Paraules ben nostres: Bereneta i berenar

En castellà ‘merienda’, la bereneta és la menjada relativament lleugera que es fa a mitjan capvespre, en principi pròpia de la població infantil. En aquest sentit s’hi diu tan sols a Menorca, perquè tant a Catalunya com a València i a Mallorca, a aquesta menjada de mitjan capvespre se li diu berenar. Mentre que a Menorca (i a Mallorca també), el berenar és el menjar per primera vegada en el dia.

Tant bereneta com berenar deriven de berena (bereneta n’és el diminutiu), que és el resultat d’una dissimilació de nasals del llatí ‘merenda’, que a la vegada és el mot mare de la ‘merienda’ castellana o de la ‘merenda’ italiana i de la ‘merinda’ romanesa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Xuroa Menorca
Ajudes lloguer 2021
Prevenció d'incendis forestals a zones habitades, Govern Balear
Vacuna't del grip