El Consell convida als familiars de combatents a la Guerra del Marroc a participar al memorial del dijous 22 de juliol

El programa d’actes organitzats pel Consell Insular de Menorca per recordar els fets i les víctimes de la Guerra del Marroc o Guerra del Rif, coneguda popularment com a Guerra d’Àfrica, inclouen un memorial davant el monument dalt El Toro el dijous 22 de juliol i un cinefòrum el divendres 23 a la seu de l’Institut Menorquí d’Estudis (IME) a Maó, amb el llargmetratge “Blocao”. El Ple del Consell de Menorca va aprovar al juny una Declaració Institucional amb l’estalonament de tots els partits polítics sobre el centenari del Desastre d’Annual, 1921-2021, per iniciar per una banda un procés de record de les víctimes i els participants d’aquella guerra colonial espanyola d’ara fa cent anys i per l’altra, una profunda recerca històrica que es coordinarà als propers mesos des de l’IME.

Aíxí, el proper dijous 22 de juliol a les 20 hores i davant el monument que es va erigir el 1928 per subscripció popular precisament en record dels 57 homes que mai no varen tornar de la Guerra del Marroc, es realitzarà l’acte memorial amb la participació de la Presidenta del Consell, Susana Mora, i la Consellera d’Ocupació, Habitatge i Cooperació Local, Cristina Gómez, entre altres autoritats civils, militars i religioses. El Consell Insular de Menorca convida a participar en aquest acte a tots els familiars dels més de mil militars professionals o soldats de lleva que van ser mobilitzats des de Menorca al Rif, a prop de Melilla, per combatre. Per a més informació es pot contactar al telèfon 971 356 258 o al correu maria.sintescampos@cime.es . També està previst un breu parlament de l’historiador Miquel Àngel Casasnovas, una actuació de Tolo Genestar (clarinet) i Héctor García (trombó/bombardí) de l’Orquestra de Cambra Illa de Menorca i una ofrena floral per part dels familiars.

Al dia següent, el divendres 23 a les 21 hores, l’IME oferirà a Maó un cinefòrum a la fresca, amb la projecció del llargmetratge “Blocao” del director Pere March, que narra les dificultats d’un grup de joves mallorquins que lluiten en pèssimes condicions contra els berbers a la guerra del Marroc, seguit d’un col·loqui amb el director de la pel·lícula, l’historiador de l’IME Miquel Àngel Casasnovas i qualque familiar de combatents. Per reservar seients o veure el cinefòrum per internet s’ha d’escriure a adm.ime@cime.es .

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.