Actes 8 Març

Les principals empreses farmacèutiques que desenvolupen vacunes contra la COVID-19 aviven una crisi de drets humans sense precedents BioNTech, Moderna i Pfizer han previst guanyar 130.000 milions de dòlars USA a finals de 2022

Sis empreses que estan al capdavant de la distribució de les vacunes contra la COVID- 19 aviven una crisi sense precedent de drets humans amb la seva negativa a renunciar als drets de propietat intel·lectual i compartir la tecnologia de les vacunes, i gairebé cap d’aquestes empreses dona prioritat als lliuraments als països pobres, ha afirmat avui Amnistia Internacional.

En el nou informe “Doble dosi de desigualtat: Les empreses farmacèutiques i la crisi de les vacunes contra la COVID-19”, l’organització ha avaluat sis de les companyies que tenen a les seves mans la sort de milers de milions de persones a tot el món: AstraZeneca, BioNTech, Johnson & Johnson, Moderna, Novavax, i Pfizer. L’informe presenta una imatge molt fosca d’un sector que malauradament no respecta els drets humans.

“Vacunar a tothom és l’únic camí per sortir d’aquesta crisi. Ara mateix hauríem d’estar aclamant com a herois aquestes empreses, que tan ràpidament van crear les vacunes. En comptes d’això, per a la seva vergonya i la nostra tristesa col·lectiva, el bloqueig deliberat per part de les grans farmacèutiques de la transferència de coneixements i els tractes poc clars que van tancar en benefici dels Estats rics han gestat una escassetat de vacunes totalment previsible i devastadora per a molts altres països”, ha manifestat Agnès Callamard, secretària general d’Amnistia Internacional.

“Estan enfonsant algunes zones de l’Amèrica Llatina, Àfrica i Àsia a patir noves crisis, portant així al límit absolut els afeblits sistemes de salut i provocant setmanalment desenes de milers de morts evitables. En molts països de baixos ingressos ni tan sols el

personal sanitari i la població en situació de risc han rebut la vacuna. Amb aquesta flagrant desigualtat com a teló de fons, BioNTech, Moderna i Pfizer hauran guanyat en conjunt 130.000 milions de dòlars nord-americans a finals de 2022. Els guanys mai no han de prevaler sobre les vides”.

Incompleixen les responsabilitats en matèria de drets humans

Per avaluar la resposta de les empreses a la crisi, Amnistia Internacional va analitzar la política de drets humans; l’estructura de fixació de preus; l’historial d’aprofitament compartit de la propietat intel·lectual, els coneixements i la tecnologia; l’assignació equitativa de les dosis de vacunes disponibles, i la transparència de cada empresa.L’organització va concloure que “en diferent grau” els sis desenvolupadors de les vacunes havien incomplert les seves responsabilitats en matèria de drets humans.

Dels 5.760 milions de dosis administrades a tot el món, un insignificant 0,3% s’ha destinat als països d’ingressos baixos, i més del 79% va als països d’ingressos alts i mitjans-alts. Malgrat les crides per donar prioritat a l’instrument destinat a garantir l’equitat global en l’assignació de les vacunes -el Mecanisme COVAX- i col·laborar-hi, algunes de les empreses avaluades han seguit reservant el subministrament de vacunes a Estats dels quals se sap que les acaparen.

Fins avui, totes les empreses avaluades s’han negat a participar en les iniciatives coordinades a nivell internacional que s’han concebut per impulsar el subministrament global mitjançant l’ús compartit dels coneixements i la tecnologia. També s’han oposat a les propostes d’aixecar temporalment els drets de propietat intel·lectual com, per exemple, l’exempció relativa a l’Acord sobre els Aspectes dels Drets de Propietat Intel·lectual Relacionats amb el Comerç (ADPIC) de l’Organització Mundial del Comerç plantejada per l’Índia i Sud-àfrica.

Altres conclusions són:

  • • Fins ara, Pfizer i BioNTech han subministrat només a Suècia vacunes en una

    quantitat nou vegades superior a la de tots els països de baixos ingressos junts, que han rebut menys de l’1% de la seva producció. Gràcies als elevats preus que apliquen, aquestes empreses hauran obtingut ingressos per valor de més de 86.000 milions de dòlars a finals de 2022.

  • • Moderna encara no ha lliurat una sola dosi de vacuna als països de baixos ingressos, ha facilitat només el 12% de les seves vacunes als països d’ingressos mitjans-baixos i no lliurarà la gran majoria de les seves comandes pel COVAX fins al 2022. Gràcies als preus superiors que aplica, aquesta empresa haurà obtingut ingressos per valor de més de 47.000 milions de dòlars a finals de 2022.
  • • Johnson & Johnson ha desenvolupament l’única vacuna de dosi única del món i la ven a preu de cost, però no complirà la gran majoria dels compromisos que ha adquirit amb el COVAX i la Unió Africana fins al 2022. A més, s’ha negat a concedir una llicència a un fabricant canadenc que s’ofereix a produir milions de dosis més.

• • AstraZeneca ha lliurat la majoria de les seves vacunes als països de baixos ingressos, ven a preu de cost i ha concedit algunes llicències voluntàries a altres fabricants. No obstant això, s’ha negat a compartir obertament els seusconeixements i la seva tecnologia amb les iniciatives de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i s’ha oposat a l’exempció relativa als ADPIC.

• • Novavax està pendent que s’aprovi l’ús de la seva vacuna, però té actualment previst dedicar gairebé dos terços de la seva producció a proveir al COVAX. No obstant això, igual que les altres, s’ha negat a compartir els seusconeixements i la seva tecnologia i s’ha oposat a l’exempció relativa als ADPIC.

