La salut humana i la de la planeta han d’anar juntes per no hipotecar la salut de les generacions futures Cristina O'Callaghan i Josep Maria Antó destaquen en la seva conferència que per evitar escenaris com el viscut en aquesta pandèmia és necessària una major voluntat política i acord

Un augment de la temperatura global a causa de les elevades concentracions de CO2 a l’atmosfera, la presència de microplásticos en aigües dolces i oceans, nivells alts de nitrogen i fòsfor en els nostres sòls, i una capa permanent de partícules en l’aire causada per la combustió de combustibles fòssils és la radiografia actual de l’planeta Terra, amb una salut compromesa per l’actuació humana. No es podrà salvar la salut humana si no s’actua sobre el que passa al planeta, les dues han d’anar juntes si no es vol deixar hipotecada la salut de les generacions de el futur.

L’Escola de Salut Pública de Menorca (EMSP) va abordar ahir en una taula rodona a la salut planetària, emmarcada en el curs que s’està celebrant al Llatzeret de Maó. Una trobada en què Cristina O’Callaghan Gordo, professora de Ciències de la Salut de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i investigadora associada a ISGlobal, i Josep Maria Antó, professor d’investigació en ISGlobal i catedràtic de Medicina a la Universitat Pompeu Fabra (UPF), van fer un toc d’atenció perquè s’actuï i es treballi per integrar sostenibilitat, equitat i reducció de les desigualtats, pensant que el que no sigui bo per al planeta tampoc ho serà per a la salut humana.
Durant anys, la salut de la població ha millorat, però, en les últimes dècades, “s’ha fet amb una sobreexplotació de la planeta, hem viscut de rendes”, va destacar Cristina O’Callaghan. En la mateixa línia, Josep Maria Antó va assenyalar que la “negligència de l’ésser humà ha portat a aquesta situació”. I van al·ludir al que ha passat en aquesta crisi sanitària, “els riscos de pandèmia augmentaran per la destrucció dels sistemes naturals”, va dir.
En aquest sentit, van demanar una major voluntat política i acord per canviar la manera d’actuar, “si no s’arriba hi haurà escenaris cada vegada més disruptius com s’ha vist amb el coronavirus”, va destacar el professor Antó, que va assegurar que, “o aconseguim emissions 0 en 2050 i un 50% de reducció en menys de 10 anys, o els riscos creixeran exponencialment “.

La investigadora Cristina O’Callaghan va deixar quatre punts fonamentals per afrontar el moment actual, que la qualitat de l’entorn determina la salut; la crisi climàtica i el canvi ambiental global són un repte per a la humanitat; les millores de salut s’han obtingut hipotecant la salut de les generacions de el futur i que la salut humana i la salut de la planeta han d’anar juntes, en el que es coneix com salut planetària.

Per a això, van reclamar també un canvi en la formació dels agents de salut amb més assignatures que contemplin tots aquests aspectes. Per Antó, els professionals d’aquest camp “han de fer tot el possible amb mentalitat que cal canviar dràsticament i de pressa”.

AGENDA PER A AVUI

Taula rodona: El paper de la premsa a la pandèmia de COVID-19
Hora: 20 h. Lloc: Can Victori, seu de l’IME (Camí des Castell, 28, Maó)

Moderador: Maties Torrent, director de l’EMSP
Participants convidats a l’activitat:
Oriol Güell, redactor d’El País
Marga Caldentey, redactora d’IB3 Notícies
Josep Bagur, director de Diari Menorca

Aquesta activitat es podrà seguir en directe a través del canal de Youtube de la EMSP

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.