Actes 8 Març

49è Festival de Música d’Estiu de Ciutadella 2021:‘Folk Love Story’ amb el Trio Rodin El grup està considerat un dels conjunts joves amb més projecció del panorama cambrístic actual a Espanya  

Després de viure l’emotiu debut conjunt dels germans Xavier i Melanie Larsson, acompanyats del pianista rus Konstantin Zvyagin, el Festival de Música d’Estiu 2021 que organitza Joventuts Musicals de Ciutadella es va apropant al seu final i aquest dilluns 23 d’agost (21 h, Claustre del Seminari) oferirà el penúltim dels concerts d’enguany, amb l’arribada del programa Folk Love Story a càrrec de l’expressiu i comunicatiu Trio Rodin, amb una trajectòria d’una dècada d’existència i considerat un dels grups joves amb més projecció del panorama cambrístic actual a Espanya.

Els integrants del Trio Rodin són el català Carles Puig Ruscalleda (violí) i els madrilenys Esther García Calvo (violoncel) i Jorge Mengotti Rodero (piano), que van decidir formar aquest grup de música de cambra l’any 2011 a la ciutat d’Utrecht (Països Baixos), on coincidiren realitzant els seus respectius estudis de màster. Llavors, en paral·lel als estudis de postgrau que van fer a Itàlia al costat del prestigiós Trio di Parma a l’anomenada Scuola Superiore Internazionale di Musica da Camara del Trio di Trieste, començaren a guanyar diversos concursos tant estatals com internacionals, que els impulsaren a oferir moltíssims concerts, més de 300, tant a Espanya com a altres països europeus (Itàlia, Països Baixos, Bèlgica, Irlanda,…) i a actuar a unes quantes de les millors sales d’Europa i als Festivals més reconeguts.

TRio Rodin Foto: Merlijn Doomernik

L’any 2016 van debutar discogràficament amb el CD dedicat a l’obra cambrística completa de Granados escrita per a violí, violoncel i piano, coincidint amb el centenari de la mort del compositor nascut a Lleida el 1867 i mort al Canal de la Mànega el 1916. Amb el disc Enrique Granados: Chamber Music with piano, el Trio Rodin va guanyar la Medalla d’Or dels Global Music Awards dels Estats Units, encarregant-los l’editorial Tritó fer l’edició crítica i revisada de la partitura del Trio amb piano de Granados, que s’acaba de publicar.

El Trio Rodin es defineix com un grup de música de cambra que, a més a més d’interpretar el repertori clàssic tradicional (Haydn, Beethoven, Mendelssohn, Brahms,…) sol combinar-lo amb altres tipus de programes diferents, amb obres molt originals i en ocasions, com es veurà a Ciutadella, amb els seus propis arranjaments. Açò generalment amb una idea temàtica o fil conductor que han agradat molt al públic. Alguns exemples d’aquests programes duen per títol Elegía, una pérdida inspiradora; Danzas españolas, tangos argentinos; Un americano en París; Yin-Yang o Folk Love Story, amb què es presentaran per primera vegada a Menorca. A la vegada, el seu interès per la música dels nostres dies els ha duit a ser els destinataris de vàries obres de nova creació per part de joves promeses, estrenant-les gràcies al projecte Call for composers, treballant conjuntament amb els propis compositors.

Per al concert del 49è Festival de Música d’Estiu de Ciutadella, des del Trio Rodin comenten estar “molt il·lusionats, perquè encara no hem tingut ocasió de tocar a Menorca fins ara i en tenim moltes ganes de participar en aquest Festival tan prestigiós”. També, expliquen, “després d’aquest any i mig de pandèmia que ens ha obligat a cancel·lar o posposar molts concerts tant a Espanya com a altres països, qualsevol contacte amb el públic es converteix en quelcom molt especial”, assegurant que “als concerts que hem pogut oferir hem notat unes ganes i una actitud del públic molt propera, de compartir i de gaudir amb nosaltres”.

Foto: Merlijn Doomernik

Aquesta estrena a Menorca del Trio Rodin serà interpretant el programa, ben original, titulat Folk Love Story, inspirat en les danses populars de diversos països com la República Txeca (amb obres d’Antonin Dvorák), Espanya (amb composicions de Joaquín Turina) i Armènia (amb peces d’Aram Khachaturian), combinades amb una selecció de temes del famosíssim musical de Leonard Bernstein West Side Story, que conta la història de l’amor impossible entre Tony i Maria per mor d’un conflicte de clans entre porto-riquenys i estatunidencs.

Amb violí, violoncel i piano, del txec Dvorák (1841-1904) el Trio Rodin interpretarà dues de la sèrie de setze Danses eslaves (la núm. 2 de l’Op. 46 en Mi menor –Dumka- i la núm. 2 de l’Op. 72 en Mi menor –Starodávny-); del sevillà Turina (1882-1949), amb arranjaments del propi Trio Rodin, oferiran les Cinco Danzas gitanas de la seva primera sèrie Op. 55: Zambra, Danza de la seducción, Danza ritual, Generalife i Sacro-Monte; de l’armeni Khachaturian (1903-1978) tocaran el moviment del vals de Masquerade drama i la Canción de cuna i la famosa Danza del sable del seu ballet Gayane; i una tria, també arranjada pel mateix Trio Rodin, de les deu danses considerades més emblemàtiques del popular musical del nord-americà Bernstein (1918-1990) West Side Story: Jet song, Something’s coming, Mambo, Maria, Tonight, Cool, One hard one heart, I feel pretty, Somewhere i America.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.