El Menorca Doc Fest presenta la seva tercera edició

Foto: David Arquimbau

El Menorca Doc Fest arriba a la seva tercera edició amb un ambiciós programa que es diversifica en espais d’exhibició, amplia nombre de projeccions i exposicions i s’estén al llarg de tota l’illa amb nous premis i projectes divulgatius.

Mercadal, 1 d’octubre del 2021 — S’ha dissenyat un festival pausat, extens i que pugui arribar a molts públics. Se segueix amb les mateixes dates de sempre, amb activitats del 21 d’octubre a l’1 de novembre, i amb exposicions que s’allarguen fins al 2022.

Una oportunitat per conèixer el «cinema d’aquí»

Les novetats són moltes, però l’alegria principal se centra en poder projectar dos documentals de directors menorquins, Macià Florit i Matias Quetglas. Que dues pel·lícules de cineastes menorquins ocupin, per mèrits propis i per una qualitat inqüestionable, la secció especial del Menorca Doc Fest, és, com a mínim, símptoma de la vinculació de l’illa amb el món documental i motiu d’alegria per a l’organització. La projecció de la pel·lícula Mientras Vivas Brilla (29 d’octubre a les 20 h) de Quetglas coincidirà amb la obertura del festival, mentre que Pedra Pàtria de Macià Florit es presenta a l’endemà amb doble passi (30 d’octubre a les 19 i a les 21 h). A més, totes dues pel·lícules són estrenes a Menorca i en una nova pantalla, la del Teatre des Born.

Cristian Pons, director del MDF2021 ha considerat que «També reconeixem que poder presentar dos documentals d’aquestes característiques en un mateix any és una fita extraordinària i no pensem que es pugui repetir freqüentment, tanmateix, celebrem la bona salut del cinema menorquí encara que sigui circumstancial. És una alegria programar aquestes pel·lícules».

A banda d’aquests dos films, a la secció especial del MDF2021 també s’hi projectarà l’assaig fílmic Cold Lands d’Iratxe Fresneda amb presència de la directora i, com ja és habitual, també podrem veure el documental guanyador del Festival Major Docs de Mallorca (encara per definir).

També és un any on les imatges d’arxiu menorquí agafen protagonisme. Tant és així que l’spot del festival s’aprofita del fons de l’Arxiu d’Imatge i So de Menorca, amb les quals també hi treballaran diferents artistes durant els dies de festival, a les jornades professionals i a diverses accions artístiques que es desenvoluparan durant aquests dies.

Els Premis Ullastre al centre del MDF2021

Un any més, a la Sala Multifuncional des Mercadal, s’hi projectaran tots els curts seleccionats per a la secció oficial del Menorca Doc Fest. Aquí s’hi podrà veure un total de 12 curtmetratges, tots ells orientats al Premi Ullastre – Millor curt documental. Els curts es projectaran en un total de 4 sessions, amb dos passis per cadascuna, entre els dies 30, 31 i 1 de novembre.

Els títols que hi podrem trobar són 57 días; Armonías para después de la guerra; En la calle; Hijras, las hijas de los Kinnars; Ulisses; Heurtebise; Imperdonable; Los Hijos de los Muertos; Neetu; Marte, Omán; Before I Die i La Ramada.

Nous premis i projectes divulgatius

En col·laboració amb l’Ajuntament de Sant Lluis, Menorca Reserva de la Biosfera i Menroca Preservation s’han creat dos nous premis orientats a la sensibilització ambiental. Aquests són el Premi Illa de l’Aire (Millor documental de natura i sostenibilitat) i Premi Biosfera (Millor curt divulgatiu de Reserves de la Biosfera a tot l’Estat), els films seleccionats per aquestes convocatòries obriran la prèvia del festival dels dies 21 al 24 d’octubre a la Sala Albert Camus.

La tasca de formació i divulgació no s’acaba aquí, sinó que aquest any, de manera prèvia al festival, s’ofereix un taller amb Jose Luis Guerin per a projectes en procés de creació. Es tracta d’una estada presencial per compartir els projectes amb un dels cineastes més destacats del cinema contemporani al nostre país i dins l’ambient distès de la Casa d’Artistes de Menorca (Es Mercadal). Aprofitant l’estada del director a Menorca, el 17 d’octubre es projectarà a l’Auditori de Ferreries, el seu documental més destacat En construcción (Goya a Millor Documental l’any 2001).

A tot això s’hi afegeix el projecte Aula Doc Fest, una aula oberta que posa material i tallers audiovisuals a l’abast dels Instituts de l’illa per educar la mirada des del documental.

