Àmplia oferta d’activitats extraescolars a Ciutadella. Per Mary Moro Les activitats extraescolars ajuden a conciliar la vida laboral i la familiar

El mes de setembre sol anar associat a la volta de rutines en el nostre dia a dia. Tal vegada la principal és el retorn dels petits a l’escola i, amb ella, l’elecció de les extraescolars que durant el curs formaran part de la seva agenda. Música, circ, anglès, algun esport… A Ciutadella trobem una àmplia oferta d’activitats que ajuden a conciliar la vida familiar i la laboral. Nosaltres hem volgut conèixer una petita part d’aquesta oferta, saber una mica més d’algunes de les persones, clubs i entitats que acompanyen als petits, no sols en el seu temps lliure, no lectiu, també en el seu creixement.

Maribel Silvent Corrales porta des del 2015 sent una de les responsables de les aules de teatre de Ciutadella. Directora, també, de Foc i Fum del geriàtric; i juntament amb la Mari Genestar van encetar el curs passat teatre per la igualtat, en col·laboració amb el Cercle Artístic, un projecte a les diferents escoles de Ciutadella.

– Quins són els objectius amb els que es plantegen les aules de teatre?

– L’objectiu de les aules de teatre és oferir una proposta creativa i cultural. Com a objectius més precisos, mitjançant les eines teatrals, estarien l’autoconeixement emocional, l’autoconfiança, l’obertura al món del ser, que ets perfecte sent qui ets, l’honestedat. Els alumnes segons l’edat tenen unes necessitats com a grup, i segons el moment vital de cadascun d’ells, unes de personals. En definitiva es tracta, mitjançant un marc artístic i cultural, d’oferir un creixement personal i professional.

Les classes són dos dies a la setmana, hora i mitja cada classe. Fem jocs de grup, jocs

interpretatius i es preparen presentacions davant de públic.

Va dirigida a tothom, cada any és una aventura. Alguns anys hi ha molts adults, altres molts

adolescents i altres molt petits. Fem portes obertes per veure com ajustar els

grups per edat, segons les necessitats de l’any.

– A qui van dirigides les aules de teatre?

– Principalment van dirigides a aquelles persones que els hi agradi la interpretació i vulgui tenir més seguretat, a qui li agradi jugar en grup i tenir un coneixement humà i emocional més ampli. Riem molt a les aules! Jo miro de transmetre les eines professionals i la seguretat des de l’amor i el respecte. Vaig arribar a Menorca al 2015, i des d’aleshores he estat donant classes a les aules; ha estat una aventura meravellosa. He vist alumnes créixer davant els meus ulls a nivell escènic, també com a persones, sento molt d’ orgull en veure que decideixen dedicar-s’hi.Hi ha alumnes que segueixen fent teatre desde 2015.

Jo aprenc molt i és molt emotiu. El Cercle Artístic és un lloc meravellós on es cuida l’art i a les persones, i on sempre mirem de millorar amb l’amor com a principal eina.

Des de la meva experiència, les aules de teatre són un espai de llibertat, de rialles i on es generen infinitat de records: Aprenem gaudint, i ens hem convertit en una petita família on juguem junts i tots els escenaris són possibles

Keko Mesquida, mestre de karate del Club Arg Gim; club que es va inaugurar a Ciutadella l’any 2004.

– Quines són les activitats i quins els objectius amb els que us plantegeu l’oferta?

– A Art Gim l’oferta és molt àmplia, ja que fem activitats dirigides tant a nens com a adults; l’objectiu és donar un bon servei als nostres clients a un preu assequibles. Les classes són tres dies per setmana, i treballem diferents aspectes del karate-do: els dilluns és més físic, els dimecres ens concentrem en la tècnica i el divendres fem una feina més diversa, i en parelles.

El karate-do és un art marcial mil·lenari d’origen japonés on a través de les tècniques d’atac i de defensa, la constància i el compromís amb l´entrenament, eduquem física i espiritualment; amb els valors es respecta els grans i els companys i es treballa la confiança en un mateix.

– A qui va dirigida aquesta oferta de la que ens has parlat?

Va dirigida a qualsevol persona amb inquietud per aprendre; no importa l’edat, antigament tot eren adults.

– I la valoració, després d’anys d’experiència?

– La valoració de la nostra escola és molt positiva, ja que de cada any som més; això ens encoratja a seguir fent les coses bé i amb coherència. Sí que és veritat que amb la pandèmia hem esperat un temps, la gent tenia una mica de reticència i respecte, però ens ha servit per a reflexionar, fer anàlisis i millorar algunes coses. Enguany les altes són molt superiors a altres anys, així que ens espera una bona temporada.

