Les Balears rebran 4,9 milions d’euros de l’Estat per impulsar mesures dins el Pla de Conciliació i Corresponsabilitat

Les Illes Balears rebran 4,9 milions d’euros del Pla Corresponsables, impulsat pel Ministeri d’Igualtat, per destinar-los a polítiques de conciliació. Es tracta de la primera vegada que el Govern de l’Estat destina fons a les comunitats autònomes per fomentar la corresponsabilitat, la conciliació laboral, personal i familiar i la distribució equilibrada de les tasques de cures entre homes i dones.

En el cas de les Illes Balears, aquests fons s’integraran dins el Pla de Conciliació i Corresponsabilitat en què treballa el Govern des de fa mesos i que, segons ha explicat aquest divendres en roda de premsa la presidenta, Francina Armengol, «s’està ultimant» i es presentarà «en els propers 10 o 15 dies».

La presidenta ha comparegut acompanyada de la ministra d’Igualtat, Irene Montero, després d’una reunió en què han abordat diverses estratègies comunes en l’àmbit interinstitucional per fomentar un canvi cultural que impulsi un repartiment igualitari de les tasques de cures.

Durant la roda de premsa, Armengol ha explicat que el Pla de Conciliació i Corresponsabilitat del Govern ha esperat «a la concreció per part del Ministeri d’Igualtat» dels fons del Pla Corresponsables alhora que «es continuava fent feina en grups de treball específics». També ha destacat el paper líder que les Illes Balears han tingut els últims anys quant al desenvolupament de polítiques innovadores en matèria d’igualtat, amb mesures com l’aprovació de la Llei d’Igualtat, la Llei contra la LGTBI-fòbia, o el Pacte Social Contra les Violències Masclistes.

D’altra banda, la ministra ha reivindicat que «ens trobem davant un moment de consolidació d’una nova generació de drets feministes», entre els quals es troba el dret a la conciliació: amb la inversió pública del Pla Corresponsables, de 190 milions d’euros en total, es garanteix «que l’Estat pugui fer-se corresponsable de la cura de les famílies», ha afirmat Montero.

El Pla Corresponsables es va presentar el passat mes de març i té com a objectiu destinar recursos a les Comunitats Autònomes per crear una xarxa de suport específic a la conciliació d’aquelles famílies amb menors de 14 anys a càrrec. Els seus fons es poden destinar a crear borses de serveis de cures professionals per a les famílies, a fomentar la creació d’ocupació de qualitat dins del sector i a definir mecanismes que reconeguin a les persones cuidadores l’experiència en tasques de cures no professional per tal de poder accedir a les borses professionals.

Un pla participatiu

El Pla de Conciliació i Corresponsabilitat en què està treballant el Govern ha comptat amb la participació de diverses institucions, com són els quatre consells insulars, l’Ajuntament de Palma i la FELIB, els agents socials i econòmics, representants de la comunitat educativa, del tercer sector i de diversos àmbits de la societat civil.

Durant els darrers mesos s’han constituït i reunit grups de treball de cada un dels eixos del Pla per elaborar propostes que, de manera col·lectiva i consensuada, servissin per redactar un pla efectiu i amb un ampli suport social.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.