La volta a Menorca a través dels seus 7 fars

Ubicats estratègicament en diferents punts de la costa, més enllà de la seva funció d’alerta per a embarcacions constitueixen un gran atractiu paisatgístic i patrimonial.

S’alcen sobre abruptes penya-segats com sentinelles que veuen venir l’horitzó mediterrani … encara que la seva funció sigui una altra: la d’il·luminar als navegants prevenint naufragis. Des terra, són com un potent imant que atrau els que recorren algun dels 20 trams de l’històric Camí de Cavalls (que circumval·la Menorca en els seus 185 km de costa) o als que practiquen cicloturisme a través de rutes que passen per alguns d’ells. I des del mar poden admirar-se practicant caiac. Cavalleria, a nord; Favàritx, Sant Carles i Illa de l’Aire, a l’est; i Punta Nati, Sa Farola i Artrutx, a l’oest, embasten un temptador ‘tour’ de 7 fars per la costa de Menorca amb l’al·licient afegit de contemplar albes i capvespres de somni. Una excusa perfecta per visitar Menorca en qualsevol època de l’any, més enllà de l’estiu.

Dóna fidel testimoni la història que prop de la costa menorquina, en aigües poc profundes i cristal·lines, jeuen centenars de relats; històries i pèrdues que, però, contribueixen a entendre una part de la història d’aquesta illa balear. Les de vaixells creuant el Mediterrani que topaven amb l’escarpada i irregular terra illenca. Per pal·liar-ho, a mitjan el segle XIX van ser construint-se de forma estratègica fins a set fars la llum advertia als navegants de la proximitat de l’illa.

Avui, segle i mig després, aquests 7 fars, cadascun diferent i singular, constitueixen els eixos d’una volta a Menorca que transcorre paral·lela a el Camí de Cavalls, històrica ruta senderista que suposa un altre dels grans atractius de l’illa. Arribar a cadascun d’ells suposa -a més de admirarlos- contemplar rutilants paisatges de penya-segats, sobre tota la part nord, la més ‘salvatge’ de Menorca … i també gaudir de l’màgic espectacle natural d’albes i capvespres inoblidables.

Aquestes són les senyes d’identitat dels set fars:

Far de Cavalleria

1 – Far de Cavalleria. Situat a l’extrem més septentrional de l’illa, prop de Fornells, té 15 metres i va ser construït en 1857. És el segon de menor altura però ho compensa a l’estar situat a un centenar de metres, sobre impressionants penya-segats que van ser testimonis de més de 700 naufragis, segons queda documentat, abans de la seva construcció. La planta baixa alberga un interessant centre d’interpretació vinculat a matèries nàutiques i mediambientals. I també disposa d’una cafeteria, per a un petit relax. Abans d’accedir-hi es troba amagat el port natural de Sa Nitja, de l’època romana, i la rogenca platja de Cavalleria.

Cap de Favaritx

2 – Far de Favàritx. A nord-est de l’illa, integrat al Parc Natural de s’Albufera des Grau. Té 28 metres i va ser construït entre 1917 i 1922. El més bell i salvatge, acompanyat per un captivador paisatge gairebé lunar de pedra negra. El seu senyal d’identitat és una banda negra en espiral. Al costat d’ell hi ha les belles i salvatges cala Presili i platja Tortuga. El més espectacular per veure l’alba.

3 – Far de Sant Carles. A l’entrada del port de Maó. De 22 metres i inaugurat el 1852. L’estar situat al costat del Castell de Sant Felip obstaculitzava un sector de tir, pel que va ser demolit i substituït el 1912 per un gran fanal mòbil subjecte a un pescant metàl·lic a la vora del penya-segat.

Menorca Punta Prima far illa del Aire island

4 – Far de l’Illa de l’Aire. A sud-est, en un solitari illot situat a la zona residencial de Punta Prima. Construït entre 1857-1860, durant anys va tenir l’honor de ser el far més alt de les Balears, amb els seus 23 metres.

Far de Punta Nati a Ciutadella. Foto: Bep Al·lès©

5 – Far de Punta Nati. A nord-oest, té 19 metres i va ser construït el 1913 sobre uns penya-segats de 42 metres. La història que l’envolta explica que va ser el govern francès el que va pressionar per a la seva construcció després de l’enfonsament del vapor Géneral Chanzy, en plena tempesta, amb un únic supervivent de les 157 persones que anaven a bord. Crida l’atenció el seu colpidor paisatge de roca calcària, els murs de pedra seca i les barraques, construccions de planta circular compostes per la superposició de cossos, amb una cambra interior i una falsa volta segellada amb pedra. Lloc ideal per gaudir d’albes i postes de sol.

Veles llatines davant Sa Farola, port de Ciutadella. Foto: Pau Gener Torres©

6 – Far de Sa Farola. El més petit -amb prou feines 13 metres- de l’illa, dóna la benvinguda al port natural de Ciutadella. Construït entre 1861-1863, la seva funció és més de part -d’aquí el seu nom- que d’avís de costa propera. Va ser un dels primers de les Balears a inaugurar el sistema d’enllumenat elèctric, el 1918.

Cap d’Artrutx, a Ciutadella

7 – Far Cap d’Artrutx. Al sud-oest de l’illa, té 34 metres i va ser construït el 1858. Orientat cap a Mallorca, es caracteritza externament per les seves franges horitzontals negres sobre fons blanc i la seva altura actual la va aconseguir en 1960, quan es van duplicar els seus 17 metres originals. Al disposar en la seva base d’un restaurant amb terrassa i vistes a la mar és lloc de pelegrinatge vespertí, per admirar relaxadament les més espectaculars postes de sol de Menorca, amb el sol encunyant per l’horitzó mediterrani i deixant després el cel tenyit de la seva rogenca estel·la.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.