Com es fan sentir aquells que no hi senten? Per Itziar Lecea

Un fet tan quotidià com despenjar el telèfon per demanar una cita al metge és un problema greu per una persona que no hi sent. Més, quan en un món canviant a causa de la pandèmia de Sars-COV-2, molts dels tràmits amb l’administració o amb serveis primaris com l’atenció metge, la policia o el 061, només es poden fer per telèfon. A aquest entorn canviant, s’ha afegit una barrera. Que a tothom ens protegeix, però que per les persones amb sordera els ha complicat molt la vida: les mascaretes. Des d’ASSORME volen llevar aquestes barreres difonent les dificultats que tenen les persones sordes a Menorca. El darrer projecte es diu “Coneix Ciutadella en llengua de signes”. Però és només un dels molts que han duit a terme durant aquest temps de pandèmia.

Les dificultats que ha duit la COVID a les persones sordes

N’Andrés Cardona és, des de fa 8 anys, el president d’ASSORME, l’Associació de Persones Sordes de Menorca. També reparteix, cada setmana, el setmanari El Iris que arriba a casa teva. I una de les coses que més enyora des que va començar la pandèmia és poder anar al cinema i veure pel·lícules amb subtítols, i així entendre què diuen. “Ara mateix, les persones sordes no podem anar al cinema a Menorca, perquè a les sales de Maó no fan pel·lícules subtitulades. I a Ciutadella van tancar”, comenta n’Andrés a través de n’Olga López, la seva intèrpret. Malgrat no ser l’únic que enyora poder veure estrenes a la sala gran, hi ha activitats molt banals que també se li han complicat des que tothom duu una mascareta que li tapa mitja cara. “A Correus, on faig feina, tenc problemes per entendre’m amb els companys a causa de la mascareta, i sempre em perdo la meitat de què passa”, diu Cardona. “Per sort, ara ja tenim mascaretes transparents, que ens han ajudat molt”, diu. De fet, en el moment en què les mascaretes transparents van ser homologades, des d’ASSORME en van repartir a tothom que van poder arribar.

A l’inici de la pandèmia, durant el confinament, també es van fer ràpidament gestions amb organismes com el 061 i Salut, per tal que les persones sordes poguessin ser ateses d’una manera adient i no via telefònica. Especialment en casos d’urgència. Es van establir protocols com telefonades a persones i familiars propers a l’afectat o afectada. O es va demanar als metges d’atenció primària que es marqués a l’historial si el pacient patia sordera, i comunicar-s’hi de manera escrita, en lloc de telefònica.

Les plataformes digitals, la connexió durant la pandèmia

Fem la trobada amb n’Andrés i n’Olga via Zoom, una plataforma digital que ens permet connectar-nos cada un des de casa seva, mentre ens veiem les cares i ens escoltem. És una via de comunicació, asseguren els dos, que ha estat molt habitual durant el darrer any. “Durant el confinament vam muntar un munt d’activitats que vam poder fer gràcies a aquests tipus de plataformes, com taller de ioga o de fotografia”, diu n’Olga. “Internet és un canal que ens permet arribar a moltes coses, perquè posen mitjans per les persones que no hi sentim. Per exemple, el canal de vídeos YouTube permet posar subtítols, cosa que no es pot fer amb la televisió normal”, comenta n’Andrés.

És també a través de les xarxes socials que han difós moltes de les activitats de conscienciació que han dut a terme. Campanyes com la que van fer a principi d’any “Imagina’t la teva vida sense so”, que donava alguns consells per comunicar-se amb persones sordes en àmbits com l’educatiu o el sanitari, o l’activitat de llenguatge de signes que es va fer per infants al festival Amalgama, en són només dos exemples. En aquests moments, des d’ASSORME estan enllestint la pròxima campanya de conscienciació, que es centra en el nostre municipi i que compta amb el suport de l’Ajuntament de Ciutadella.

Coneix Ciutadella en llengua de signes, la darrera acció de conscienciació

A partir del mes de setembre, ASSORME llançarà pels seus canals i les seves xarxes socials un seguit d’entrevistes que s’han fet a persones que conviuen, en el seu dia a dia, amb persones sordes. “Hem fet entrevistes a gent que forma part d’entitats esportives, socials i culturals. El què ens interessa és poder donar a entendre com és conviure, ni que sigui per una estona, amb una persona que no hi sent”, comenta Cardona. Així, un dels entrevistats forma part del món del futbol, al qual el president d’ASSORME està molt lligat. “Per a mi, estar en un entorn d’equip on es ralla a tothom i no a jo de manera directa, és un problema. Una de les necessitats que tenim les persones sordes és la de poder llegir els llavis de qui ens està rallant. Però si es parla a un grup, la comunicació es perd”, comenta.

Els exemples quotidians i les situacions del dia a dia serveixen d’excusa per apropar la problemàtica de les persones sordes al públic general. I dona algunes idees de com, entre tots, encara que no sabem el llenguatge de signes, ens podem fer entendre sense necessitat de sons.

“Els vídeos els anirem llançant cada setmana fins a final d’any, i es podran veure a les xarxes d’ASSORME. És una passa, que ajudarà a donar a conèixer un problema del qual moltes vegades no en som conscients com a societat i que podríem resoldre només posant atenció”, comenta n’Olga López.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Xuroa Menorca