Les millors platges nudistes de Menorca Setembre i octubre són bons mesos per a gaudir de les platges menorquines al natural

A l’illa de Menorca no hi ha cap platja declarada oficialment nudista, però el nudisme és tolerat a la majoria de les platges verges, on el respecte i la convivència entre naturistes i tèxtils és un fet usual i fins ara acceptat.

Macarelleta. Foto: Talaiot Estudios©. Prohibida la seva reproducció.

A l’igual que a la resta de les Balears, el fenomen del nudisme donà les seves primeres passes just després de la dictadura. Cales com les de Macarelleta, Cales Coves, Binigaus, es Prat de Son Bou i Atalis en van ser les pioneres d’aquest moviment que no sols va anar guanyant adeptes entre els turistes sinó en la mateixa població local de l’illa, si bé és cert que fa una dècada es practicava més el nudisme que avui en dia i en els darrers anys es diu que ha minvat també, per la manca d’intimitat per mor de telèfons mòbils amb càmera i també, com ens han comentat, de drons.

Es Talaier

Un dels principals atractius que té l’illa de Menorca com a destinació turística són les seves platges, tant les platges de les urbanitzacions com les denominades platges verges, o no urbanitzades. Bé siguin les del nord com les sud, les de llevant com les de ponent, són un dels principals reclams de cara als visitants que cerquen en elles el desconnectar de la rutina de la gran ciutat i gaudir d’unes aigües turqueses, transparents i sobre tot netes.

Platja des Bot, Algaiarens

L’illa de Menorca, malgrat no tenir cap platja nudista oficial, sí que es permet aquesta modalitat de gaudir del sol i la natura a un bon nombre d’elles, on la convivència i la tolerància entre uns i altres ha estat en les darreres dècades un fet natural en les que normalment es practica el nudisme, especialment els mesos de setembre i octubre, juntament amb els de maig i juny, quan l’illa està menys massificada i es pot viure la seva essència sense el batec frenètic i alhora agobiant dels mesos de juliol i agost, on enguany s’ha vist l’illa més saturada que mai i posant de relleu que s’ha passat i de molt el seu sostre ecològic, de benestar, sostenibilitat i de relació amb la natura.

Passem idò a conèixer algunes de les platges on encara és freqüent la pràctica del nudisme o, que fins almenys aquest estiu ho era.

Ciutadella

Macarelleta

Les platges del terme de Ciutadella on el nudisme és tolerat són les d’Es Talaier, Bellavista i Macarelleta a la costa sud, però de cada vegada menys als mesos de juliol i agost i amb els aparcaments ja complerts des de primera hora del matí i amb greus problemes per accedir-hi i de massificació d’aquestes ANEIS.

Bellavista, Son Saura

A la Cala d’Es Talaier, que agafa el seu nom de l’atalaia d’Artrutx, hi arribarem de de l’aparcament de Son Saura, passant per les platges des Banyul i Bellavista tot seguint el Camí de Cavalls. També hi ha qui el practica a les platges de Son Saura, tan Es Banyul com la de Bellavista, però en temporada baixa. En canvi no està ben vist a Cala en Turqueta i Macarella. Tampoc es practica a les platges urbanes, on hi ha unes normes de convivència i respecte més estrictes.

Macarelleta que en va ser en el seus temps un dels santuaris nudistes de l’illa poc a poc s’ha convertit en una platja gairebé tèxtil des de que es va facilitar el seu accés i per mor de la moda de ser la platja de l’anunci d’una coneguda marca de cervesa fa una dècada. Com hem apuntat, els millors mesos per a practicar el nudisme en aquesta cala paradisíaca són els de maig, juny setembre i octubre. Juliol i agost ens podem arriscar, però de cada vegada en són menys els naturistes i potser us mirin com una rara avis.

