Actes 8 Març

Mercedes Vivó Cavaller: “Les polítiques COVID a Anglaterra s’han centrat en no deixar a ningú enrere” Per Itziar Lecea

Mercedes Vivó Cavaller és una menorquina que fa anys que viu a Anglaterra. Apassionada pel món de les relacions internacionals, els seus estudis i experiència l’han duita fins al número 10 de Downing Street, a on treballa pel Cabinet Office, el departament que dona suport de treball al govern. Allà s’ha sumat, com a única espanyola, a l’equip que el govern anglès va muntar arran de la pandèmia. Aquesta setmana ens explica com s’està vivint la situació a Anglaterra, com de diferents són les polítiques que es duen a terme al país i les ganes que tenen els anglesos de tornar a viatjar a Menorca.

Quina és exactament la teva feina a Anglaterra?

Faig feina al departament de Task Force, al Cabinet Office. El Task Force és un equip que vam formar arran de la pandèmia. Coordinen tot el que està relacionat amb la pandèmia a nivell de govern anglès. La meva feina és un privilegi, perquè estic rodejada de persones que tenen molt de coneixement, i de molts de camps, molt centrats en la part social. Ha estat una gran alegria poder-hi entrar, i som l’única espanyola que hi treballa.

Quines grans diferències veus entre Espanya i Anglaterra pel que fa a la gestió de la situació social sobrevinguda per la pandèmia?

Crec que hi ha hagut diferències amb les polítiques que s’han fet a Espanya. Quan vaig començar a la Task Force es va plantejar la feina mirant a llarg termini. Primer avaluàvem la situació del moment, després miràvem què podria sorgir a mig i llarg termini, per assegurar-nos de tenir una visió clara de què podia passar, i vam assegurar els fons per poder dur a terme les actuacions previstes. A més, totes les polítiques van aplegar a tot tipus de persones. Des dels treballadors a empresaris o fins i tot aturats. Vam voler fer feina de manera global per no deixar a ningú defora de les polítiques que vam establir per millorar la situació de tothom.

Com és el teu dia a dia a dintre de la Task Force?

Jo faig feina molt amb les “local authorities”, que vindrien a ser com les comunitats autònomes d’Espanya. Allà en són 331, i el que fan és vetllar per les minories ètniques i veure com penetrar dintre d’aquests grups per poder-los ajudar. Vam començar ja durant el confinament, i ara també seguim amb temes com la vacunació o les proves PCR. El que volem és arribar a tothom. Per jo ha estat important veure com a Anglaterra valoren la societat com un tot, que ha d’estar atesa de la mateixa manera, sense diferències d’origen, raça, etc, essent un país on hi ha molta multiculturalitat. Han establert polítiques molt igualitàries.

Com arribau a grups tan específics de persones?

Dintre de cada local authority hi ha personal especialitzat que està en contacte amb aquestes minories i coneix com viuen aquests grups. La meva feina és coordinar a totes aquestes persones especialistes, recollir el què em diuen i des del Task Force fem la política precisa per cada un d’aquests territoris, segons les necessitats de cada un d’ells. Tenim també una política general per tot el país, però treballem de manera individual amb cada un dels territoris, perquè són molt diferents. A banda, tenim un fons que es diu “special funding” que són doblers per desenvolupar polítiques concretes i que varia en funció de la realitat de cada “local authority”. Crec que és una manera de fer molt encertada, perquè el que hem de fer és ajudar en funció de les necessitats reals de cada territori. També hem tingut ajuda de ONGs, o entitats caritatives, de les quals hem obtingut molta informació de les necessitats reals. El que hem fet amb aquests organismes són convenis per poder treballar de forma conjunta. Fins i tot amb grups de població molt vulnerables, com refugiats, prostitució, etc. Al final, l’objectiu era atracar-mos a tothom, fins als grups més difícils, per assegurar-nos que tothom té els mateixos beneficis de les polítiques que hem duit a terme arran de la pandèmia.

Aquí veim que una part de la població encara és reticent a vacunar-se, tot i les recomanacions sanitàries. Passa el mateix a Anglaterra?

