El mercat laboral continua la recuperació amb 67.014 nous afiliats més i se situa en 523.089 treballadors

La presidenta del Govern, Francina Armengol, acompanyada pel conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, ha explicat les dades de l’atur i d’afiliació referents al mes de juny, publicades ahir divendres pel Ministeri de Treball i Economia Social. Segons aquestes xifres, al mes de juny es van registrar 523.089 persones afiliades, que suposen la incorporació en un mes de 67.014 persones al seu lloc de treball. És el creixement més elevat que mai no hem registrat a les Illes (un 14,7 %), i un de cada tres llocs de treball creats a Espanya al mes de maig es va produir a les Illes Balears.

La presidenta Armengol ha dit, durant la compareixença de premsa que s’ha dut a terme al Consolat de Mar, que “són unes dades que demostren que la recuperació econòmica a les Illes ha començat i això és gràcies a l’esforç fet per tota la ciutadania” i ha afegit que les dades laborals i turístiques “ens conviden a l’esperança i ens permeten mirar el present i el futur a curt i mitjà termini amb optimisme”. Pel que fa a les dades d’ocupació, ha ressaltat que la davallada de l’atur registrada durant el mes de juny ha estat de més del 17% respecte del mes de maig, amb una davallada de més del 15% en termes interanuals, amb un creixement de l’afiliació “històric”, amb més de 67.000 persones incorporades al mercat laboral en un mes.

Aquestes dades laborals es conjuguen amb unes xifres turístiques que “certifiquen que tenim temporada i que som la comunitat autònoma que impulsa la recuperació econòmica a tot l’Estat”, ha indicat la presidenta, que ha posat com a exemple el fet que actualment 7 de cada 10 turistes alemanys que visiten l’Estat espanyol trien les Illes Balears.

Això no obstant, la presidenta ha apel·lat a la prudència: “som conscients que queda molt camí per recórrer i que encara hem d’estar vigilants”, ha dit, per afegir que “la prudència i la responsabilitat han de ser els conceptes que motivin la gestió d’aquest Govern i de tota la nostra societat”.

Tal com ha indicat el conseller Negueruela, es tracta d’una recuperació progressiva, que ja observam des de fa uns quants mesos. Si miram l’acumulat des del desembre de 2020, del començament d’any ençà ja s’han incorporat 105.547 persones al mercat laboral, un 22,5 %, quan la mitjana nacional és del 2,5 %.

Les xifres d’afiliació ens mostren que les Illes Balears encara continuen tenint potencial de creixement per als propers mesos, atès que l’activitat turística seguirà creixent. És per això que el conseller ha indicat que “les dades demostren que la nostra estratègia que hem mantingut durant mesos, centrada en preservar la salut, era la correcta”.

L’atur baixa per quart mes consecutiu i se situa en 62.749 persones

L’altre indicador que ens ajuda a mesurar la força d’aquest inici de recuperació econòmica és la caiguda de l’atur: les Illes Balears acumulen ja quatre mesos consecutius de caiguda de l’atur, fins a situar-se en 62.749 persones aturades.

Es tracta d’una baixada de 12.602 persones respecte al mes passat (un 16,7 %), una caiguda més intensa que a la resta de comunitats. A Espanya la caiguda de l’atur se situa en un 4,4 %.

També cau l’atur respecte de fa un any, i ho fa per quart més consecutiu. Aquests mesos acumulats de la caiguda de l’atur fan que actualment les Illes ja registrin menys atur que a l’inici de la pandèmia. És a dir, ja tenim menys aturats que al març de 2020.

El nombre de treballadors en ERTO cau fins als 21.290

El nombre de persones que s’han trobat dins un ERTO al mes de juny se segueix reduint. A les Illes Balears, el mes passat hi va haver 21.290 persones treballadores dins un ERTO, 3.669 persones menys que al mes d’abril. Aquesta reducció mostra que els treballadors fixos discontinus, que havien d’incorporar-se a un ERTO si no tenien activitat efectiva, són cridats per les seves empreses, fet que, un cop més, referma la intensitat de la recuperació.

Taxa d’atur del 10,7 %

Finalment, totes aquestes dades fan que la taxa d’atur administratiu a les Illes Balears segueixi reduint-se intensament i se situï en el 10,7 %, 3,5 punts percentuals menys que al mes anterior, mentre que en el conjunt d’Espanya se situa en el 15,6 %. És previsible que al mes de juliol ens situem per sota del 10 %.

Les Illes, principal destí per al turisme internacional

Les Illes Balears van ser el principal destí de tot Espanya per als turistes internacionals al mes de maig passat per segon mes consecutiu, amb un total de 380.882 arribades, un 27,9 % del total. Cap altra comunitat autònoma va rebre més visitants estrangers al maig i l’arxipèlag va captar aquest mes un de cada quatre visitants estrangers que van arribar a Espanya, segons les dades publicades aquest divendres per l’Institut Nacional d’Estadística (INE) a través de l’Enquesta de Moviments en Fronteres (Frontur).

En aquesta línia, els principals mercats emissors per a les Balears a l’abril van ser Alemanya (232.279 viatgers) i França (37.626). Al maig de 2020, en ple confinament, l’activitat va ser nul·la a causa del tancament de fronteres a Espanya.

En l’acumulat de l’any, les Illes Balears ocupen ja la primera posició en recepció de visitants internacionals en termes absoluts, amb 599.531, i és l’única comunitat que en l’acumulat anual ja registra més turisme internacional que el 2020, concretament, un 48 % més.

Despesa turística

Des del gener, la despesa acumulada dels turistes internacionals a les Illes Balears aconsegueix els 612 milions d’euros, un 57,2 % més que l’any anterior, i és l’únic augment entre la resta de comunitats autònomes, on la caiguda supera el 70 %.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.