José López, regidor de Serveis Econòmics: “Que s’elimini la regla de despesa permetrà finançar projectes com l’ampliació del geriàtric, la nova escola de música o la conversió en zona de vianants del Born” Itziar Lecea

Els Serveis Econòmics de l’Ajuntament de Ciutadella han tancat aquests dies els comptes de 2020. Uns comptes que, més que mai, han reflectit una realitat molt allunyada de la previsió. Dels 34 milions previstos que s’havien de gestionar durant l’any passat, l’Ajuntament en va manejar uns 50. La bona notícia, comenta el regidor responsable de l’àrea, Jose López, és que “vam quedar bastant equilibrats quant a despeses i ingressos, perquè vam tenir moltes despeses que vam poder fer amb l’aportació d’altres administracions. Però també ingressos inesperats per tributs de sector que no han estat afectats per la COVID”.

Més d’un milió d’euros per la COVID

Les desviacions de pressupostos van estar a l’ordre del dia entre regidories durant els primers mesos de la pandèmia. La prioritat ha estat pal·liar els efectes de la crisi sanitària i econòmica en aquells sectors de població més vulnerables o que n’han patit les pitjors conseqüències. Així, les despeses generades directament per COVID més grans han estat les ajudes socials, que s’han endut 487.000€ -430.000 de l’Ajuntament i 57.000€ del CIME- i les ajudes al comerç, que han suposat 560.000€ -300.000 del consistori i 260.000 provinents del Consell-. El total de les “despeses COVID” suma 1.442.000€. “Al principi vam gastar molt en equips de protecció”, comenta López, amb una partida final de 75.000€. “Però també hem hagut d’invertir en personal de reforç en àrees com serveis socials, que han gestionat el gruix d’ajudes per a la població”.

Pel que fa als comptes anuals, la balança entre ingressos i despeses, malgrat la pandèmia, ha quedat bastant equilibrada. “Tot i la situació sobrevinguda, tenir els comptes de l’Ajuntament sanejats ha ajudat a poder gestionar els recursos de manera flexible. Com també ha ajudat l’aportació d’altres administracions i la flexibilització de la regla de despesa per part de l’Estat. Ens hem trobat que un ajuntament com el de Ciutadella, que gestiona uns 34 milions, ha estat capaç de gestionar-ne, en pandèmia, 50 milions”. La balança, comenta López, ha quedat equilibrada, també, per la sorprenent recaptació de certs impostos. Mentre el consistori deixava d’ingressar el 90% de la tassa d’ocupació de via pública, altres impostos superaven les previsions d’ingressos de les arques municipals. Dels ingressos que van caure en destaquen la tassa d’aigua i clavegueram, que s’aproxima al milió d’euros. També destaquen els 300.000 d’ocupació de via pública, i els ingressos patrimonials per lloguers, com els cinemes i el quiosc. I també les concessions de platges.

López comenta que “una de les partides que s’han comportat positivament és l’Impost de Construccions i Obres (ICIO), que preveiem uns ingressos de 630.000€ i finalment en van ser més de 2 milions, amb un increment de 1,5 milions. Aquest augment sobre la previsió tapa bastant el que vam deixar d’ingressar d’altres tasses. Un altre impost que ha tingut un augment sobre la previsió han estat les plusvàlues, el que és l’impost de transmissions patrimonials. El que indica que el sector immobiliari també s’ha mogut, així com ho ha fet la construcció. Aquests increments han ajudat molt a pal·liar les àrees que han sofert una baixada important. Així, la balança entre ingressos i despeses previstos ha quedat equilibrada, tot i que la despesa general ha estat molt major perquè hem tirat de romanent que teníem al banc”.

La flexibilització de la regla de despesa, clau per la pandèmia i les futures inversions de Ciutadella

A l’inici de la pandèmia, una de les mesures que es van establir des del govern central va ser la d’eliminar la regla de despesa, que consisteix en un límit imposat als ajuntaments i que els obliga a no gastar més d’un tant per cent del pressupost gestionat l’any anterior. En aquest sentit, López assegura que “l’oportunitat que ens ha donat la crisi i l’eliminació de la regla de despesa permetrà que l’Ajuntament pugui manejar un pressupost més ajustat a la realitat que pot gastar, i no només el 2% del pressupost de l’any anterior. Per açò volem aprofitar ara i gestionar el màxim pressupost possible, perquè, en cas de tornar a aplicar aquesta norma estatal, agafarien de referència el darrer pressupost, pel que la regla de despesa es posaria sobre uns 37 o 39 milions”.

Segons el regidor, és la norma estatal la que “ha fet molt de mal durant anys a l’Ajuntament, perquè ens ha obligat a gastar molt per davall de la capacitat real. Per açò teníem l’any 2019, 20 milions al banc ‘d’estalvi’, que no podíem tocar”.

Pel 2021, López avança que el consistori també tirarà del romanent gràcies al fet que no s’ha tornat a imposar la regla de despesa. “Una vegada vists els comptes de 2020, podem saber en quina situació estem. I podem veure quin romanent podem tocar, que és bàsicament veure quants doblers dels ‘estalviats’ podem disposar de manera immediata. De fet, pel ple de juliol volem fer la primera modificació de crèdit en base a romanent. I segurament no serà l’única. Seguirem amb la línia de poder liquidar deute per sentències d’expropiacions i permutes que han arribat recentment, i així ens estalviam interessos”. En aquest sentit, López comenta que durant el 2020 “hem vist l’ocasió per llevar-nos de damunt sentències d’expropiacions o compres, com la parcel·la de darrera l’OAR. També hem pogut saldar el deute amb el Club Volei Ciutadella, al que es devien 480.00€. Tot i que encara en queden. El que queda sobretot són préstecs bancaris, que roda el 3 milions d’euros. I també les sentències judicials que ens queden per pagar, del voltant d’uns 6 milions, de la pista voltadora. Ens estem plantejant si poder tirar de nou de la flexibilització de la regla de despesa i saldar el deute per evitar-nos pagar interessos”.

Pel que fa a inversions, el regidor assegura que la primera modificació de crèdit no serà l’única. I no totes aniran a eliminar deute. “A banda d’aquestes obligacions legals, aprofitarem per finançar alguns projectes que volem avançar. Començarem per aquells que estiguin més avançats, com els que estiguin pendents només de finançament. I intentarem arribar a altres que encara estan en procés. Hi ha dos grans projectes en aquest sentit, que són l’escola de música, l’ampliació del geriàtric i la conversió en zona de vianants de la plaça des Born, que encara durà un temps perquè juga amb altres temps que els dos primers”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.