La vacuna no és una opció, és una necessitat Els no vacunats seguiran en alt risc d'infectar-se i patir covid-19, inclús quan el percentatge de vacunats sigui molt alt, i seguiran contribuint a la transmissió del virus.

Per Maties Torrent, Epidemiòleg, Àrea de Salut de Menorca

Ja tenim aquí una nova onada de covid-19, quan molta gent ja donava per solucionada o en vies de solució la pandèmia. Una vegada més, hem volgut córrer més del compte. És natural que tots tinguéssim moltes ganes (inclús necessitat) de passar pàgina i retornar a la ‘normalitat’, però això no es pot fer oblidant el principi de realitat. En aquest cas: el virus seguia circulant i a més s’estava implantant per damunt les altres la variant Delta, molt més contagiosa que les anteriors. Si abans cada cas infectava de mitjana a 2 persones, amb la variant delta ho fa a 6, i després cadascun d’aquests ho fa a 6 més (mentre que abans només era a 2); és a dir, que en 2 bots el virus infectava a 4 persones (2×2) mentre que ara n’infecta a 36 (6×6), i en 4 bots ja n’infecta a 1296 (6x6x6x6) quan abans ho feia a 16 (2x2x2x2).

És cert que ara tenim la vacuna, però el percentatge de gent vacunada que tenim no pot compensar aquest augment de la capacitat de transmissió del virus entre la població no vacunada. A més, cada vegada tenim més proves del fet que amb la covid-19 possiblement mai s’arribarà a l’immunitat de ramat de la que s’ha parlat: la població no vacunada sempre seguirà estant a risc.

L’eficàcia de totes les vacunes de la covid-19 de què disposem és molt bona, donant unes taxes de protecció altíssimes. Però hem de saber que aquesta protecció és sobretot molt bona per la persona vacunada: perquè disminueix molt la probabilitat d’infectar-se i encara disminueix molt més la probabilitat de tenir una forma greu de la malaltia, però només evita parcialment la capacitat de transmissió del virus, que pot seguir circulant i infectant als no vacunats.

A aquestes alçades ja hauríem d’haver entès que el virus covid-19 no té res a veure amb altres virus amb els que convivim. Ho hem vist amb la seva gran capacitat de transmissió abans de que es manifestin símptomes o amb la seva enorme capacitat de mutar.

Ara comencem a veure que també es comportarà diferent amb l’immunitat de ramat, que amb quasi total seguretat només s’aconseguiria si s’arribés a un percentatge de vacunats de pràcticament el 100%.

En la situació actual, la vacunació de la covid-19 no pot ser una opció, és una necessitat, és l’única manera d’acabar amb aquest malson de la pandèmia.

I recordeu, la protecció de la vacuna no s’adquireix d’una manera prou important fins que no han passat mínim dues setmanes de tenir la vacunació complerta.

Els qui encara no estigueu vacunats, feu-ho quant abans millor i manteniu les màximes mesures de prevenció mentre no hagin passat dues setmanes de tenir la vacuna complerta. De fet, en la situació actual els no vacunats haurien d’estar pràcticament confinats, sobretot per a protegir-se a ells mateixos, però també per ajudar a protegir a tota la societat.

2 Comments on “La vacuna no és una opció, és una necessitat Els no vacunats seguiran en alt risc d'infectar-se i patir covid-19, inclús quan el percentatge de vacunats sigui molt alt, i seguiran contribuint a la transmissió del virus.

  1. Els politics han d escoltar als experts . Si despres de 1 any d epidemia no entenen els errors que han comés i les terribles consequencies ,no es mereixen la nostre confiança .
    Caldria parlar clarament de com ferho millor.

  2. Parece mentira que el sr. Maties no sepa que estás “vacunas” experimentales no inmunizan. Sino díganselo a los más de 800 sanitarios (vacunados) de baja por covid en Cataluña. Los comentarios del sr. Maties en esta entrevista se parecen más a las de un sicario farmacéutico que a las de un experto en epidemiología. Dice que para llegar a la inmunidad de rebaño se tiene que vacunar al 100% de la población con algo que no inmuniza ,según los propios laboratorios farmacéuticos, y lo dice sin aportar ni una sola prueba o estudio. Incluso amenaza con encerrar a la gente que no quiera pincharse con el experimento ¡un gran profesional! ¿Porque el sr. Maties no nos explica porque la farmacéutica Merck (la más importante del mundo en la fabricación de vacunas) se retiró de la investigación de vacunas covid al comprobar que es mejor la inmunidad natural? Sr. Maties ¿ nos puede explicar porque vacunar al 100% de la población con una “vacuna” que ,según los fabricantes, lo único que hace es prevenir un Covid grave a 1 de cada 140 vacunados? Este síndrome, casi un 99% de afectados se curan por sino lo sabe sr. Maties, la inmensa mayoría en su casa sin síntomas. ¿Sr . Maties a visto los datos del ISCIII donde se puede ver que la mortalidad en jóvenes de 30 a 39 por ejemplo es de 0,003%? ¡El 99,997 no ha muerto! ¿Para que vacunarlos si pueden infectarse y contagiar a otros igual que un no vacunado? Haga el favor de explicarlo sr. Maties y sino es mucho pedir con datos y sus fuentes para comprobarlo, para que no parezca que nos toma por tontos ¡Muchas Gracias!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *