Demà, 12 de juliol, conjunció Venus-Mart-Lluna Per Antoni Liz Femenías

Demà dilluns, cap a les 10 de la nit, es veuran junts sa lluna, Venus i Mart. Realment no estaran junts…

 Hem començat el mes de juliol amb l’afeli de la Terra, com cada any. El dia 5 la Terra es trobava a la seua màxima distància al Sol: 152,1 milions de km, 5 milions de km més enfora que el 2 de gener. També és el moment en que la Terra té menor velocitat en la seua òrbita el·líptica.

El proper dilluns dia 12 tindrem un bon moment per fer observació astronòmica entre les 10 i les 12 de la nit.

Recordem que tots els planetes giren al voltant del Sol en el mateix sentit i que la distància mitjana de la Terra al Sol es diu unitat astronòmica (1 UA= 149,5 milions de km)

Començarem la nit localitzant el planeta Venus cap a les 22 h a ponent, davall la lluna creixent. Mart encara serà difícil de veure, aferrat a Venus i molt poc brillant

A les 22:04 mirant cap al Sud, la ISS (Estació espacial internacional) farà una primera passada durant 2 minuts en moviment cap a l’esquerra, a baixa altura (uns 14º d’altura).

 

 

 

 

 

 

Després podrem observar la conjunció de Venus i Mart, prop de la Lluna. Dia 11 i dia 13 la lluna també hi serà prop.

Realment els tres astres no estan junts. Només es troben en línia amb la Terra. La Lluna molt prop de la Terra il·luminat pel Sol per darrere. Per açò només veim la lluna amb una petita fase creixent. Segurament es podrà veurà la zona fosca de la lluna amb les llums cendroses que pel reflex de llum des de la Terra.

Un poc més enfora es troba el planeta Venus (1,43 UA), de mida semblant a la Terra, que es veurà en fase minvant quasi plena. El planeta es veurà a la posta tot l’estiu i farà la màxima elongació oriental (uns 45º) i el quart minvant el 30 d’octubre. Després, seguirà minvant fins a la conjunció i la fase nova quan passarà a ser visible els matins. El planeta Mercuri ara es veu els matins i acaba de passar la seua màxima elongació occidental (dia 4 de juliol).

El planeta Mart, molt més petit que Venus i molt més enfora (a 2,48 UA), brillarà poc. Millor fer observació amb telescopi o prismàtics. Mart es veu sempre en fase plena o quasi plena. El 8 d’octubre d’aquest any Mart estarà en conjunció amb el Sol (darrere el Sol).

Finalment cap a les 23:40 tornarà a arribar la ISS després de donar una volta al mon en 90 minuts (va a 28000 km/h).

 

 

 

Aquesta vegada passarà molt brillant i molt amunt (a 65º) ja que pràcticament passarà damunt Menorca. Anirà de sud-oest cap a nord-est. Visible fins a les 23:46. Passarà prop d’Espiga a les 23:40 i prop d’Artur a les 23:42.

Esperem que la meteorologia ens permeti veure l’espectacle.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.