Portes obertes a l’Observatòri Astronòmic de Ciutadella Per Antoni Liz

 

Aquestes setmanes seguim amb sessions de portes oberts a l’Observatori Astronòmic de Menorca. Les previsions astronòmiques són interessants: Lluna creixent, 3 planetes, pluja d’estrelles i més …

La setmana passada el temps no va ser gaire bo per el nivolat de terra vermella i la calitja  que hi havia, però així i tot vam poder fer  algunes observacions sobre tot amb el grup de 22:15 a 23.00. Sabem que molta gent no haurà pogut venir a aquestes primeres visites, però segur que hi haurà més oportunitats.

Voldria que aquestes pàgines donin informació complementària pels que hauran fet la visita aquestes setmanes i informació avançada per qui la facin més endavant.

LLUNA CREIXENT

Dia 8 hi va haver Lluna nova i aquestes dues setmanes anirà creixent i serà visible des de la posta del Sol, en horari adequat per a les hores de visita programades. Es podran veure amb telescopi els cràters, el relleu i els mars de la Lluna (No tenen aigua).

Dia 13 passa prop d’Espiga (de Libra) i dia 16 prop d’Antares (d’Escorpio). Dia 15 és el quart creixent i dia 22 la Lluna plena.

La visió de la Lluna plena tindria menys interès, ja que no es veu el relleu de la Lluna. La visió de la Lluna minvant s’hauria de fer en horari de matinada, poc adequat.

TRES PLANETES

Venus es veu a ponent després de la posta del Sol. Amb telescopi es veu en fase minvant fins que arribi a la propera conjunció inferior amb el Sol el 9 de gener de 2022. Dia 11 la Lluna va estar en conjunció amb Venus.

Júpiter es troba en oposició al Sol (dia 20 d’agost) i es pot veure molt bé a llevant, acompanyat per les 4 llunes grosses (Ió, Europa, Ganimedes i Cal·Listo), que va descobrir Galileo fa 400 anys (el 1610). És visible tota la nit.                                                                                                          

Saturn també es troba en oposició al Sol (dia 2 d’agost) i es pot veure bé a llevant amb el seu anell, acompanyat per la lluna Tità i altres llunes. També és visible tota la nit. Dia 20 estarà en conjunció amb a Lluna.

 

 

 

 

 

 

Veim els planetes com estaven quan la llum que ens arriba va partir del planetes. Venus el veim com era fa 10 minuts. Júpiter i les 4 llunes, com estaven fa 33 minuts. La llum de Saturn tarda 75 minuts en arribar a la Terra.

PERSÈIDES

A l’hora de les visites Perseo està a punt de sortir pel nord-est.

Si es veu alguna persèida ha de venir del Nord-est, si ve del sud pot ser delta-aquàrida.

La nit del màxim nombre esperat éra la matinada del 13 d’agost. Les nits abans i després també es poden veure moltes.

La nit de dia 12 en varem veure una molt brillant al nord cap a les 22.30 amb el grup de visita. Cap a les 00:30 vaig veure una altra al zenit.           

I MÉS …

Als gràfics es veuen les estrelles més brillants, les constel·lacions més conegudes i altres astres.

L’estrella del zenit a les 22h és Vega que forma part del triangle d’estiu (un asterisme).

Cap el Nord hi ha la Polar amb l’ossa major a l’esquerra i Cassiopea (en forma de M o W) a la dreta. Prop de Cassiopea trobam la galàxia d’Andrómeda i davall Perseo que van pujar cap al zenit així com avança la nit.

En el moment d’escriure aquestes línies només hem fet les 6 sessions de la setmana passada. Esperam que les sessions d’aquesta setmana tinguem més sort i poguem fer bones observacions de sa lluna, Júpiter i Saturn.

                                                                                            

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                               

 

 

                                     

One Comment on “Portes obertes a l’Observatòri Astronòmic de Ciutadella Per Antoni Liz

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Xuroa Menorca