La cuina menorquina com a valor afegit Per Bep Al·lès

Des de divendres de la setmana passada i fins diumenge de la setmana que ve, dia 3 d’octubre, 38 restaurants de l’illa s’han sumat a la iniciativa de CAEB-Restauració a Menorca per a oferir a residents i visitants un bon assortiment de menús i propostes on la cuina d’arrels i el producte local en són els protagonistes.

Hi ha, en la gran majoria d’establiments, un menú de mostra al preu de 20 euros, i seguidament una sèrie de menús gastronòmics que van variant segons el menú o el restaurant que poden anar dels dels 29 als 75 euros. Els menús no inclouen el vi.

Ciutadella és el municipi amb més restaurants participants, un total de 16, ja que als 15 que consten al fulletó, hi ha que afegir-hi el restaurant Es Barranc, que ubiquen a Ferreries, si bé està a la part ciutadellenca de Cala Galdana.

Ferreries participa amb 2 restaurants, Es Migjorn amb 1, Es Mercadal amb 6, Alaior amb 3, Sant Lluís amb 3, Es Castell amb 2 i Maó amb 4.

Si feim una petita volta pels plats tradicionals que hi podem trobar als diferents restaurants de Ciutadella que hi participen podem destacar els següents: Arròs melós de sípia i musclos de Menorca, escabetx casolà de tonyina, marrania de verdures de temporada amb cuixot, carabassons farcits, bacallà amb pebres; porcella amb prunes, raoles d’endívia, musclos amb maonesa, calamars plens, be al forn, caldera de ratjada, oliaigua, albergínies plenes, feixets de vedella, arròs amb conill i gambes, caldera de llagosta, tià de bacallà al forn amb sobrassada i mel de Menorca, musclos de Maó a la planxa, fritada de peix, arròs caldós de llagosta, caldera de peix de roca i gambes, ratjada al forn amb salsa de tàperes, espatlla d’anyell de llet o ratjada as forn a la menorquina.

També hi trobarem alguns plats de cuina antiga o cuina històrica com les pilotes de ratjada amb salsa d’avellanes al Restaurant Pinzell, a càrrec del cuiner Joan Salord, que també ens ofereix un oliaigua amb patates fregides i meló, a més de recuperar un plat d’Art de la Cuina, el llobarro farcit Fra Roger al que li dóna un toc de nova cuina menorquina amb una crema de foie. Felip Llufriu ens brinda al Mon Restaurant, un rubiol de gató, lluç vermell amb pebres escalivats (receptat del llibre de cuina dels Salort) o la terrina de conill que es cuinava a les cases nobles de Ciutadella, que ell li dóna un toc de nova cuina afegint-hi escamarlà.

Porcella cuita a baixa temperatura amb cabdells torrats. Rels Restaurant. Foto: Bep Al·lès©

Però el major ventalls de plats a escollir estaria dins el moviment de la nova cuina menorquina, la cuina creativa que elaboren els cuiners de l’illa i que, és un dels principals atractius de la nostra gastronomia actual. Hi trobarem propostes com una ensaladilla russa casolana amb escabetx de musclos de Menorca, vogamarins gratinats al forn, crema de caldereta amb rap i ou escalfat, paella de sípia amb carpaccio de gamba vermella de Menorca, all i oli de pebre bord i zamburinyes o bé un carpaccio de vaca Waygu de Menorca amb formatge vell de l’illa, ametlles torrades i gelat d’oli verge; soufleé de monyaco, gyozas de gamba vermella, bomba de formatge vell de Menorca amb figat, carpaccio de gamba vermella de Menorca amb gelat de fonoll marí, raoles d’endívia amb salsa de iogurt, menta i cítrics; oliaigua fred de gamba vermella de Menorca amb oli de vainilla i esferes de meló; carpaccio de llengua amb all i oli de tàperes de Menorca, nyoqui de brossat, bacora, salsa de pecorino i sàlvia fresca; mozzarella de l’illa amb tomàtiga dolça de cirerol, meló marinat amb citronella i Muscat; ravioli cruixent farcit de gambeta de Menorca, pilotes lacades amb salsa de congre i aire de suc de llagosta de l’illa; anyell de Menorca amb crema de blat dindi i miso, tahini i menta fresca. Carpaccio de xitaques i botifarró blanc amb gelat de pinyó; còctel de crustacis de l’illa; porcella de Menorca confitada amb poma i cabdells torrats; moll d’os de vedella vermella de Menorca amb tàrtar de tonyina vermella; paella de mitjana de vedella de Menorca ecològica amb aroma de romaní o unes albergínies plenes de vedella vermella de Menorca i bolets.

L’oferta gastronòmica és ample i variada, i aquí només hem posat alguns plats recomanats a Ciutadella, sense deixar de banda aquells que podreu trobar a la resta de restaurants de l’illa que ben bé valen la pena i ens conviden a fer una sortida fora poble per a gaudir de la millor gastronomia menorquina.

mostra

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Xuroa Menorca