Emma López Sanz d’Es Talleret de n’Emma. Es Talleret és un espai on es fan activitats tan diverses com manualitats, cuina, costura, ceràmica, restauració…

– Quins són els objectius principals amb els que us plantegeu les diferents propostes?

– El nostre principal objectiu és oferir un centre infantil, juvenil i per adults, a totes les families. Oferir un espai on poder passar una bona estona, aprendre coses noves, compartir moments mentre es fan tallers de tot tipus, des de manualitats, cuina, música, entre d’altres. Oferir un espai on s’aprenguin els valors del lleure, que tinguin un referent de tracte amb altres persones que no sigui la familia. On aprenguin a conviure, compartir, valorar, disfrutar, aprendre, créixer i poder acompanyar a tots, tant petits com a grans, en el camí del creixement i dels seus propis canvis. Cada any és una nova etapa, totalment nova, on no saps qui vindrà i el motiu. Però saben que ens trobaran aquí per formar part del seu procés d’aprenentatge i socialització dins l’àmbit del lleure. Sempre com a complement a la familia i l’educació que reben a les escoles.

– L’oferta acostuma a ser molt variada.

– Sí, la nostra oferta és molt variada. Durant l’any proposem tallers d’hivern, són els que comencem ara, fins els mesos de maig o juny. Hi ha extraescolars en el cas dels petits, de restauració o costura per a adults. Tenim diferents opcions d’horaris, ofertes per germans i també pack familiar, així els pares i les mares poden també fer alguna activitat al local d’adults, mentre deixen al seu fill o filla fent tallers al local de davant; és una manera de conciliar l’oferta familiar, i oferim la possibilitat de venir el mateix dia i torn, sense dependre d’haver de deixar-los a altra banda. A part feim tallers puntuals temàtics pels petits: halloween, Nadal, pasqua, primavera, Sant Joan, etc… i per adults tenim una oferta variada de tallers on  amb un sol dia és suficient. Durant l’any també tenim disponible l’espai per a fer festes d’aniversari i tallers de cumples temàtics pels més joves. Obrim els matins de les vacances de Nadal i pasqua, i a l’estiu posem en marxa l’escola d’estiu, amb un gran volum de participants i monitors, que gaudeixen des del primer dia fins el darrer.

– A qui va dirigida aquesta àmplia oferta d’activitats?

– L’oferta va dirigida a tothom: adults, joves i fillets. A partir dels 3 anys i fins els 11 o 12, pel que fa a tallers de manualitats i cuina. Després per a joves oferim tallers de restauració i costura, on aprenen des de ben petits a fer el que fem els adults; és molt important aprendre tècniques i coneixements des de ben petits. També els tallers puntuals van dirigits a joves adolescents, que són els que es troben amb menys oferta d’activitats, aquí a Ciutadella. Finalment, ens dirigim a adults de totes les edats.

– Quina valoració feu segons l’experiència que teniu al llarg d’aquests anys?

– La veritat és que estem molt contents amb la resposta de les famílies, tant a l’hivern com a l’estiu. Ja sigui per necessitat o per gust, quan s’apunten sabem que venen a aprendre coses, i nosaltres formem part del seu aprenentatge. El tracte sempre ha estat familiar i molt proper.

Tita Bosch Taltavull, coordinadora del servei municipal de joventut; servei dirigit, principalment, a joves d’entre els 12 i els 21 anys.

– Quins són els objectius amb els que us plantegeu l’oferta que feu?

– L’objectiu principal del servei municipal de joventut és acompanyar al jove durant el camí de la seva adolescència i joventut cap a la vida adulta.

– En què consisteix aquesta oferta? Què oferiu?

Tenim dos serveis: el servei d’informació jove i el servei de dinamització.  A través d’aquests dos serveis ofertem un ampli ventall d’activitats canviants segons els interessos dels propis joves. Són sempre amb una vessant d’oci educatiu i en valors, on el jove se senti acollit i a gust; on la seva implicació, participació i aportació sempre estigui present.

– A qui va dirigida l’oferta?

El servei va dirigit principalment a joves de 12 a 21 anys. Hi ha activitats segons la tipologia, i que es fraccionen per franges d’edats.

– Quina valoració feu del servei?

La valoració sempre és positiva, tant pels participants i les famílies com pels propis treballadors. És un servei molt dinàmic que cada curs s’adapta a les necessitats i noves formes d’oci dels joves, sempre afegint la part educativa i d’acompanyament.

Aquesta és una molt petita mostra de l’oferta que a Ciutadella trobem. Feliç inici de curs i de tornada a la rutina per a tots!

 

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.