Actes 8 Març

S’amplien en 600.000 euros els ajuts per a l’autoconsum d’energies renovables arran de l’èxit de la convocatòria

El pressupost de les subvencions per a instal·lacions fotovoltaiques i microeòliques adreçades a particulars, entitats sense ànim de lucre, petites i mitjanes empreses i associacions empresarials (FOTEMPAR) es veurà augmentat en 600.000 euros, un 12 % del pressupost inicial, per poder atendre l’elevat nombre de peticions rebudes durant el període de sol·licituds que es va tancar el passat 31 de juliol.

Així ho ha anunciat aquesta setmana el vicepresident del Govern de les Illes Balears i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, qui ha destacat que entre els mesos de gener i juliol de 2021 s’han rebut més de 3.000 sol·licituds per accedir a aquests ajuts, deu vegades més que l’any 2018.

El vicepresident Yllanes va visitar l’Espai Weyler de la fundació Amadip Esment, a Son Ferriol, acompanyat de Luis Gil de Sola, responsable de recursos físics d’Amadip Esment, i el director general d’Energia i Canvi Climàtic del Govern de les Illes Balears, Pep Malagrava.

Yllanes ha apuntat que «la demanda de la societat balear per l’autoconsum és un èxit; per això el Govern amplia i prepara més ajuts, com ja vàrem anunciar ahir en Consell de Govern. A la segona quinzena de setembre sortiran les noves convocatòries de foment de l’autoconsum, finançades amb els fons NextGen, amb un pressupost que frega els 13 milions d’euros». El vicepresident ha destacat l’esforç que estan fent particulars i entitats com Amadip Esment «en la seva aposta per generar la seva pròpia energia verda, de kilòmetre zero, abaratint la factura de la llum i contribuint a lluitar contra el canvi climàtic».

Per la seva banda, el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, ha indicat que «l’autoconsum és el camí per avançar cap a la sobirania energètica i la democratització de l’energia. Un model energètic cada cop més descentralitzat, on els ciutadans es puguin empoderar i ser autosuficients sense dependre de les circumstàncies del mercat elèctric. A més, suposa un estalvi econòmic important per als consumidors ja que, un cop amortitzada la instal·lació, l’energia del sol és gratuïta i il·limitada».

Cal assenyalar que el termini per presentar les sol·licituds s’inicià el passat 15 de gener de 2021 i finalitzà aquest 30 de juliol de 2021. A dia d’avui, ja s’han adjudicat 1.241 ajuts per un import de 4,4 milions i una inversió total de 11,3 milions d’euros. En total, amb aquesta convocatòria, està previst instal·lar a les Illes Balears una potència de 12,7 MW, el que equival a un parc fotovoltaic de 13 hectàrees.

Quantia dels ajuts

La convocatòria de subvencions per a instal·lacions fotovoltaiques i microeòliques és un programa cofinançat amb fons FEDER.

En el cas d’instal·lacions fotovoltaiques, les subvencions d’autoconsum cobreixen fins al 30 % de la inversió en el cas de pimes i associacions empresarials; per a entitats sense ànim de lucre i comunitats de propietaris, aquest percentatge puja fins al 40 %, i per a persones físiques la quantia de subvenció puja al 50 % sobre el valor de la inversió.

Pel que fa a inversions en instal·lacions microeòliques, la subvenció arriba fins al 50 % del valor de la inversió per a petites i mitjanes empreses, associacions empresarials, entitats sense ànim de lucre, comunitats de propietaris i particulars.

En el cas d’instal·lacions fotovoltaiques o microeòliques que incorporin sistemes d’acumulació d’ió liti, s’estableix una subvenció del 30 % sobre el valor de la inversió admissible en acumulació per a empreses i associacions empresarials, i del 50 % per a la resta. El valor d’inversió màxima admissible és de 600 €/kWh d’acumulació.

Actuacions subvencionables

Són subvencionables les instal·lacions noves d’energia solar fotovoltaica per a autoconsum amb una potència de pic per instal·lar de fins a 50 kWp, però hi queden excloses les instal·lacions que disposin d’un dispositiu que impedeixi l’abocament instantani d’energia a la xarxa de distribució.

També són subvencionables les noves instal·lacions d’energia solar fotovoltaica aïllades, en edificis o instal·lacions sense connexió a una xarxa elèctrica de distribució, amb una potència de pic per instal·lar de fins a 10 kWp.

Així mateix, són subvencionables les noves instal·lacions microeòliques amb una potència de pic per instal·lar de fins a 10 kWp. Els molins han d’integrar-se en el paisatge i es prohibeix la instal·lació de suports metàl·lics tipus gelosia. D’altra banda, els sistemes d’acumulació d’ió liti, de capacitat d’acumulació d’entre 2 kWh i 12 kWh, que tenguin una garantia mínima de funcionament certificada pel fabricant de cinc anys, també poden ser objecte de subvenció.

Per a persones físiques que tenguin domicili a les Illes Balears són subvencionables les noves instal·lacions d’energia solar fotovoltaica per a autoconsum amb potència de pic per instal·lar de fins a 3 kWp (queden excloses les instal·lacions que disposin d’un dispositiu que impedeixi l’abocament instantani d’energia a la xarxa de distribució); les noves instal·lacions d’energia solar fotovoltaica aïllades, en edificis o instal·lacions sense connexió a una xarxa elèctrica de distribució, amb una potència de pic per instal·lar de fins a 3 kWp, i les noves instal·lacions microeòliques amb una potència de pic per instal·lar de fins a 5 kW. Els molins han d’integrar-se en el paisatge i els sistemes d’acumulació d’ió liti, de capacitat d’acumulació entre 2 kWh i 12 kWh, que tenguin una garantia mínima de funcionament certificada pel fabricant de cinc anys.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.