Hi ha un sector anti vacunes, però no tan potent com el que veig aquí. Els mitjans de comunicació han fet molta feina i han conscienciat molt a la població de què s’ha de vacunar. Gairebé tota la població major de 30 anys té la pauta completa de vacunació a Anglaterra. Hi ha hagut persones que s’han manifestat en contra del govern perquè no es vol vacunar, però crec que és un moviment més petit si el comparam amb altres països d’Europa. Com per tot, no és obligatori vacunar-se, però es fomenta molt.

Com es fomenta?

Per exemple a través d’aplicacions que permeten dur un rastreig dels casos positius. Un cas pràctic: quan entres a un pub fas servir el codi d’una aplicació que està lligada a la informació de salut que té el govern, de manera que si en aquell lloc hi ha un positiu, l’aplicació mateixa t’avisa i et diu que t’has de fer una prova i has de fer la quarantena. Aquí, pel que m’han contat, és molt diferent. El ciutadà no posa res a l’aplicació, sinó que es fa el seguiment amb les dades dels organismes públics de salut. D’aquesta manera ens és molt més senzill saber on hi ha un focus de COVID-19

Hi ha restriccions ara mateix a Anglaterra com les que tenim aquí a sectors com la restauració o l’oci nocturn?

Des de dia 22 de juliol l’única restricció que tenim és relativa als viatges fora del país. Tenim el sistema de semàfor. En el meu cas, en haver estat a un territori – Menorca- que està en ambre, m’he de fer una prova PCR 72 hores abans de volar, i una altra 2 dies després d’arribar a Anglaterra. Com que estic vacunada, no m’he de fer una tercera prova. Ha estat una manera d’obrir la circulació i el turisme, però molt controlada.

El sistema de semàfor ha returat als anglesos a fer vacances a Menorca?

Sí, està clar. El govern volia que la població fos prudent a l’hora de sortir del país. No et diuen que no pots viatjar, però posen unes condicions per mantenir controlada la pandèmia. Entenc que si has de sortir a l’estranger i sou una família de 4 persones, són molts de doblers en proves que s’han de fer, i no tothom s’ho pot permetre. A banda, també has de tenir un acord amb l’empresa, perquè si en tornar dones positiu i has de fer un confinament, t’has d’assegurar que pots seguir fent feina des de casa. Són limitacions que, evidentment, han afectat al nombre d’anglesos que han vingut enguany a Menorca.

Allà heu tingut més d’un confinament.

Sí, però a Menorca es va fer un confinament molt més dur. A Anglaterra podíem sortir durant 45 minuts cada dia per anar a fer una volta. durant el primer confinament. Des del principi, totes les polítiques relatives a la COVID-19 han tingut molt present la salut mental de les persones, a més de la física. Tenim unes figures dintre de les empreses, i que ha impulsat el govern, que es diuen “guardians de la salut mental”, als quals pots adreçar-te si no et trobes bé emocionalment. Vetllen molt pel benestar físic, social i mental de les persones des de fa anys, però s’ha potenciat molt més des de la pandèmia.

Hi ha obligació de dur mascareta?

És obligatori per entrar a establiments i al transport públic. I es respecta molt. Pel que fa a oci nocturn -que aquí encara no s’ha reprès- allà sí, però amb molt de control. S’han fet concerts pilot i ja se’n fan de regulars. El que et demanen és que duguis el codi de verificació de què estàs completament vacunat i també has de dur la mascareta quan entres, però després te la pots llevar, depenent de l’esdeveniment. Per exemple, vaig poder assistir a Ascot i vaig haver de fer aquest procés, però dintre del recinte, al ser a l’aire lliure, vaig poder estar sense mascareta.

Tornaran els anglesos a Menorca?

Els anglesos tenen moltes ganes de tornar a Menorca! Però aquest estiu encara és complicat. Estic segura que si la situació per l’any que ve s’estabilitza, tornaran a l’illa. Les relacions que tenen amb Menorca són molt fortes, i fets com l’obertura de la galeria a l’Illa del Rei els criden molt l’atenció.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.