Morir d’èxit

Fotografia d’arxiu del mes d’agost de 2019

Menorca està visquent, o potser patint, una de les seves millors temporades turístiques, que supera les xifres dels estius anteriors a la pandèmia i, que posa també de manifest les principals mancances i problemes d’una illa que, possiblement, no està adaptada a un creixement desmesurat.

Als problemes de renous, manca d’aparcament, saturació de platges i d’espais, hi hem d’afegir també aquells com la manca d’allotjament per els que volen venir a fer la temporada i que repercuteix també amb manca de personal als establiments per a no trobar on allotjar-se la seva mà d’obra. Tenim, idò, la mateixa problemàtica que ha patit en els anys anteriors de la pandèmia Eivissa, on es pagaven i es segueixen pagant “burrades” per a una habitació, cosa que aquí també està passant.

Un altre problema greu i a la vegada preocupant es la saturació de les platges verges i veure com cales com les de Son Saura no presenten aquelles aigües turqueses d’inici de temporada sinó que són més bé verdes, com es queixaven aquesta mateixa setmana alguns dels nostres lectors.

Aquesta sobre ocupació, aquest creixement desmesurat està afectant i molt a la imatge de Menorca. Ara és una illa estressant, amb coes als restaurants, carrers massa plens, manca d’aparcaments fora del nucli urbà o a zones fora del perímetre de la Contramurada per tal que la mateixa Contramurada i es Born no es col·làpsin i, açò tot junt i altres coses que patim, segurament ens farà morir d’èxit.

Ciutadella, Menorca, té unes limitacions, un sostre que no es pot superar per a ser una illa que aposta per un turisme de qualitat i, que ara sembla que és un tot inclòs on tot es val.

Hem de regular el turisme, hem de cercar la convivència entre turistes i residents, hem de cercar fórmules perquè la nostra illa segueixi sent una destinació única, atractiva, diferenciada i a la vegada sostenible.  No hem de caure en la temptació de voler ser una altra Mallorca, una altra Eivissa o un Torremolinos, perquè estius com aquests ens indiquen ben clarament que hem de repensar moltes coses i, entre elles el model turístic actual.

4 Comments on “Morir d’èxit”

  1. Si , totalment de acord amb el editorial, però a la vegada se estan donant llicències per obrir més hotels ( petits als casc urbà del pobles i hotels rurals) ara mataran sa gallina dels ous d’or. I a més no estem preparats ni Menorca pot asumir un turisme massificat. I per els que es queixen de no trobar Menorca com esperaven , pues mirau noltros ho sofrim tota la temporada , el habitants de tot d’any ho hem de soportar tot i mes. No dic que no hagin de venir turistes però no pot ésser que sa temporada siguin 2 mesos massificats i la resta de l’any res. Se tindria que treballar desde el govern per tenir un turisme sostenible i desestacionalitzt. Per poder aconseguir tenir traballador suficient i als que no se el faci fer jornades abusives , que aquest és un altre dels problemes que pateixen .

  2. Menorca no debe cambiar ni aumentar las infraestructuras; arruinaría la belleza de su ambiente y su delicado equilibrio. El problema es que los turistas no respetan las normas y el medio ambiente. La economía de la isla se basa en el turismo, pero el turismo corre el riesgo de destruir Menorca . La isla de calma no es un lugar por borrachos y tampoco un lugar por hacer ruido y dejar todo sucio

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.