El món del running de la mà de Tito Vinent, per Mary Moro “Tothom pot córrer, sobretot s’han de tenir ganes i temps per poder començar a fer aquest esport”

Ara que l’illa es troba encara més o manco plena de turistes a la recerca de sol, platja, bona gastronomia i un ritme de vida molt diferent al que governa el seu dia a dia, un altre tipus de turisme que arriba a Menorca durant els mesos de primavera, tardor i hivern passa pràcticament desapercebut; aquest segon està compost per totes aquestes persones a les quals atractius com el paisatge, el relleu i la no contaminació fan triar Menorca com a lloc en el qual participar en les diferents curses, trails i altres esdeveniments esportius que aquí tenen lloc. Una afició, la de calçar-se les sabatilles i sortir a córrer, cada vegada més estesa, també, entre els propis menorquins. Tito Vinent sap molt bé de què parlem i ens explica, una mica més, què és necessari perquè aquestes activitats es duguin a terme d’una manera adequada i saludable.

– Tothom pot córrer? Quins són els beneficis del running i en què consisteix?

Sí, tothom pot córrer, sobretot s’ha de tenir ganes i temps per poder començar a fer aquest esport, que no sol donar resultats ràpids, ja que ha de ser gradual i constant; és més a mig termini que en veus els beneficis. El running és ben sabut que té molts beneficis, però els més destacables serien: que redueix el risc de tenir malalties, millora el sistema cardiorespiratori, enforteix el ossos, regenera la massa muscular, permet perdre i controlar el pes, ajuda a combatre la celulitis, afavoreix el descans i ajuda a combatre també l’estrés i l’ansietat.

– Què diries que és indispensable per córrer de manera saludable?

El running és un esport que demana disciplina i constància, no és només córrer, és tenir ganes, proposar-s’ho i no esperar resultats ràpids; es va millorant dia a dia. És indispensable una bona alimentació i començar bé: si és assessorat per un entrenador personal o un club molt millor; perquè és un conjunt de factors que ha de funcionar com un engranatge, tots els elements han d’anar lligats.

– De què depèn que passem de fer distàncies curtes a més llargues?

– Al principi comences fent pocs minuts i pocs quilòmetres, i a poc a poc veus que pots anar allargant aquests dos factors; veus que pots fer qualque cursa popular de curta distància, després passar a carreres de quilòmetres i mitges maratons, acabant en maratons i curses de llarga distància. Quan el cos s’acostuma a fer uns quilòmetres vols provar de fer-ho més llarg, si tens un objectiu de carrera és molt millor per tal de veure els beneficis dels entrenaments que has fet. La motivació d’apuntar-se a carreres fa que cada vegada vagis provant diferents distàncies per saber quines t’agraden més.

– I tu, com i quan vas començar a córrer?

Jo sóc aficionat al running desde fa molts anys, vaig començar a entrenar com a hobby i a apuntar-me a carreres de curta distància i populars, passant per mitges maratons i maratons. Quan vaig veure que es posava en marxa, fa uns anys, la Trail Menorca Camí de Cavalls, que recorre tota l’illa, em vaig animar a apuntar-me al recorregut de la costa sud de Menorca, era l’any 2012; un cop acabada la cursa, vaig veure que m’agradava molt fer llargues distàncies: vaig disfrutar molt passant per trams i llocs que no havia vist mai. Menorca és espectacular, i moltes zones només es veuen si fas el camí de cavalls. L’any següent em vaig voler apuntar a fer la volta sencera de 185 km. Cursa per la que em vaig preparar durant tot un any, fent entrenaments molt llargs i combinant sessions de gimnàs.

– L’alimentació i els estats d’ànims ajuden o dificulten que gaudim més d’aquesta activitat?

– Un dels factors importants per córrer és l’alimentació: ha de ser saludable, i si és assessorada per un nutricionista millor; s’ha d’anar provant el que va bé i no pel nostre cos, cada cos és diferent. Tenir en compte que hi ha coses que es poden menjar o no abans i després de cada entrenament, que hi ha d’haver un marge, també, de temps. L’estat d’ànim és ben sabut que millora ja als primers cinc minuts de córrer, sobretot millora els estats d’estrés. També influeixen en el moment d’una carrera. L’entrenament físic és molt important però ho és quasi en la mateixa mesura l’entrenament mental, el running és un esport que demana molta disciplina i s’ha d’aprendre a passar una mica de pena, patir per aconseguir anar a més cada vegada, i estar sobretot convençut del que vols fer i ser fort mentalment.

– Quina és la teva tasca com a running coach?

La meva tasca com a entrenador personal, monitor de sala i director de temps de lleure és la d’assessorar a les persones que volen començar a córrer i a les que ja ho fan fa estona. Els acompanyo durant les seves sessions d’entrenament i en la complementació de sessions de gimnàs. Els darrers anys ha anat augmentant el número de persones que practiquen el running. 

Quan vulguem adonar-nos aquests mesos d’estiu hauran passat, i molts recuperarem aquests hàbits que durant aquests últims mesos hem abandonat una mica: alimentació saludable, exercici físic, i un descans adequat. Gràcies a Tito Vinent ara ja sabem una mica més sobre el món del running, tal vegada incloem aquesta modalitat dins del nostre dia a dia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Xuroa Menorca
Ajudes lloguer 2021
Prevenció d'incendis forestals a zones habitades, Govern Balear
Vacuna't del grip