquests quilos de més, tan antiestètics. Però fins a quin punt és saludable saltar-nos àpats, suplir el sopar per un batut i oblidar que el nostre cos continua necessitant una bona alimentació? Sigui l’estació de l’any que sigui, la prioritat hauria de ser clara: viure a base d’una alimentació saludable.

Parlem amb en Josep Lluch Taltavull, Dietista-Nutricionista, i la Júlia Gelabert, tècnic superior en dietètica, per saber com hauria de ser una dieta sana i equilibrada. Ambdós coincideixen en la gran importància que té per a la nostra salut la manera com ens alimentem.

Josep Lluch Taltavull (37 anys)

Dietista-Nutricionista

Número col·legiat: IB00054

CODNIB

– Som el que mengem?

– I tant! Som el que mengem perquè moltes de les malalties que hi ha al món occidental estan relacionades amb l’alimentació. Si tenim un bon patró dietètic això ajuda a la prevenció de malalties.

– A nivell emocional com ens pot influir l’alimentació?

– Una bona alimentació, un bon patró dietètic ens aporta, sobretot, tot el ventall de vitamines i minerals que necessitem, i moltes d’aquestes estan molt relacionades amb el sistema nerviós central: si tenim un bon consum de  fruita, verdures, grans integrals i fruits secs això fa que el nostre rendiment mental sigui millor.

– Has parlat d’integrals, la teva recomanació és que mengem integral?

– Evidentment la recomanació abans era que els integrals es prenien per un tema de fibra, per la prevenció de l’estrenyiment… això avui en dia s’ha demostrat que no només és per l’aportació de fibra, també perquè un aliment integral té una densitat nutricional molt més alta: fibra, vitamines, minerals, capacitat de sacietat, prevenció de malalties com la diabetis, l’obesitat i alguns càncers.

– Hem de menjar ecològic?

– Bona pregunta! Jo crec que més que ecològic, hem de menjar proximitat. Intentar, no només per un tema econòmic que sempre va bé per ajudar als productors locals,  promoure els aliments de proximitat per temes de sostenibilitat.

– Quin aliments no haurien de formar part de la nostra dieta i quin és aquell que no pot faltar-hi?

Si xerrem d’un patró dietètic saludable partim del que seria la dieta mediterrània: on tenim l’oli d’oliva com a greix principal, els cereals en les seves variants integrals, fruites, verdures, fruits secs, aprofitant que aquí tenim la mar menjar peixos de proximitat, carns més magres. Sense posar etiquetes d’aliments bons i dolents, evidentment allò que no hi entraria dins una dieta saludable serien els aliments processats. I en quant a aquells que no poden faltar dins d’aquest patró saludable diré dos: llegums, perquè ens aporten hidrats de carbó, proteïnes vegetals i vitamines, minerals, ferro, fibra i una sacietat més gran. Els segons serien els fruits secs, també rics en greixos saludables, proteïna vegetal, fibra, moltes vitamines i minerals, s’ha demostrat que no estan associats a un increment de pes i ajuden a la prevenció de malalties com les cardiovasculars.

– Què opines de les dietes veganes?                     

– Són una opció, igualment vàlida, sobretot és important que sigui equilibrada. Una dieta vegetariana, vegana, en totes les seves variants, ha demostrat ser una dieta saludable i complerta, a diferència de lo que es pensava abans. En les opcions més estrictes sí que és necessària una aportació suplementària de vitamina B12 perquè no es troba en els aliments d’origen vegetal.

– I quina opinió tens respecte a les dietes exprés, les dietes operación biquini?

– Normalment són dietes que amaguen el desig del qui la vol seguir d’obtenir resultats ràpids; jo sempre dic que solen fracassar: no cal esperar a un mes i mig, dos mesos, tres mesos abans de l’estiu per decidir menjar bé i tenir un estil de vida saludable. Crec més en el canvi d’hàbits de manera progressiva, i durant tot l’any. Si la persona decideix fer un canvi en la seva dieta: menjant bé, aplicant el sentit comú, fer activitat física… els resultats són més lents però més duradors a llarg termini.

– Hi ha correlació entre el que mengem i el nostre sistema immunològic?

– Sí, jo estic també dins del pacient oncològic, i et posaré com a exemple que un pacient oncològic pot tenir un patró de dieta molt saludable i tot i així tenir les defenses baixes, malauradament, com pot ser el tractament. No hi ha cap aliment, ni cap producte, que per sí sol augmenti les defenses; sí que es coneix que hi ha patrons de dieta saludables, com parlàvem abans, com el d’una dieta mediterrània, junt amb un estil de vida també saludable, que ajuda.

