Les Illes Balears i la Comunitat Valenciana acorden la instal·lació d’un nou cable submarí de fibra òptica per impulsar el sector tecnològic

Desenvolupar una estratègia de millora de connexió de fibra òptica per mitjà de cables submarins amb l’Europa continental i amb altres continents; és un dels acords assolits recentment com a resultat de la I Cimera valencianobalear que va tenir lloc a Palma a principi de juliol entre ambdós dos governs autonòmics.

Aquesta iniciativa pretén posicionar tant a la Comunitat Valenciana com a les Illes Balears com a punts d’entrada i sortida d’infraestructures de cables submarins afavorint d’aquesta forma la futura implantació d’empreses tecnològiques als seus territoris i millorant la qualitat de vida ciutadana.

“El desplegament de la banda ampla per mitjà dels cables de fibra òptica submarins és, avui dia, un element estratègic per les infraestructures i serveis de digitalització d’empreses, ens i administracions. La disponibilitat, capacitat i cost de la banda ampla a un territori és un dels elements clau en la decisió d’inversió per part de les empreses, a més de ser també determinant en la percepció de qualitat de vida per part de la ciutadania”, ha subratllat el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company.

Malgrat les Illes Balears i la Comunitat Valenciana ja disposen d’infraestructures de cables submarins, és necessària la seva renovació i ampliació ja que el nombre d’usuaris d’Internet i els serveis que s’ofereixen no deixen de créixer: el número d’usuaris d’Internet ha passat de 2 bilions el 2010 a 4,5 bilions el 2020 i els data centers s’han incrementat un 585 % entre 2015 i 2020. A Europa al voltant del 45 % dels cables submarins actuals instal·lats han de ser renovats ja que tenen una antiguitat de més de 20 anys.

La costa mediterrània a Espanya és crítica per a connectar Europa amb el nord d’Àfrica, principalment per la costa oest del continent, per exemple amb el cable que uneix València amb Orà (Algèria) i obre a Espanya cap a l’est cap a Palerm i via el canal de Suez l’uneix amb Àsia.

Quant al funcionament d’un cable de fibra òptica submarí, són molt importants paràmetres com la qualitat i tipologia del llit marí, les corrents, l’espai d’entrada o d’amarrament d’aquests i la disposició dels repetidors. Tant la Comunitat Valenciana com la de les Illes Balears han mostrat la seva capacitat en disposar d’aquestes importants infraestructures de connexió.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.