Actes 8 Març

La importància del sol Per Sam Seguí Page, estudiant en pràctiques, Estiu per Crèixer

Sabieu que a l’estiu més d’un 60% dels espanyols prefereixen viatjar a la platja, en tost d’anar a altres llocs? Un estudi demostra que un 17% dels espanyols van a un entorn rural, un 14% van a la muntanya i un 9% van a la ciutat. D’aquest 60%, molts no saben els perills de cremar-se al sol, ni com ocorre. Molts tampoc coneixen la importància del sol per a algunes cultures, com ara l’antic Egipte o el Japó. 

ELS PERILLS DEL SOL

Quan ens estiram per prendre el sol per posar-nos “morenos” en realitat el que està passant és que ens exposam a molts rajos ultravioletes (UV). Amb aquesta exposició als rajos UV es reprodueixen unes cèl·lules anomenades melanòcits. Ens envermellim perquè hem estat exposats a molts rajos UV que creen aquestes cèl·lules en molt poc temps, i així ens cremam si no ens posem protecció per la pell (crema solar, etc.). Que et cremis d’aquesta manera pot fer que la pell quan la toquis estigui vermella i que sigui calenta en tocar-la, i això et pot deixar taques fosques, la pell seca, i, si et passa moltes vegades, puja el risc de tenir un càncer de pell o melanoma. 

També et pots cremar la pell sense haver de prendre el sol. Alguns factors que poden provocar cremades d’aquests tipus són l’arena, la neu i especialment l’aigua. La gent pensarà què és una barbaritat que l’aigua et cremi quan et refresca, però com que els rajos UV es reflexen de l’aigua, la neu o l’arena, et fereix el doble. Una altre cosa que la majoria de la gent no sap és què això també s’aplica a quan està ennuvolat, ja que els núvols estan formats d’aigua i el sol es reflexa amb ells; també passa quan neva i/o plou. Si estàs a més altura també afecten més ja que els rajos són més forts.

 La gent més propensa a cremades de sol són les persones amb la pell més pàl·lida, la gent amb els ulls blaus, els que tenen els cabells rossos i els pèl-rojos. Alguns factors que et fan més propens a les cremades són que vagis amb la pell banyada, no posar-te protecció solar o prendre medicaments que fan que siguis més propens a cremades (medicaments fotosensibilitzants).

 Com que he comentat tots els perills que té està exposat al sol deus pensar, “ara ja no vull sortir de casa meva”, per això ara explicaré algunes coses que pots fer per prevenir que et cremis del sol. Una de les coses que  pots fer és evitar l’exposició del sol entre les hores fortes del migdia: entre les 10:00h i les 16:00h, ja que els rajos UV són més forts a aquestes hores. Tapar-te quan estàs a fora ajuda molt i si et tapes amb roba de color negre ajuda més ja que absorbeix els rajos. Emprar una bona quantitat de protecció solar, si es “Factor 30” per amunt està bé. La crema de sol s’ha de posar entre 15-30 minuts abans de fer-se un bany a l’aigua i millor si la crema és resistent a l’aigua. També s’ha de posar crema solar o bàlsam als llavis, ja que també es poden cremar. La crema te l’has de posar cada 2 hores o després d’haver nadat. Altres prevencions són dur ulleres de sol sempre que estiguis a l’aire lliure (els ulls també es poden cremar), i que els infants de 1 a 3 anys estiguin molt ben protegits ja que la seva pell és molt més sensible que la dels joves i els adults. 

Algunes de les coses que pots fer a casa quan ja estàs cremat són, per exemple, fer-te un bany a la banyera posant-hi un poc d’avena o farina ja que és un gran component dels productes dermatològics. Per Internet es recomana posar-se gelat a les cremades, i després de haver-ho estudiat el doctor Nisith Sheth, va concloure que no es el més recomanable, ja que, ajuda per a les inflamacions però pot causar una infecció. Menjar síndria i beure molta aigua perquè t’hidratis; ajuda molt si estàs deshidratat. Una recomanació molt comú és posar vinagre, que va bastant bé però s’ha de tenir en compte que també irrita la pell i per això no es recomana gaire ja que pot provocar altres malalties. La millor cosa que pots fer de totes és posar-te àloe vera perquè té moltes propietats que ajuden i hidraten la pell, i també, serveix d’ antiinflamatori per totes les inflades de la pell en cremar-se. Hi ha que anar un poc alerta però amb l’àloe vera ja que no cura tots els problemes que puguis tenir a la pell, ja que no ajuda a la pell trencada i també podries tenir una reacció al·lèrgica cap a ella. També et pots ajudar amb cremes i locions fetes a partir de àloe vera. Finalment, la soja que pot ajudar a calmar la pell.

És molt important protegir-se del sol ja que, com hem vist, et pots cremar de varies maneres sense ni donar-te compte. També t’has de protegir molt bé perquè pot tenir repercussions molt negatives com ara l’envelliment ràpid, el càncer de pell, etc.  Per això és molt important prevenir i intentar evitar el sol i les cremades de totes les maneres possibles.

 El Sol i les cultures

Nosaltres veim el sol com un gran astre que està a l’univers, però per algunes cultures el sol representava i segueix representant molt més que això.

A l’antic Egipte (que dura des de la prehistòria fins a aproximadament l’any 3100 a.C.) el Deu més important de la seva cultura politeista era Ra, el Déu del sol, era vist com el símbol de la llum solar, el creador de la vida i el responsable del cicle de la vida, la mort i la resurrecció. Estava representat com un home amb un cap de falcó. També tenia un disc solar.  Era considerat el Déu dels faraons (el títol donat al rei). 

A Japó se’l coneix com el país del sol naixent, hi ha diferents teories del perquè. Una seria que la bandera Japonesa té la representació d’un sol en ella. El disc vermell representa el sol i les línies vermelles representen els seus rajos, volguent dir que brillen del sol naixent. Ara la bandera només té el sol representat i ja no té els rajos però la bandera de l’exèrcit era així. Una altra interpretació seria que a l’any 607 d.C. el príncep Shotoku va enviar una carta al de Xina on començava: “L’emperador del país on neix el sol envia una carta al del país on s’oculta el sol. Com estàs?”. Ho havia fet així perquè és complementessin els països i tinguessin una relació igualitària.

A l’altra punta del món, a Mèxic, els asteques creien que eren al període del cinquè sol i que els altres 4 sols havien estat destruïts per jaguars, huracans, etc. I el déu Nanahuatzin és va sacrificar per ser el sol. Després el déu del vent, Ehécatl, el va posar al lloc correcte per fer el seu treball de sol.

A l’antiga Grècia el déu denominat Apol·lo representava el sol i era un dels déus més importants (el seu pare, Zeus, el més important).  Ell representava felicitat i llum per a la humanitat. També aportava música, un tema molt important per a l’Antiga Grècia.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.