Menorca presenta dos nous projectes al programa de Plans de Sostenibilitat Turística al Govern balear

El Consell Insular de Menorca, a través del Departament de Promoció Turística i del d’Ordenació Turística, ha presentat al Govern balear dos projectes per ser finançats a través del programa dels Plans de Sostenibilitat Turística del Govern estatal. Així ho ha anunciat la Presidenta de la institució, Susana Mora, acompanyada pel conseller d’Economia i Territori, Josep Pastrana, en una roda de premsa.

Es tracta, per una banda, del projecte ‘Pla de millora de la sostenibilitat turística de l’illa de Menorca com a Reserva de Biosfera’, amb una inversió total estimada de 4,8 M de €, i, per l’altra, del projecte ‘Port de Maó, Port Sostenible 2030’, amb una inversió total estimada de 3,6 M de €.

El programa de Plans de Sostenibilitat Turística en Destins l’ha elaborat la Secretaria d’Estat de Turisme amb la participació de les Comunitats Autònomes, que a les Illes Balears es coordina entre el Govern balear, i els respectius consells insulars. A diferència de les edicions anteriors del programa, els projectes escollits seran finançats 100% amb Fons Europeu.

Cal recordar, que, Menorca ja compta amb un projecte aprovat, ‘Menorca Reserva de Biosfera i Turisme 0CO2’, corresponent a la primera edició del programa, el qual es troba en procés d’execució.

1. ‘Pla de millora de la sostenibilitat turística de l’illa de Menorca com a Reserva de Biosfera’
L’objectiu d’aquest projecte és impulsar la renovació i modernització de les instal·lacions i infraestructures obsoletes de les urbanitzacions turístiques de Menorca per a donar resposta a les necessitats actuals com a destí turísticament sostenible, inclusiu i resilient, apostant per la regeneració integral dels nuclis turístics d’acord amb els objectius de l’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible, en aplicació a allò après en quasi 30 anys de reserva de biosfera.

El projecte compta amb 4 eixos principals d’actuació:

Eix 1. Transició verda i sostenible.
Aquest bloc d’actuacions contempla la millora de la gestió d’aigua (reparació de filtracions d’aigües brutes, sanejament d’aigua no potable, eliminació de fugues, millora de la xarxa d’aigua potable, connexions amb les depuradores…), i actuacions municipals de prevenció d’incendis (neteja i manteniment de zones boscoses).

Import: 1.974.000 €

Eix 2. Eficiència energètica.
L’objectiu d’aquest bloc, en línia amb l’Estratègia Menorca 2030, és millorar l’eficiència energètica dels espais públics. Les dues actuacions previstes en aquest bloc se centren en l’optimització dels enllumenats públics de la urbanització de Torre Solí i Punta Prima.

Import: 911.900 €

Eix 3. Transició digital.
Entre les principals apostes d’aquest bloc es troba la instal·lació d’Internet gratuït a tots els municipis de Menorca, així com de l’adquisició d’una plataforma digital per avançar amb el projecte ‘Menorca Smart Island’.

Import: 1.120.000 €

Eix 4. Competitivitat.
Pel que fa a les actuacions de competitivitat s’aposta de manera decidida pel desenvolupament del turisme accessible. Per altra banda, es vol donar un impuls a la Menorca Talaiòtica a través de la creació de centres d’interpretació i la creació d’un conjunt de Rutes talaiòtiques, així com es vol donar un impuls a la gastronomia a través de la promoció dels productes locals.

Import: 878.400 €

2. ‘Port de Maó, Port Sostenible 2030’
El projecte ‘Port de Maó, Port Sostenible 2030’ sorgeix davant la necessitat de donar un nou impuls al port natural més gran d’Europa i l’aposta per crear d’aquest un laboratori de port sostenible des dels diferents àmbits (econòmic, social i ambiental).

Compta amb 4 eixos principals d’actuació, que es divideixen de la següent manera:

Eix 1. Actuacions en l’àmbit de la transició verda i sostenible.
Aquest eix té com a objectiu principal gestionar i planificar la zona no portuària del Port, competència del Consell Insular, Ajuntament de Maó i des Castell, amb la finalitat de reduir la contaminació; millorar la gestió de les aigües pluvials i fecals, i descongestionar el tràfic rodat per a la disminució d’emissions d’efecte hivernacle, apostant per una transició verda i sostenible.

Import: 812.000 €

Eix 2. Actuacions de millora de l’eficiència energètica.
Les actuacions previstes en aquest bloc pretenen aconseguir una il·luminació eficient en els accessos i via principal del Port de Maó (en els municipis de Maó i Es Castell), implantació d’energies renovables, i implementació d’elements de transport no contaminant, com la instal·lació de punts de càrrega elèctrica i de plaques solars.

Aquestes actuacions han de permetre avançar amb l’objectiu de descarbonització marcat a través de l’Estratègia Menorca 2030.

Import: 982.044 €

Eix 3. Actuacions en l’àmbit de la transició digital.
Els objectius d’aquest eix són la millora de la pàgina web existent i la creació d’una aplicació mòbil del Port; augmentar el nombre de sensors per poder avaluar l’impacte de les activitats que es porten a terme al Port sobre el seu entorn (qualitat de l’aire, temperatura de l’aigua, climatologia…), així com la dotació de recursos audiovisuals i tècnics per al Centre d’Interpretació i la creació d’una ruta de miradors.

Import: 750.000 €

Eix 4. Actuacions en l’àmbit de la competitivitat.
A través d’aquestes actuacions es vol convertir el Port de Maó amb un punt d’atracció turística. Es preveu millorar la seguretat, a través del condicionament de penya-segats, l’embelliment d’espais públics, així com dels accessos fent-los accessibles, la finalització del projecte de construcció de l’Hospital Illa del Rei i el Centre d’Interpretació del Port de Maó.

Import: 1.092.456 €

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.