Platja des Bot

Pel que fa a la costa nord de Ciutadella hi ha petits nuclis de pràctica nudista als replans de Cala Morell, situats a la part dreta de la platja, i està tolerat a les platges d’Es Bot a la zona d’Algaiarens on hi arribarem caminant uns vint minuts des de l’aparcament. També hi ha nudistes a la part final de la platja d’Es Tancats i des de l’estiu passat també a Ses Fontanelles, on es cerca la tranquil·litat i la solitud de les seves roques i el seu fons per a bussejar.

Una altra cala nudista a la costa nord de Ciutadella és El Pilar, que fa uns anys va ser considerada com una de les millors platges per a practicar el nudisme per la premsa especialitzada.

A Ciutadella també es pot practicar el nudisme a zones de roques com és el cas de Cala en Bastó i s’Aigua Dolça, aprop de Cala Blanca, o a Cala Paretjals, Cova des Pardals i Cala de Son Vell a la costa Sud, tot partint des de Son Xoriguer.

 

Ferreries

Cala Mitjaneta

Al terme de Ferreries, a la costa sud, es sol practicar a la platja de Mitjaneta, encara que de cada vegada menys. Per accedir a Mitjaneta ho farem des de l’aparcament de Cala Mitjana. També ho podem fer a peu des de Cala Galdana mitjançant el Camí de Cavalls. També es pot practicar el nudisme a Cala en Calderer al nord, però l’accés ha de ser pel Camí de Cavalls i es contempla una bona caminada propera als quatre quilòmetres amb moltes pujades i davallades considerables.

 

Es Mercadal

El terme d’Es Mercadal té les seves platges concentrades a la costa nord i accedirem a elles mitjançant el Camí de Tramuntana i des d’allà als aparcaments habilitats des d’on podrem anar a les platges escollides. Si optam per a practicar el nudisme les opcions són: Des de l’aparcament de la platja de Cavalleria podem arribar fins a Cala Rotja, a mà dreta mirant la mar, i a mà esquerra la platja de Cavalleria, on els nudistes es solen situar a la part final de la cala. També des de l’aparcament de Cavalleria i tot seguint el Camí de Cavalls podem arribar en uns 45 minuts a Cala Mica, situada a dos quilometres de Cavalleria. És una platja d’arena gruixada, poc freqüentada i la majoria de gent que hi ha és nudista.

Cales de la part dreta de Binimel·là

Si sortim des de l’aparcament de Binimel·là, aquest estiu amb grans problemes de saturació, tenim diferents opcions. Podem anar fins Cala Mica, tot seguint el camí de l’antiga urbanització on trobarem una sèrie de caletes molt atractives i que en són les preferides dels naturistes de la part nord de l’illa. També hi podem anar seguint el Camí de Cavalls, tot situant-nos a la part dreta de Binimel·là mirant la mar on hi trobarem gairebé una al costat de l’altre cinc caletes molt atractives on el nudisme és majoritari. Aquestes són la Caleta de Binimel·là, Sa Cova des Pont, Sa Caleta de n’Elisabeth, Es Racó den Miquel i sa Punta de Binimel·là. Si volem seguir a peu cap a Cala Mica, trobarem les solitàries cales d’En Valent i Cala Amitger.

Cala Pregonda

Des de l’aparcament de Binimel·là, a peu i a mà esquerra el Camí de Cavalls ens portarà fins a Cala Pregonda. A aquest camí ens trobam amb unes quantes opcions. Si anam cercant costa a costa després de Cala es Morts (la primera platja que trobarem de còdols i poc atractiva) descobrirem sa Calanca de Son Nadal, una platjeta gairebé individual.

S’Alairó, zona de roques

Si optam per a seguir el camí cap a Pregonda primer arribarem a S’Alairó, conegut també com Pregondó, si bé aquest mai ha estat el seu nom real, sinó que vé per a la seva proximitat a Pregonda. A s’Alairó hi ha les opcions de S’Embarcador, la més gran i darrerament més massificada, i s’Embarcadoret. Finalment arribarem a Pregonda on a la part final, també es tolera en el naturisme, però millor fora dels mesos punta de juliol i agost.