– Menjar és un plaer?

– I tant, clar que sí! La gastronomia és un plaer en general, basta veure que qualsevol trobada entre família i amics és motiu de conversa i celebració.

Júlia Gelabert (31 anys)

Tècnic superior en dietètica

 

– Som el que mengem?

– Totalment! Som el que mengem i el que pensem, afegiria jo; crec que tot el sistema emocional està relacionat amb l’alimentació: el que pensem influeix a com digerim, i lo que mengem influeix a com pensem, tot és una roda, tot és un cercle.

– Com és una dieta equilibrada, quins aliments hi hauríem d’incloure, i quins excloure?

– Hauríem de menjar aliments reals, sans, que vinguin de la natura. Hauríem d’eliminar totalment qualsevol aliment processat, no real, que no ens aporta cap tipus de vitamina, al contrari, ens aporta malaltia.

– És important tenir un sistema immunològic fort, això ho sabem, però quina és la correlació entre alimentació i defenses?

–  Qualsevol malaltia ens afecta en el cos, en major o menor mesura, depenent del sistema immunitari: el sistema immunitari són hormones i es generen, degraden i eliminen, pel sistema digestiu. Sempre que hi ha un canvi d’estació, si escoltem el nostre cos, és quan estem més baixos de defenses perquè és quan necessita defensar-se perquè hi ha un canvi a l’exterior. Per fer créixer les defenses podem mantenir una vida sana: fer activitat física, menjar aliments reals, saludables, i estar bé emocionalment, fer feina per mantenir l’equilibri. Segons la OMS l’estat de salut és equilibri biològic, psicològic, social i físic.

– Com ens parla el nostre cos?

– Ens parla de moltes maneres: quan no dormim bé, portem dues setmanes amb la panxa inflada, si estem tristos, quan tenim la pell irritada, si no anem de ventre.

– Una dieta vegetariana, en qualsevol de les seves variants, és equilibrada?

Sí, amb suport de professionals ho pot ser. Jo no sóc ni defensora ni partidària, considero que qualsevol ha de fer el que troba millor per la seva salut i el seu equilibri. No per modes, no per creure que sense menjar carn estarem millor de salut. Jo faig dietes individualitzades, cada persona té unes necessitats i uns objectius; és molt important quan una persona decideix fer un canvi saber el perquè, es tracta de respectar, abraçar i acompanyar.

– Menjar ecològic i integral?

– Cadascú depèn… mentre sigui natural i de proximitat crec que serà beneficiós per a qualsevol persona. Però no per a qualsevol persona serà millor un producte integral, hi ha sistemes digestius i patologies pels que són perjudicials. I ecològic? Tan de bo poguéssim menjar tots ecològic, però ara mateix no estem dins aquesta possibilitat: és més car i no hi ha prou producció per a tothom.

– Què opines de les dietes exprés?

– Són dietes que a priori pot semblar que tenen resultats molt ràpids, es van posar molt de moda a la mateixa època que el menjar fast food. Amb elles volem immediatesa, el que ho volem ho volem ja, però creen molt d’estrès: et fan addicte i el teu sistema canvia de manera de funcionar, tant la manera de pensar com la de digerir, com la d’expressar els teus sentiments. Tot canvia i un cop ha canviat clar que funcionen, a curt termini.

– En quin moment comença tot aquest procés que és el fet d’alimentar-nos bé, mentre cuinem, quan seiem a taula?

– Moltes vegades hi ha una dilatació per culpa del temps, principalment. Comença en el moment en que tu et planifiques la setmana, o el dia: què faré avui per dinar?, després vas a comprar, quan i com cuines, a l’hora de menjar ser totalment conscient de què estàs menjant i el perquè. Però com dèiem abans no a tothom ens funciona el mateix, hi ha qui desconnecta no tant amb el plat en sí, ho fa amb la companyia.

– Què opines d’aquests batuts que podem prendre enlloc d’un àpat?

– La primera pregunta que ens hauríem de fer és per què els prenem? No són res dolent, hauríem de mirar-nos els ingredients. Fem el que fem, sobretot, ha de ser amb un acompanyament professional, ara hi ha moltíssima desinformació, sembla que tot el que té a veure amb l’alimentació s’ha posat de moda; hem de saber filtrar i tenir el nostre criteri propi. Si prenem un batut per la mandra de fer una crema de verdures, així no.

Per Mary Moro

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Xuroa Menorca
Ajudes lloguer 2021
Prevenció d'incendis forestals a zones habitades, Govern Balear
Vacuna't del grip