Tot i que la majoria reben imports multimilionaris de fons públics i comandes anticipades, els fabricants de les vacunes han monopolitzat la propietat intel·lectual, impedit la transferència de tecnologia i han dut a terme un treball agressiu d’incidència contra les mesures que podrien ampliar la fabricació global d’aquestes vacunes. La seva passivitat constant ha perjudicat els drets humans dels milers de milions de persones que encara no poden accedir a una vacuna contra la COVID-19 que pot salvar-los la vida.

Compte enrere de 100 dies

“Queden 100 dies a partir d’avui perquè s’acabi l’any. Demanem als Estats i les empreses farmacèutiques que canviïn radicalment de rumb i facin tot el necessari per començar ja a lliurar 2.000 milions de vacunes als països d’ingressos baixos i mitjans- baixos. Ningú ha de passar un altre any patint i vivint amb por”, ha assenyalat Agnès Callamard.

Coincidint amb la publicació avui d’aquest informe, Amnistia Internacional llança una campanya global -amb el suport de l’Organització Mundial de la Salut i l’alt comissionat de les Nacions Unides per als drets humans- per demanar comptes als Estats i les grans farmacèutiques. La campanya “Compte enrere de 100 dies: 2.000 milions de vacunes contra la COVID-19 ara!” exigeix que es compleixi l’objectiu de l’OMS de vacunar el 40% de la població dels països d’ingressos baixos i mitjans-baixos abans que acabi l’any. Instem els Estats que redistribueixin amb urgència els centenars de milions de dosis sobrants que no s’estan utilitzant, i als desenvolupadors de les vacunes que garanteixin que almenys el 50% de les dosis produïdes es destinin a aquests països. Si els Estats i les empreses farmacèutiques segueixen la seva trajectòria actual, no s’albirarà el final de la COVID-19.

Proveïdes d’imports multimilionaris procedents dels impostos de la ciutadania i el coneixement tècnic generat en centres d’investigació, les empreses farmacèutiques han exercit un paper decisiu en el desenvolupament de vacunes que salven vides. Ara, han d’actuar de forma immediata per proporcionar a milers de milions de persones més la possibilitat de vacunar-se. Per aconseguir una distribució ràpida i equitativa, els desenvolupadors de les vacunes han de donar prioritat als lliuraments destinats als països que més les necessiten i suspendre els drets de propietat intel·lectual que tenen, compartir els seus coneixements i la seva tecnologia i formar a fabricants qualificats per incrementar la producció de vacunes contra la COVID- 19″, ha afegit Agnès Callamard.

Davant dels compromisos que el president dels EUA, Joe Biden, va a anunciar per combatre l’epidèmia provocada pel coronavirus -inclosa la vacunació completa del 70% de la població mundial per al setembre de l’any que ve- en una cimera que se celebra avui (22 de setembre), Agnès Callamard ha declarat:

“Les vacunes contra la COVID-19 han d’estar disponibles i ser accessibles per a totes les persones de forma immediata. Correspon als governs i les empreses farmacèutiques aconseguir que efectivament sigui així. Necessitem líders com el president Biden, que posin milers de milions de dosis sobre la taula i compleixin els seus compromisos; en cas contrari, es tracta d’un altre gest buit i es continuen perdent vides”.

Amnistia Internacional també demana als governs que garanteixin a tota la població la disponibilitat, accessibilitat, acceptabilitat i qualitat dels centres mèdics i els medicaments. Les autoritats han d’adoptar lleis i polítiques per garantir que les empreses farmacèutiques s’ajusten a les normes de drets humans.

Amnistia Internacional es va comunicar per escrit amb cada empresa abans de la publicació de l’informe i va rebre resposta de cinc d’elles (AstraZeneca, Moderna, Pfizer, BioNTech i Johnson & Johnson). Les empreses reconeixen que la distribució justa i equitativa és essencial, especialment als països de baixos ingressos, però cap de les empreses ha respost a aquesta aspiració ni ha complert les seves responsabilitats en matèria de drets humans.

Informació complementària

En l’informe d’Amnistia Internacional no s’ha avaluat de forma detallada les empreses xineses i russes que produeixen milers de milions de dosis perquè aquestes faciliten menys informació corporativa. Aquesta manca de transparència impedeix realitzar una avaluació completa. No obstant això, aquestes empreses, com totes les altres, també tenen responsabilitats en matèria de drets humans. I, com les altres, tampoc no han distribuït les seves vacunes de forma equitativa (han reservat la majoria de les seves dosis per a ús nacional) ni s’han sumat a les iniciatives mancomunades d’intercanvi de coneixements i tecnologia.

Les dades sobre la distribució de les vacunes, els plans de producció i les previsions d’ingressos de cada empresa es van obtenir d’Airfinity, una empresa de ciència de dades. Les dades sobre els índexs de vacunació dels diferents països es van obtenir del lloc web Our World in Data.

Amb les dades d’aquestes fonts, Amnistia ha calculat que 1.200 milions de persones més que viuen en països d’ingressos baixos i mitjans-baixos necessitarien vacunar-se abans que acabi l’any per complir l’objectiu de l’OMS de vacunar al 40% de la població d’aquests països. Per això calen més de 2.000 milions de vacunes. Si només el 50% de la producció mundial prevista fins a finals d’any es distribuís als països d’ingressos baixos i mitjans-baixos, es disposaria de 2,6 milions de vacunes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.