Von der Leyen anuncia la creació del programa juvenil ALMA per “treballar temporalment” en un altre país de la UE

ACN Brussel·les .- La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, ha anunciat la creació del programa juvenil ALMA, un Erasmus per “treballar temporalment” en un altre estat membre de la Unió Europea. “Inspirem-nos en els joves que canvien la nostra perspectiva del que és possible: ser el que tu vulguis, aconseguir el que vols. Aquesta és l’ànima d’Europa”, ha defensat aquest dimecres en el discurs sobre l’estat de la UE que dona el tret de sortida al curs polític. Davant el ple del Parlament Europeu, Von der Leyen ha celebrat que més del 70% dels ciutadans de la UE ja té la pauta completa, però ha admès que la desigualtat d’accés a les vacunes a la resta del món és “el problema geopolític dels nostres temps”.

Marcant aquesta qüestió com una de les prioritats sanitàries d’aquesta legislatura, Brussel·les promet una donació extra de 200 milions de vacunes des d’ara fins a mitjans del 2022. D’altra banda, Von der Leyen ha fet una crida a reforçar la campanya de vacunació davant “les preocupants divergències” en el nivell d’immunització a la UE: “Hem de fer tot el possible per evitar que es converteixi en una pandèmia dels no vacunats”. A més, ha anunciat una missió de preparació sanitària dotada amb 50.000 milions d’euros per al 2027 per evitar “que una epidèmia local es converteixi en una pandèmia global”.

Amb tot, Von der Leyen ha reivindicat la feina del seu executiu durant la crisi de la covid-19 amb la compra de vacunes i l’impuls als fons de recuperació ‘NextGenerationEU’. “Hem complert”, ha dit. De cara a la nova fase de la pandèmia, Von der Leyen aposta per ser més “agosarats” i “determinats” a l’hora d’afrontar els reptes interns i externs del bloc.

“Europa necessita una ànima, un ideal i voluntat política”, ha defensat.

Estat de dret

“El diàleg sempre va primer, però no és un fi en si mateix. Ha de portar a alguna cosa”, ha avisat Von der Leyen en relació amb els problemes d’estat de dret en alguns països de la UE, com Hongria i Polònia. Per això, aposta pel “diàleg i una acció determinada”: “El dret a una judicatura independent i al tracte igualitari davant la llei, independent que formis part de la majoria o la minoria, això és el que hem de defensar”.

La Comissió Europea ha promès incloure “recomanacions més específiques” als estats membre en el pròxim informe sobre l’estat de dret.

Defensa

Von der Leyen ha avisat que la UE hauria de poder “fer més per si sola” en el camp de la defensa. També suggereix la creació d’un “centre de situació” a Brussel·les per coordinar i posar en comú informació policial, d’intel·ligència i espacial.

A més, l’exministra de Defensa d’Alemanya proposa que l’equipament militar “desenvolupat i produït a la UE” estigui exempt d’IVA. “Augmentaria la interoperabilitat i disminuiria la dependència”, ha assegurat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *