Acció i reacció Per Antoni Liz

NEWTON enunciava la tercera llei de la dinàmica a la pàgina 13 de la seua extensa obra PHILOSOPHIAE NATURALIS PRINCIPIA MATHEMATICA de 1687.

La traducció lliure d’aquesta tercera llei diu:

 LLEI III

Amb tota acció ocorre sempre una reacció igual i contrària: O sigui, les accions mútues de dos cossos sempre són iguals i dirigides en direccions oposades.

El que empeny o atrau un altre és empès o atret per l’altre en la mateixa mesura. Si algú oprimeix una pedra amb el dit, també el seu dit és oprimit per la pedra. Si un cavall arrossega una pedra lligada amb una corda, el cavall és retroarrastrado (per dir-ho) igualment, ja que la soga estirada en ambdues direccions i amb el propi impuls de contreure tirarà de el cavall cap a la pedra i de la pedra cap al cavall i tant s’oposarà a el progrés d’un quant ajudi a l’avanç de l’altre. Si un cos qualsevol colpejant sobre un altre cos canviés el moviment d’aquest d’alguna manera amb la seva pròpia força, ell mateix alhora patirà el mateix canvi en el seu propi moviment i en sentit contrari per la força de l’altre cos (per la igualtat de la pressió mútua). A aquestes accions són iguals els canvis de moviments, no de velocitats, i sempre que es tracti de cossos que no fixa d’altra banda. Igualment els canvis de velocitat en sentit contrari, ja que els moviments canvien igualment, són inversament proporcionals als cossos. Es compleix aquesta llei també per a les atraccions com es comprovarà en un escolio  pròxim (explicació).

 

També és una llei fonamental de la Física i també té les seues complicacions conceptuals.

Expliquem-la un poc més en termes més actuals i exemples propers. Comencen per casos més senzills.

El cas del cavall que comenta Newton és un dels més complicats ja que implica més forces que les d’acció i reacció.

Quan una persona dona una empenta a una paret (acció) la paret li dona a la persona la mateixa empenta en sentit contrari (reacció). La paret no es mou i la persona sí. El semblant al cas de la figura en que un astronauta a l’espai empeny un paquet gros, també rebran els dos forces iguals i contràries i el dos es mouen en sentits oposats.

Igual passa en un tir d’escopeta o de canó. La pólvora empeny la bala cap a la dreta (acció) i també la pistola cap a l’esquerra (reacció) amb la mateixa força. Però la bala és petita i agafa més acceleració i més velocitat que la pistola.

 

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.