Per als que els hi agrada caminar hi ha també altres opcions des d’Es Mercadal. Si sortim a peu des del Camí de Ses Salines Noves a la Mola ens trobarem amb platgetes com Cala Blanca, Cala Roja i s’Era i les seves singulars formacions rocoses a uns tres quilòmetres del recorregut. Si seguim anirem trobant caletes solitàries fins arribar a la de s’Arenalet de Fornells, que es troba a uns 7 quilòmetres.

Cala Pudent

Finalment, si optam per arribar a l’aparcament de Son Saura del Nord, al costat de la platja de s’Arenal de s’Olla, i volem practicar el nudisme, agafam el Camí de Cavalls  a la part esquerra de la platja fins arribar a Cala Pudent, que es troba a un quilòmetre i mig. Si seguim caminant uns quatre quilòmetres per un terrenys agrestes i gairebé lunars, arribarem a Cala en Tusqueta, un món apart on és millor arribar-hi en barca si en tenim o en té colque amic.

Es Migjorn

Si Es Mercadal té les seves platges concentrades a la costa nord, és perquè el municipi des Migjorn Gran va pertànyer al d’Es Mercadal fins fa 25 anys. És per açò que les seves platges estan totes al sud.

Binigaus

Per gaudir d’aquestes platges anirem fins als aparcaments de Sant Tomas. Des del primer aparcament podem arribar en cinc minuts a una de les principals platges nudistes de l’illa, la de Binigaus, també en extensió, on hi conviuen amb harmonia naturistes i tèxtils.

Cala Escorxada

Des d’allà tot seguint el Camí de Cavalls caminant uns tres quilòmetres i mig arribarem a les platges conegudes com les de s’Heretat des Duc. Cala Escorxada (hi podem arribar també des de Cala Mitjana caminant 4,5 km.) primer i després Cala Fustam a mig quilòmetre de Cala Escorxada. La tercera opció és Cala Trebalúger, si bé per arribar-hi és millor anar a l’aparcament de Cala Mitjana (Ferreries) i des d’allà seguir el Camí de Cavalls on sols hem de caminar 1,5 quilòmetres.

Atalis

Si des de Sant Tomàs anam fins a Sant Adeodat i aparcam el cotxe a l’aparcament que hi ha al costat de l’Hotel Victòria, pel Camí de Cavalls arribarem en uns 20 minuts a la platja d’Atalis, on també es sol practicar el nudisme.

Alaior

El terme d’Alaior té a la seva costa sud la platja de Son Bou, és a la part mitjana i final de la platja, el que es denomina la platja des Prat de Son Bou la seva part nudista. És possiblement una de les més concorregudes i lliures de l’illa. S’hi pot accedir des de l’aparcament de Son Bou, a la part de Ses Canessies, on hi ha els hotels i la urbanització o bé des de l’aparcament de Sant Tomàs, al terme des Migjorn.

Cales Coves

Una altra opció pels nudistes al terme d’Alaior és Cales Coves, una de les pioneres a l’illa, però que poc a poc, potser per la massificació d’iots i pel tancament de les coves on hi habitava una colònia de hippies ha anat en detriment.

Maó

Al terme municipal de Maó hi ha també un bon nombre de cales i platges verges i a la vegada solitàries on es pot practicar el nudisme. A la part nord a pocs quilòmetres del nucli urbà hi trobam la platja de Sa Mesquida, si bé en la seva majoria és tèxtil, a mà esquerra hi ha una petita separació coneguda com sa Cala Petita de Sa Mesquida que és aprofitada pels naturistes.

Sa Mesquida

Els que vulguin caminar un poquet a dos quilòmetres pel Camí de Cavalls des de Cala Mesquida podran arribar al Macar de Binillautí.