Exposicions d’abast nacional

Foto: David Arquimbau

Tornarem a tenir l’exposició de fotografia documental més important de l’estat, els Premis Valtueña de Fotografia, organitzats per Metges del Món i que aquest any ha guanyat el fotoperiodista Santi Palacios amb el projecte Soledades Mayores (del 15 d’octubre al 9 de novembre a la Sala Sant Antoni de Maó).

A banda d’una exposició del fotògraf menorquí Lluís Real, «Any Amount of Dreams» resultat d’una feina de gairebé sis mesos entre l’autor i el Menorca Doc Fest, concebuda com a germana bessona del foto-llibre amb títol idèntic i d’on surt la imatge del cartell d’enguany (del 27 d’octubre al 7 de novembre a Can Angel i més endavant a la Sala Sant Antoni de Maó).

Exposició itinerant Menorca Doc Fest 2021

Foto: David Arquimbau

Els premis Menorca Doc Fest 2021 de fotografia documental, que en un principi s’havien de presentar al convent de Sant Diego d’Alaior, finalment es podran veure en un format itinerant a diferents espais de Mercadal. En aquesta suma d’exposicions, que en el seu global conformen la col·lectiva Menorca Doc Fest 2021, s’hi podrà veure:

– Projecte Guanyador de Fotografia documental MDF 2021
El premi a millor projecte fotogràfic del MDF2021 «El Aguante: La Boca», de Laia Albert. L’obra de la barcelonina retrata la realitat del barri La Boca, a tocar del centre neuràlgic de la ciutat de Buenos Aires. Hi recull el dia a dia, la lluita constant per escapar de realitats imposades, l’hostilitat i precarietat de personatges no escollits.
( del 28 d’octubre al 7 novembre a |’Espai Biel Mercadal).

– Les obres Finalistes i Menció especial dels Premis MDF2021
De la convocatòria de Premis Menorca Doc Fest 2021 de fotografia també s’exposaran els dos projectes finalistes «Hijos de la desmemoria» de Santi Donaire i «Tigancă Vrăjitoare» de Silvia Prió i la menció especial que és per Meri Santos amb «Mahan Tera» ( del 28 d’octubre al 7 novembre a |’Espai Biel Mercadal).

Fruit de la col·laboració amb el festival transfronterer FOTOLIMO, amb
una residència i exposicions creades en residència de creació, s’exposen els treball

– Les obres resultat de la Residència «Constel·lacions, mirades intermediterrànies» dels fotògrafs becats «No me lo pierdas» de Noa Morales i Sergi Conesa (d’octubre al 7 de novembre a la Sala Multifuncional des Mercadal) i també guanyador del premi constel·lacions, presenta El Pont.

Totes les exposicions, tant la dels Premis Valtueña, la de Lluís Real o els Premis MDF2021 compten amb visites guiades i rutes organitzades pels artistes participants durants els dies del festival.

Jornades Professionals

Enguany les jornades professionals del MDF parteixen amb la idea del «Llibre blanc de l’Audiovisual». Aquesta jornada de treball (30 d’octubre de 9.30 a 13.30 h) vol ser un punt de trobada per debatre l’estat de l’art de l’audiovisual a Menorca. La trobada s’estén al llarg de dia amb la proposta d’una taula rodona, un debat obert a preguntes, un recull de propostes i culmina amb la conferència d’Antoni Tortajada «De l’arxiu a la pantalla», una revisió de l’ús d’imatges d’arxiu en els treballs documentals, centrat en els materials disponibles a Menorca i el fons de l’Arxiu d’Imatge i So. Tot això al centre de convencions de Mercadal.

28 d’octubre al 7 de novembre en el mur exterior del Centre Convencions de Mercadal)

page3image15193920

A l’endemà, els professionals es reuniran a la jornada de «Fotollibre». Trobada amb professionals per descobrir el món del fotollibre de la mà del fotògraf Lluís Real i l’enquadernadora resident a Menorca Judit Tur. A la trobada s’hi afegeix l’artista David del Campo, qui es presentarà el seu treball «3/8». Un fotollibre sobre els camps de refugiats yazidis.

Santi Palacios, Premi Nacional de fotoperiodisme 2015, també oferirà una xerrada sobre fotografia participativa el dia 26 d’octubre a Maó.

Activitats paral·leles

A banda de les exposicions i les projeccions, tindrem moments per a la música i per deixar reposar un poc la raó després de tantes hores de descobrir complexes realitats socials i ambientals. Per això s’ha organitzat dos vermuts musicals, un amb Squizo Project i l’altre amb Icar Tosset Trio; un taller en família de collage fotogràfic i una acció artística a la cloenda, on l’artista sonor i multifacètic Snowman Lost His Head (Alan Florit) posarà banda sonora en directe a diferents imatges de l’Arxiu d’Imatge i So per tancar el MDF2021, amb el concert «L’arxiu en quatre estacions».

