La ministra Belarra coneix el model de comercialització d’energia basada en autoconsums compartits impulsat pel vicepresident Yllanes

El vicepresident del Govern de les Illes Balears i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, i la ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, acompanyats del conseller d’Educació i Formació Professional, Martí March,  han visitat aquest dijous un dels espais escollits per instal·lar un projecte d’autoconsum compartit que democratitzarà l’energia a partir de l’any 2022, situat a l’IES Josep Maria Llompart de Palma.

El projecte d’autoconsum compartit de l’IES Josep Maria Llompart, gestionat per l’Institut Balear de l’Energia (IBE), es basa en la instal·lació de plaques fotovoltaiques a l’edifici, de titularitat pública, amb les quals se subministrarà energia verda i a preu de cost a famílies vulnerables, a pimes i al mateix edifici, en règim d’autoconsum a partir de l’any 2022. El projecte oferirà un consum energètic compartit a preu de cost en un radi de 500 metres de la instal·lació, sense necessitat de pagar cap peatge. En aquest sentit, cada instal·lació subministrarà electricitat a unes cinquanta famílies que, en col·laboració amb els ajuntaments i els serveis socials, seran seleccionades en funció de la seva vulnerabilitat.

El Govern de les Illes Balears ja ha engegat els primers sis projectes d’autoconsum compartit que serviran per comercialitzar energia neta a les acaballes de 2021. Quatre d’aquests projectes estan situats a Mallorca —en els municipis de Santa Eugènia, Ses Salines, Deià i Consell—, un a Menorca —Ciutadella— i un altre a Eivissa —Sant Antoni de Portmany—. La Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica preveu multiplicar per sis aquests projectes l’any 2022 i arribar a una xifra superior als 30 autoconsums compartits.

El vicepresident del Govern, Juan Pedro Yllanes, ha indicat que «l’objectiu d’aquests projectes, que començarem a engegar aquest any, no és altre que el d’abaratir la factura de la llum i lluitar contra la pobresa energètica». «Vull recordar que a finals d’aquest any el Govern, a través de l’IBE, vendrà els primers quilowatts hora d’energia verda a preu de cost a famílies vulnerables. Això suposa donar les primeres passes en generació i comercialització d’energia produïda per una empresa pública de Balears operant en règim d’autoconsum», ha apuntat, al mateix temps que ha assegurat que «d’aquesta manera avançam cap a una transició energètica socialment justa, basada en la democratització de l’energia i amb especial atenció a criteris socials».

Per la seva banda, la ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, ha assenyalat que «és especial conèixer un projecte concret que ens permet posar-li pell a la transició ecològica. Aquest és el model que volem per al conjunt del nostre país. Les Illes estan sent punta de llança en la transició verda del nostre país i veiem que aquesta transició pot ser una transició justa. Aquest tipus de mesures, com l’autosostenibilitat és fonamental per a continuar avançant. Aquest és el model que volem i el volem impulsar ja”. “Tenim un objectiu comú i és que les persones del nostre país visquin millor i els deixem un millor planeta als nostres fills i filles», ha afegit.

Així mateix, el conseller d’Educació i Formació Professional, Martí March, ha indicat que “els centres educatius de Balears són especialment sensibles amb la necessitat de combatre el canvi climàtic i que en aquest cas a la teoria li acompanya també la pràctica”. D’altra banda, ha recordat que els criteris de sostenibilitat ja estan integrats en tots els projectes de construcció i ampliació de centres educatius de les Illes, en els quals se segueixen criteris racionals, econòmics i sostenibles potenciant els medis naturals per a la climatització i equipant-los amb les últimes tecnologies en les instal·lacions, disposant plaques fotovoltaiques per a la generació d’electricitat, el gas natural per a la generació d’ACS i calefacció i la renovació d’aire de les aules amb control domòtic.

A l’acte també han assistit Pep Malagrava, director general d’Energia i Canvi Climàtic; Ferran Rosa, director gerent de l’IBE, i Jaume Salvà, director de l’IES Josep Maria Llompart.

Dades

Durant l’any 2021, l’IBE ha invertit 750.000 euros en sis projectes d’autoconsum compartit d’energia solar fotovoltaica, de dimensions mitjanes, que produiran un total de 460 kW. S’instal·laran sobre cobertes de centres educatius, aparcaments o solars, i obriran el consum d’aquesta electricitat 100 % verda a consumidors que estiguin situats en un radi de 500 metres d’aquestes instal·lacions. Per a 2022 es preveu d’inici augmentar la inversió a 2.800.000 euros i instal·lar una trentena més d’autoconsums compartits.

L’IBE, a més, signarà amb cada un dels ajuntaments convenis de col·laboració a través dels quals se cedirà l’ús dels espais per a la instal·lació de les plaques solars fotovoltaiques i es garantirà el subministrament d’una part del consum a instal·lacions municipals. Posteriorment, s’obrirà un procediment públic d’inscripció perquè particulars i empreses dels voltants de la instal·lació puguin començar a consumir aquesta electricitat en horari de producció solar i a preu de cost (aproximadament la meitat del preu mitjà de mercat), la qual cosa representarà un estalvi directe en la factura d’aquests usuaris.

Aquest programa, que s’inicia aquest any 2021, té l’objectiu d’expandir-se en els propers anys i arribar al màxim de municipis possibles. De fet, l’IBE reinvertirà el retorn econòmic d’aquestes instal·lacions per impulsar nous projectes d’autoconsum compartit a totes les Illes Balears.

D’altra banda, cal assenyalar que el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) ha publicat les convocatòries d’ajuts perquè empreses, particulars i administracions públiques impulsin instal·lacions d’autoconsum amb fonts d’energia renovable i la incorporació d’emmagatzematge en instal·lacions d’autoconsum, així com per promoure la implantació de sistemes tèrmics renovables, amb un pressupost total de 12.797.762,35 euros. Aquests ajuts es podran sol·licitar a partir del dia 20 de setembre i inclouran la retirada de l’amiant de les cobertes per col·locar plaques fotovoltaiques.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Balearia, Pets Week
Xuroa Menorca
Ajudes lloguer 2021