Un altre punt de sortida per anar a descobrir platges és arribar fins a s’Albufera des Grao, on aparcarem el vehicle. Una de le platges a descobrir és la de Cala Avellana. Just quan entrem al poblat de pescadors d’Es Grao agafarem el primer carrer a mà dreta fins arribar al carrer de Sa Cudia, que ens portarà al final del poble. Si voleu hi podeu anar amb cotxe o moto i aparcar fins on hi ha la senyal del carrer de Sa Cudia. Allà en trobareu el caminet darrera una paret seca que en menys de 20 minuts us durà fins aquesta cala.

Si torman a l’aparcament principal de s’Albufera, agafarem el Camí de Cavalls i des d’allà prendrem direcció cap al final de la platja i a partir d’aquí trobarem unes petites cales on es pot practicar el nudisme. La primera d’elles és la de Cala en Vidrier que té una petita caseta de vorera. Si volem seguir en poc més de 10 minuts a un quart d’hora trobarem les diferents platgetes conegudes com “La solitaria” o també les Cales del Patró Llorenç que estan situades davant l’Illa den Colom. Passades aquestes caletes podrem gaudir de les dues platges d’Es Tamarells sud i la d’Es Tamarells del nord on s’hi troba una antiga torre de defensa anglesa recentment restaurada.

Si voleu seguir caminant un poc més i anau ben proveits d’aigua i crema solar, podeu arribar fins a sa platja de Ses Mamaes Primes que està a uns dos quilòmetres des Grao, una cala poc profunda i peculiar. Per acabar el recorregut de platges nudistes amb sortida des de s’Albufera des Grao podeu anar des de Ses Mamaes fins a la Platja de Sa Torreta de Tramuntana o Cala Rambla que està a tres quilòmetres del punt d’inici del recorregut.

Cala Presili

Una tercera opció és anar fins al Far de Favàritx amb el servei de bus, que és ara la única opció per arribar-hi. La primera platja o cala que trobarem és la del Portixol, just al costat de l’antic aparcament i que té petites caletes al seu voltant. Des de l’antic aparcament cercarem l’indicador del Camí de Cavalls per anar a les platges de Presili i Cala Tortuga.

Cala Presili o platja de Capifort es troba a uns 600 metres i s’hi arriba passetjant. Allà conviuen bé nudistes amb tèxtils. Des d’allà ens podem atracar fins a Cala en Tortuga o Cala Morella que es troba a un quilòmetre més endavant.

Sant Lluís

Cala Rafalet

Municipi turístic que té totes les seves platges, nudistes tolerades i tèxtils al sud de l’illa. Les cales on es sol practicar el nudisme solen ser les roques de Cala Rafalet on arribarem atravessant a peu el barranc que ens porta a aquesta petita cala de roques aprop de Cala Alcaufar i s’Algar.

Binidalí

Una altra platja on es sol prendre el sol sense roba és la de Biniparratx i també la de Binidalí, on també hi ha molta gent vestida. Allà la convivència es tolera i es respecta. Els aparcaments estan relativament aprop de les platges, pel que són bastant concorregudes els mesos de juliol i agost, tal com hem indicat al llarg d’aquest report on moltes platges i cales de l’illa poden morir d’èxit si es segueix amb aquesta massificació d’aquest estiu.

En barca

És una altra opció per a conèixer l’illa d’una manera diferent, des de la mar, i per arribar a algunes de les platges on es pot practicar el nudisme, de la mateixa manera que podrem trobar petites arraconades on poder fer un bany o prendre el sol sense tanta gent i potser amb més privacitat. És una pràctica que cada dia té més adeptes, però que també comporta una massificació de barques en segons quins paratges marins i que a la llarga és pot sostenible per l’illa.

Aprofiteu el setembre i l’octubre per a gaudir de Menorca en el seu estat més natural, segur que el cos i la ment us ho agrairan, deixant de banda perjudicis i pors.

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *