Batet demana aprofitar la recuperació post-pandèmia per construir un nou pacte social feminista

La vicepresidenta del

ACN Barcelona .- La presidenta del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet, ha demanat aprofitar la recuperació econòmica i social post-pandèmia per construir un nou pacte social que tingui en compte la perspectiva feminista. Ho ha dit durant una intervenció a la inauguració de l’Escola Feminista Dolors Renau organitzada pel PSC, on ha alertat que en les crisis és on s’acostuma a “qüestionar” els drets adquirits per les dones, i ha avisat que “no avançar és retrocedir”. Per la seva banda, l’exministra i actual secretària d’Igualtat del PSOE, Carmen Calvo, ha confiat que “per primera vegada” les dones puguin participar al pacte i que acabi desembocant en una reforma de la Constitució.

Durant la inauguració de l’Escola, Batet –que no hi ha pogut ser presencialment i ha enviat un vídeo enregistrat prèviament-, ha demanat aprofitar la sortida de la crisi per millorar en termes d’igualtat. “Ara que ens trobem en la recuperació de la crisi, no avançar és tant com retrocedir”, ha advertit, i ha dit que cal “assumir ja tots els reptes”.

Batet ha posat el focus especialment en termes laborals, on encara existeixen motles desigualtats entre homes i dones. A més, ha remarcat que aquestes també venen avalades per un model educatiu i una mentalitat social que ja posen barreres a les dones. La presidenta del Congrés ha advertit que la crisi “no pot ser un salconduit” per “incomplir o relaxar les obligacions legals” en termes laborals.

La presidenta a la cambra baixa també ha apostat per “superar l’exclusió” de les dones en el sistema de pensions i en la seguretat social, on ha subratllat que pateixen desigualtats pel fet de tenir prestacions més reduïdes perquè la majoria de les dones han treballat menys temps i en feines més precàries.

Per aconseguir una protecció social “més justa” en els propers 30 anys per a les dones, Batet ha fixat com a objectius l’estímul públic a l’accés a l’educació i al mercat laboral, que existeixin prestacions específiques i mesures compensatòries per als grups més vulnerables, i avançar cap a un sistema de cobertura universal.

Pacte social amb participació de les dones

La vicepresidenta del

Per la seva banda, Calvo ha centrat gran part d ela seva intervenció –també a distància- en descriure els pactes socials que històricament han existit a l’Estat, i ha remarcat que en cap fins ara hi han participat les dones, tampoc en la redacció de la Constitució del 1978. Ara, segons ha dit, s’ha de gestar un nou pacte social on les dones puguin ser “portaveus d’elles mateixes” i que podria desembocar en una eventual reforma de la Constitució.

L’exministra ha advocat perquè el PSC i el PSOE puguin ser “el partit de la igualtat”. Calvo també ha dit que la dreta i la ultradreta són “negadores” de les desigualtats que pateixen les dones i ha atribuït aquesta actitud al fet que el feminisme “és el moviment més poderós i amb més causa justa”. “No hi ha forma de parar-lo”, ha avisat.

El ministre de Cultura i primer secretari del PSC, Miquel Iceta, també ha participat a la inauguració amb un breu discurs enregistrat, on ha dit que “no n’hi ha prou amb inscriure el feminisme dins dels principis del partit” sinó que cal fer-lo “real”. Iceta ha demanat “anar més enllà” i que hi hagi “el compromís” perquè les responsabilitats, càrregues i recompenses es reparteixin a parts iguals entre homes i dones.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.