Persèides 2021 Per Antoni Liz

La pluja d’estrelles de les Perseides (llàgrimes de Sant Llorenç) tindran el seu màxim el dia 13 a les 4 h i 5 minuts de la matinada. La nit del màxim no hi haurà lluna.

PLUGES D’ESTRELLES.

Les pluges d’estrelles es produeixen quan la Terra passa per una zona plena de partícules que ha deixat un cometa. Aquestes partícules de mides variades entren a l’atmosfera a gran velocitat i agafen altes temperatures. Es veuen fent una trajectòria recta que pareix venir d’un punt del cel que es diu «radiant». A vegades poden fer molta llum, deixar rastre i, fins i tot, fer renou, encara que habitualment són com una petita estrella que s’encén, es mou i s’apaga (estrella fugaç).

PERSEIDES

Aquesta pluja d’estrelles està considerada la millor.

Les Persèides es produeixen quan la Terra passa per l’òrbita del cometa 109P/Swift-Tuttle que té un període de 133 anys, amb una òrbita molt el·líptica d’excentricitat 0,963 i de semieix major 29 UA (Unitat astronòmica = 150 milions km).

Aquest cometa va passar pel periheli (prop del Sol) el dia 11 de desembre de 1992 (1,55 UA) i pel punt de tall amb l’òrbita de la Terra el 31 de desembre de 1992. No tornarà fins l’any 2126. El cometa encarà s’està allunyant del Sol cap al seu afeli (punt més llunyà del Sol) al qual arribarà el 2069 (50,2 UA), molt més enfora que l’òrbita Neptú.

L’òrbita del cometa creua l’òrbita de la Terra només en un punt. Si alguna vegada el cometa passés per aquest punt el dia 12/13 d’agost podria xocar amb la Terra. No es preveu que açò passi en milions d’anys.

 

Les nits d’estiu són molt adequades per estar una estona a la fresca, estirat, observant còmodament les estrelles.

Cada any les  Persèides es poden veure durant tot el mes d’agost. De fet ja se n’han vist. El màxim es produeix cada any la nit del 12 al 13 d’agost. La freqüència prevista és d’unes 100 estrelles cada hora encara que moltes vegades podria passar 1 hora i no veure cap o molt poques. També poden passar unes quantes ben seguides i alguna molt lluent.

La posició del radiant es mou un poc d’un dia a un altre però es troba a la zona de Perseus (d’açò ve el nom d’aquesta pluja).

Aquest any el màxim passa amb lluna creixent.

El Sol es posarà dijous 12 a les 20:44, la lluna creixent es posa a les 23:10 i no torna a sortir fins dia 13 a les 12:00.

A partir de les 23:10 no hi haurà lluna i a partir d’aquesta hora es podrà veure sortir Perseo que anirà pujant fins a passar prop del zénit a la sortida del Sol.

A l’hora del màxim previst el radiant de les Persèides estarà a bona altura a la dreta de la polar (Al Nord) i de Cassiopea (En forma de W o de M).

Les estrelles que corren es poden veure a qualsevol posició del cel, però només són Persèides si van en una direcció que surt del radiant. Podríem veure estrelles que es mouen en altres direccions però no serien Persèides. (podrien ser aquàrides).

Aquestes nits també podem veure Júpiter i Saturn en direcció sud-est que aquest mes d’agost es troben en oposició al Sol i a la mínima distància de la Terra.

 

Aquí hi un resum d’altres pluges de l’any.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.