Tornada a l’escola: una normalitat que no ho és

Ja ha començat el nou curs escolar 2021-22 sense massa novetats pel que fa a temes d’aules prefabricades, de nombre de docents, d’estat de les instal·lacions, etc. Enguany, el tema principal, tornen a ser les mesures anti Covid imposades als centres educatius.

No ens enganem, les aules segueixen essent massa petites pel nombre d’alumnes – amb distància imposada – què les ocupen. Si l’any passat amb el metre i mig de distància obligatòria es va fer palesa la realitat de l’espai a les classes, enguany, amb menys distància (1,2 metres a Secundària) la cosa segueix igual. I si ens referim a centres (escoles i instituts) amb molts anys d’antiguitat – la majoria de Menorca- la cosa empitjora.

Hi ha punts positius com que la vacunació i l’estabilització de la pandèmia permet classes presencials en totes les etapes i amb les ràtios habituals. Un altre factor positiu és que l’alumnat amb necessitats especials escolaritzat en centres ordinaris podrà tornar a participar del grup de referència, a diferència del curs 2020-21. Però també n’hi ha de negatius i és que a les Illes Balears, amb un 80% de vacunació, els infants estan obligats a dur la mascareta als patis de les escoles. Altres mesures com les entrades i sortides escalonades o mantenir els grups estables de convivència (grups bimbolla) encara es poden entendre. Les mesures actuals pel que fa a l’ús de mascareta en fillets ens posiciona com els més restrictius d’Espanya: a Catalunya, Aragó, Múrcia o Astúries no la duen al pati, i d’Europa. Si els infants no estan obligats a dur la mascareta als carrers, a les platges, a les terrasses i als parcs, perquè l’han de dur al pati de l’escola? Es tracta d’espais oberts, dissenyats perquè els alumnes s’interrelacionin i aquesta norma no hi ajuda gens. A més ara ja es poden vacunar els menors a partir de 12 anys, per tant, la immunitat de grup és a tocar.

I pot semblar baladí, però dins un centre d’aprenentatge i de saber els alumnes, haurien de dur la cara destapada tant prest com sigui possible, i ara mateix, les xifres ens ho confirmen, ja s’haurien de poder treure la mascareta. El que fa més por és que ens acostumem a una suposada “normalitat” que realment no ho és.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.