Actes 8 Març

Les Illes Balears rebran finalment fins a 233 milions d’euros per a diversos programes turístics finançats amb fons de la Unió Europea

La Conferència Sectorial de Turisme ha aprovat aquest dimecres el repartiment de gairebé 1.900 milions d’euros per a desenvolupar l’Estratègia de Sostenibilitat Turística en Destins, que impulsa el Govern de l’Estat amb Fons de la Unió Europea. Així ho ha explicat el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, qui ha valorat positivament aquesta distribució, després d’haver participat en la conferència sectorial celebrada a Madrid.

En aquesta distribució de fons, les illes Balears han tingut una assignació de fins a 133 milions d’euros, que ara s’hauran de desplegar en projectes que realitzaran conjuntament el Govern de l’Estat, el Govern de les Illes i els consells insulars i Ajuntaments. El període d’execució d’aquests projectes s’estén fins a finals de 2023.

Per tant, des de les Illes s’haurà de confeccionar un pla territorial per donar resposta als reptes de sostenibilitat turística de la Comunitat, de forma coordinada amb el Govern i les entitats locals i diferents actors públics i privats de l’ecosistema turístic del destí. En aquest sentit, el conseller ha indicat que els projectes que s’aprovin hauran de servir per reconfigurar els destins madurs i apostar per un turisme més sostenible i més basat en la circularitat.

A aquests 133 milions d’euros hi cal afegir altres 100 milions que el Govern de les Illes ja tenia preassignats, amb pressupost procedent del Mecanisme de Recuperació i Resiliència dels Fons Next Generation de la UE, i que van ser atorgats tant a les Illes Balears com a les Illes Canàries. Amb la suma dels dos imports, l’assignació per a les Illes Balears suposa un 11% de la distribució a tot l’Estat.

El conseller Negueruela ha mostrat la seva satisfacció per aquest repartiment, ja que suposa haver tingut en compte els criteris de caiguda d’afiliació i de PIB, que tant va acusar el territori de les Illes Balears.

Objectius de l’Estratègia

Entre els objectius que es pretén aconseguir amb la posada en funcionament de l’Estratègia de Sostenibilitat Turística en Destins, es vol millorar els destins turístics gràcies a la inversió en actuacions clau per al augment de la seva competitivitat que permetin exercir un efecte tractor sobre la demanda i un efecte dinamitzador del sector privat.

També es vol incorporar de manera efectiva la sostenibilitat, la circularitat i la digitalització en la gestió dels recursos, infraestructures i productes turístics dels destins, així com la diversificació de l’oferta de destins per a contribuir a generar oportunitats d’ocupació, entre altres.

 

Reunió amb la ministra de Turisme

D’altra banda, abans de l’inici de la Conferència Sectorial, el conseller Iago Negueruela ha mantingut una reunió amb la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto. En el transcurs d’aquesta trobada han analitzat la situació actual dels mercats turístics, les perspectives de futur a curt termini -amb les incerteses pròpies de la situació epidemiològica- i el propi contingut de la Conferència Sectorial.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.