El Congrés dona llum verda a suspendre les regles fiscals també el 2022 El govern espanyol obté el suport d'ERC, Cs, PNB i PDeCAT mentre que PP, JxCat i CUP s'abstenen i Vox vota en contra

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, durant el debat sobre la suspensió de les regles fiscals el 2022 al Congrés, el 13 de setembre de 2021.

ACN Madrid .- El Congrés ha aprovat per majoria absoluta la suspensió extraordinària de les regles fiscals també el 2022, com ja va fer per al 2020 i el 2021. La decisió del govern espanyol ha rebut el suport de 198 diputats del PSOE, Unides Podem, Cs, ERC, PDeCAT, PNB i EH Bildu, entre d’altres. D’aquesta manera, cap administració de l’Estat espanyol tindrà l’obligació de complir objectius d’estabilitat l’any que ve encara que el Ministeri d’Hisenda ha fixat unes taxes de referència del dèficit. El PP, JxCAT i el BNG s’han abstingut i Vox ha votat en contra.

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha defensat la necessitat que els pressupostos per al 2022 “tornin a ser extraordinaris” i, d’aquí, la suspensió de les regles fiscals “tal com van recomanant les institucions europees des del principi de la crisi”. Montero ha dit que els PGE per a l’any que ve volen “consolidar el creixement”, “avançar pel camí de la modernització” i “seguir impulsant polítiques expansives que serveixin de palanca”. La ministra ha instat tots els partits a negociar els comptes públics.

La titular d’Hisenda ha remarcat que la suspensió de les regles fiscals “no implica que no existeixi responsabilitat” i ha garantit el retorn a la senda d’estabilitat quan es recuperin els nivells de PIB previs a la pandèmia. Montero ha esperat que Espanya se situï “molt a prop” del llindar del 3% de dèficit exigit pel pacte d’estabilitat europeu a partir de 2024. “Serà per aquelles dates quan estigui en condicions de reprendre els compromisos de consolidació fiscal”, ha dit.

Per deixar-les en suspens, cal la majoria absoluta del Congrés per activar l’article 135.4 de la Constitució i l’11.3 de la llei d’estabilitat pressupostària. En aquesta ocasió, el govern espanyol ha tornat a aconseguir-la, però amb menys suports que fa un any. Ha obtingut 198 vots a favor, 54 vots en contra i 97 abstencions.

Diferències en l’independentisme

ERC i el PDeCAT han donat suport a la suspensió de les regles fiscals mentre que JxCAT i la CUP s’han abstingut. El diputat republicà Joan Margall ha defensat la necessitat de seguir amb un marc que permeti fer polítiques expansives, però ha criticat que les taxes de referència donin més marge de dèficit a l’administració de l’Estat (3,9%) que a les autonomies i entitats locals.

Els republicans també han exigit “valentia” perquè les regles d’estabilitat “injustes” es deroguin definitivament. El diputat del PDeCAT Genís Boadella ha justificat el suport perquè són “conscients de la situació excepcional”.

En canvi, la portaveu de JxCAT, Míriam Nogueras, ha carregat contra ERC i el PDeCAT per aquest suport i ha lamentat la manca d’unitat en el vot independentista. “És injust i incoherent estar queixant-nos tots i alhora ser nosaltres els que aplanem el camí per seguir fent polítiques que ens perjudiquen”, ha dit Nogueras, que ha criticat la taxa de referència del 0,6% per a les autonomies.

El diputat de la CUP Albert Botran s’ha mostrat a favor de la suspensió de les regles fiscals, però ha explicat l’abstenció pel fet que estan en contra de com s’han repartit les taxes de referència entre administracions.

Crítiques de PP i Vox

El PP s’ha abstingut perquè considera que la suspensió de les regles fiscals és “una trampa” i és “pa per a avui i fam per a demà”. “No volem participar en això”, ha dit la diputada popular Elvira Rodríguez. El portaveu de Vox, Iván Espinosa de los Monteros, ha opinat que es tracta d’un “xec en blanc per augmentar impostos”.

D’altra banda, la diputada de Cs Maria Muñoz ha justificat el vot a favor per “responsabilitat i coherència”, però ha criticat que el govern espanyol ha “perdut credibilitat” en la gestió.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.