També tindrem una copeta de comiat amb els vinils del músic Pedro Sánchez.

La majoria d’activitats són gratuïtes i només les jornades professionals o els tallers requereixen inscripció prèvia. Les entrades de Mientras Vivas Brilla i Pedra Pàtria, a un preu de 5 €, poden adquirir-se a través de la pàgina web del Teatre des Born.
Per al passi de En Construcción també es requereix entrada disponible a la taquilla de l’Auditori de Ferreries.

RESUM DE LES ACTIVITATS DEL FESTIVAL

Del 21 d’octubre a l’1 de novembre

– 3 EXPOSICIONS

o PREMISINTERNACIONALSVALTUEÑADEFOTOGRAFIA HUMANITÀRIA amb el projecte de Santi Palacios, Soledades Mayores, com a guanyador
Sala Sant Antoni — Maó | Del 15 oct al 9 de nov

o MONOGRÀFICDELLUÍSREAL:ANYAMOUNTOFDREAMS Can Angel — Mercadal | Del 27 oct al 7 de nov

o PREMISMENORCADOCFEST2021(ElAguante,Hijosdela desmemoria, Tigancă Vrăjitoare, Mahan Tera, No m’ho perdis, El pont) Dif. espais — Mercadal | Del 27 oct al 7 de nov

– 5 PROJECCIONS DE LLARGMETRATGES A LA SECCIÓ ESPECIAL

o MIENTRASVIVASBIRLLAdeMatíasQuetglas Teatre des Born | 29 oct a les 20 h

o PEDRAPÀTRIAdeMaciàFlorit TeatredesBorn|30octales19h iales21h

o COLDLANDd’IratxeFresneda
Sala Multifuncional des Mercadal | 31 oct a les 20 h

o DOCUMENTALGUANYADORALMAJORDOCS Sala Multifuncional des Mercadal | 1 nov a les 18 h

o LOBSTERSOUP
Sala Albert Camus Sant Lluís | 23 oct a les 19 h

  • –  12 CURTMETRATGES A LA SECCIÓ OFICIAL (PREMI ULLASTRE)

    o 4SESSIONS(57días;Armoníasparadespuésdelaguerra;Enlacalle; Hijras, las hijas de los Kinnars; Ulisses; Heurtebise; Imperdonable; Los Hijos de los Muertos; Neetu; Marte, Omán; Before I Die i La Ramada) (Sala Multifuncional des Mercadal)

    Sala Multifuncional des Mercadal | 4 sessions els dies 30, 31 oct i 1 nov

  • –  PROJECCIONS PER A LA SENSIBILITZACIÓ AMBIENTAL A SANT LLUÍS

    o PREMIILLADEL’AIRE(Millordocumentaldenaturaisostenibilitat)amb la projecció de Out of the Plastic, Historia del Agua i Cabrera, la mediterrània ancestral.

o PREMIBIOSFERA(MillorcurtdivulgatiudeReservesdelaBiosferaatot l’Estat)

Sala Albert Camus | Del 21 al 24 de nov

– TALLER AMB JOSÉ LUIS GUERIN

o TALLER«WorkinProgress»alaCasad’Artistes
o ProjecciódeldocumentalENCONSTRUCCIÓNambpresentacióde

José Luis Guerin

Auditori de Ferreries | 17 oct a les 19 h

– JORNADES PROFESSIONALS A MERCADAL

o ELLLIBREBLANCDEL’AUDIOVISUALaMenorca.Taularodonade8 professionals destacats de l’audiovisual
Centre Convencions de Mercadal | 30 oct de 9.30 a 13.30 h

o DEL’ARXIUALAPANTALLAambAntoniTortajada CCM| 30octales12.15h

o FOTOLLIBREambLluisReal,JuditTuriDaviddelCampo CCM| 31octales11h

o LAFOTOGRAFIAPARTICIPATIVAambDaviddelCampo CCM| 31octales12h

o Conferència de SANTIPALACIOS (PremiNacionaldeFotoperiodisme 2015 i guanyador dels Premis Valtueña 2021) (Maó) Maó | 26 oct

– ACCIONS ARTÍSTIQUES

o VERMUTMUSICAL:SquizoProject(SantLluís)iIcarTossetTrio Sant Lluis | 23 oct a les 13 h
Mercadal | 31 oct a les 13 h

o CONCERTDECLOENDA:«L’arxiuenquatreestacions»ambAlanFlorit Sala Multifuncional des Mercadal | 1 nov a les 19 h

– AULA DOC

o ProjecteeducatiualscentresdeMenorca.Visionatdecurtmetratges amb activitats, Taller d’introducció al cinema documental amb Magda Timoner o Visites guiades a les exposicions de Premis Valtueña amb el guanyador Santi Palacios i amb el projecte educatiu de Metges del Món.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.