L’Univers s’atura al Llatzaret Per Itziar Lecea

El Consell Insular ha inaugurat fa unes setmanes les visites guiades a una de les instal·lacions més espectaculars de les que guarda l’illa de Llatzaret. Una esfera de grans dimensions que ens posa en perspectiva amb el nostre propi cosmos i ens endinsa dintre del Sistema Solar a través d’un projecte que fa més de 30 anys que roda pel món. I que ara esdevé un complement perfecte al discurs de la Menorca Starlight en el marc incomparable de l’illa de la quarantena. Es tracta de l’Esfera Armilar.

L’estudi de la posició dels planetes del nostre Sistema Solar. Aquest és el vertader propòsit d’una esfera armil·lar, un antic instrument astronòmic que va ser inventat al mateix temps a l’Antiga Grècia i a l’Antiga Xina. La fascinació que els cossos celestes han despertat en la humanitat no ha aturat des que homes i dones van aixecar el cap cap a les estrelles. Guies o déus, els cossos celestes han estat emprats des de l’antiguitat com a referència de l’ésser humà. I és la mateixa fascinació la que va dur a l’escultor Rafael Trenor a admirar el cel nocturn de Menorca, molts anys abans que es declarés reserva Starlight. I sorgís, d’aquella observació, una idea.

El cel menorquí, origen de l’Esfera Armilar

Fa 33 anys no sabíem què significava ser una destinació i reserva Starlight. Però les estrelles, vistes des de Menorca, ja cridaven l’atenció. Una de les persones que va quedar meravellada per la bòveda nocturna menorquina va ser l’escultor Rafael Trenor. Dintre del seu imaginari, va muntar una estructura prou gran d’una esfera armil·lar per la qual les persones podien recórrer les òrbites de les armi-les o braços que enllacen els diferents cossos celestes. Una idea que, originàriament, s’alçava fins als 92 metres d’alçada. Aquesta macro escultura va ser un dels projectes guanyadors del Concurs d’Idees per a l’Expo de Sevilla, que es va celebrar l’any 1986. La grandiositat de l’escultura va fer que resultés impossible d’executar. Però aquella esfera armil·lar, en la qual va col·laborar també el constructor Juan Enrique Almeida, no va quedar a l’oblit. Almenys, pels menorquins.

Així, sabent que l’esfera de 92 metres podia ser una realitat, però no per l’any 1992, Trenor i Almeida es van llançar a la construcció d’una maqueta a escala 1/30. I van decidir fer-la al lloc d’origen de la idea de Trenor. Així, durant cinc mesos de l’any 1988, diverses persones es van implicar en la construcció de la maqueta que ara es pot veure al Llatzaret. Amb 3,73 metre d’altura i 2,98 metres d’ample, ocupa un dels pavellons que s’ha habilitat expressament per explicar la curiosa història d’aquesta esfera armil·lar. No és l’única, ni tampoc la primera que s’exposa al públic. Però sí la que més lligams té amb Menorca. Des de la inspiració que Trenor va tenir de projectar la macro escultura per la qual es podia passejar i observar el cosmos, fins a la instal·lació que el Consell ha preparat per donar a conèixer aquesta obra.

La construcció de la bolla de Sant Climent

Descartada com a projecte executable per a l’Expo de Sevilla de 1992, l’Esfera Armilar de Trenor i Almeida va donar diverses voltes pel món -metafòricament- abans de convertir-se en l’escultura que és avui. Madrid, València, Berlín o Brisbane van ser algunes de les ubicacions que es van plantejar per a la construcció de la macro estructura. Però finalment, cap d’elles va arribar a bon port. Mentre, Trenor i Almeida van decidir fer realitat la seva Esfera Armilar amb unes dimensions molt més modestes. I des d’un lloc molt manco conegut pel gran públic: Sant Climent.

Els cinc mesos que va durar la construcció de la maqueta devien ser intensos a la petita població del costat de Maó. Sant Climent va ser la mare de l’Esfera Armilar per la gran quantitat de persones del poble que varen participar en la seva elaboració. Tal com va recordar Trenor en la cessió de l’escultura al Consell, a banda de nombrosos joiers de l’illa, varen treballar al taller de Nofre Pons. I les col·laboracions es van estendre a Perches, rellotger, en Peroles, el fuster, en Salcedo, pintor, i moltes altres persones del poble que no van dubtar de participar en la construcció de la qual es va conèixer durant un temps com “la bolla de Sant Climent”.

Com veure l’Esfera Armilar

El Consell Insular ha programat cada dijous d’aquest estiu, en horari de 19h a 21h, una visita guiada a la maqueta de l’Esfera Armilar, dintre del Llatzaret. La sortida és la mateixa que la que es fa per les excursions a la fortalesa, amb la barca que està al moll de Cales Fonts. I també inclou la vista de la posta de sol des de l’illa. Aquesta visita guiada dura aproximadament una hora i, en acabar, els visitants poden gaudir d’una consumició gratuïta des del mirador del bar.

Trenor ha cedit l’escultura al Consell Insular per un període de 20 anys, la qual romandrà a l’esguard de la bòveda celeste dintre de les parets de Llatzaret. Acompanyen l’escultura, que es pot veure des de diferents angles gràcies a la plataforma que s’ha instal·lat al seu voltant, panells explicatius referents al projecte. Però també al paper que la fascinació de l’home pel cel nocturn ha tingut des de temps immemorials. La mateixa fascinació que, un vespre clar, va dur Trenor a elaborar aquest projecte i decidir quedar-se a viure a Menorca.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *