És l’estalvi de llum incompatible amb el renou? Els decibels màxims permesos entre les 22 del vespre i les 8 del matí no poden superar els 45

La nova factura de llum que distingeix hores punta d’hores “vall”, com s’han anomenat als trams del dia en què la llum sortirà més barata, sembla incompatible amb el descans de tothom. Per què? Bàsicament, pel fet que els trams en els quals l’electricitat sortirà més barata és de les dotze del vespre a les 8 del matí. I els caps de setmana. Açò suposa que, per aconseguir l’estalvi energètic i pagar manco en la factura de llum, electrodomèstics com la rentadora s’haurien de posar en aquests trams horaris, quan tothom dorm.

Com funcionen els trams?

Abans de veure la “incompatibilitat” del renou que poden causar les rentadores a les 3 de la matinada amb l’estalvi energètic, anam a conèixer com funciona la nova factura de llum. En favor de l’estalvi energètic i animant al consumidor a mirar amb cura quin consum d’energia genera durant el dia, s’han establert diferents trams de preus per hores. Així, les considerades hores punta és quan la llum surt més cara, que són els trams de les 10 a les 14 hores i de 17 a 22 hores del vespre. Ambdós coincideixen -especialment el del vespre- amb els moments que moltes llars aprofiten per posar rentaplats, rentadores i altres electrodomèstics en acabar la jornada laboral. El tram d’hores “planes”, les que tenen un preu mitjà, van de les 8 a les 10 del matí, de les 14 a les 17 del capvespre i de les 22 a les 00. Són trams, especialment els de matí i capvespre, on moltes famílies també fan ús d’electrodomèstics que consumeixen bona part de la factura de la llum. De fet, després del frigorífic, que sol representar un 30% del consum total, hi ha les televisions, amb un 12%, les rentadores, amb un 11%, i els forns, amb un 8%, segons dades de l’Institut per a la diversificació i estalvi de l’energia. El tram “vall”, el més barat de tots, és el que va de mitjanit a les 8 del matí. Un tram en el qual el consum d’energia és mínim, ja que no hi ha ni activitat laboral ni social. És hora de dormir.

Així, l’alternativa per poder aprofitar els trams valls és deixar totes aquelles activitats que més consumeixen electricitat pel cap de setmana, quan aquests horaris es desdibuixen i passen a ser tots del tram més barat. La lloable intenció amb aquests canvis a la factura de la llum de generar consciència sobre l’ús que fem de l’electricitat, però, és incompatible amb alguns hàbits. Per exemple, amb el fet de tenir molts aparells, com ordinadors o televisors, en mode “stand by”. De fet, l’Institut per a la diversificació i estalvi de l’energia apunta que un 10% del consum de l’energia s’escapa amb aquest hàbit de deixar alguns aparells “en repòs”, en lloc d’apagar-los.

La “trampa” dels costos de la llum

Tot i tenir en compte aquests 3 trams de llum cara, mitja i barata, segurament el consumidor podrà observar que fins i tot durant el cap de setmana hi ha diferències entre el que paga a primera hora del matí i el que paga a migdia. Per què? Doncs perquè aquests trams només s’apliquen a la part fixa de la factura. És a dir, del cost regulat de l’energia. Mentre que la despesa que suposa generar electricitat, la que no està regulada i depèn de les companyies, no aplica aquest sistema de trams. És per aquest motiu que des de FACUA, l’associació de consumidors, han denunciat un increment de fins al 42% de la factura de la llum comparada amb el mateix mes de l’any passat. Sembla que la lloable intenció de fer-nos estalviar no està funcionant, per ara.

La incompatibilitat de l’estalvi amb el renou

Essent conscients que fins i tot en cap de setmana la llum és més barata en les hores de son, anam a veure què pot suposar programar una rentadora a mitjanit. O a les 6 del matí.

Els decibels que pot arribar a suposar una rentadora en marxa oscil·len entre els 46 en els trams més silenciosos fins als més de 70 en el programa del centrifugat. Per què ens fixem en aquests decibels? Per una raó molt senzilla: l’ordenança de renous que tenim a Ciutadella. Aquesta ordenança limita per trams horaris els decibels màxims que podem generar, tant en espais interiors com exteriors. L’exemple de la rentadora és un cas clar de les incompatibilitats de voler estalviar amb la nova factura de la llum i el compliment de la norma, que especifica que en zones d’habitatges i edificis, els decibels màxims permesos entre les 22 del vespre i les 8 del matí no poden superar els 45. I durant la resta d’hores, aquest límit augmenta fins als 55 decibels.

Posem un exemple. Un bloc de pisos on les rentadores són a celobert, terrassa amb terrassa del vesí. De normal, i per respecte, ja no es solen posar rentadores a les 12 del vespre. Però és que fer-ho és, de fet, il·legal segons l’ordenança municipal de renous. Llavors, l’efecte d’estalvi de la nova factura entre en contradicció amb el compliment de l’ordenança municipal. Per complir, hauríem de posar les rentadores des de les 8 del matí, quan comença el primer tram de llum de tarifa intermèdia, fins a les 22 del vespre, que és quan acaba el darrer tram de llum més cara del dia.

Sembla, per ara, que estalviar en llum només serà fàcil amb un desembors en sistemes d’autoconsum.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.