La Llibreria Menorca celebra els seus 25 anys Per Mary Moro

Rafel Capella i Sisca Taltavull són els propietaris de la Llibreria Menorca. Aquest matrimoni està de celebració; fa 25 anys que van decidir fer realitat un dels seus somnis: obrir una llibreria. La Llibreria Menorca és tota una institució dins Ciutadella. Confessen “ser lectors, però no massa; si arriba una novetat que ens crida l’atenció sí que la llegim.” Diuen estar agraïts als veïns i clients incondicionals que, des del primer dia que van pujar la persiana, segueixen anant diàriament a la botiga. Parlant amb ells és fàcil entendre la passió amb la que fan la feina dia a dia. 

 – Qui sou, qui hi ha darrera de la Llibreria Menorca?

– Qui som? Doncs el meu marit i jo: Rafel Capella i Sisca Taltavull. Aquest dijous dia 2 de setembre hem celebrat que fa 25 anys que vam obrir la botiga. En un principi, quan vam obrir, va ser a l’altra banda del carrer, al número 46, perquè no teníem local. Amb els anys hem anat evolucionant, i és gràcies a tot el veïnat i a la barriada on estem que seguim obrint cada dia amb la mateixa il·lusió i moltes ganes.

– Com ha estat aquesta evolució de la que parleu?

– Ha estat una evolució molt polida; hem anat creixent, a poc a poc. Al cap d’uns anys de ser a l’altre local va venir Seur a brindar-nos ser un punt de facturació i d’entrega de paquets, i vam dir que sí, ens va semblar bé provar. En Rafel i jo compaginàvem la llibreria amb altres feines, mitja jornada allà, mitja aquí; va ser quan vam agafar Seur que vam dir ara ja quedem tots dos. Des del principi, sempre, hem estat tots dos (i riuen!), ens hem aguantat dintre i fora de casa!

– Per què us vau decidir per obrir una llibreria?

– Feia estona que teníem ganes. Fèiem feina amb sabates, les sabates començaven a anar malament, ja fa 25 anys, i sempre ens havia fet il·lusió tenir una llibreria, amb lo de Seur no contàvem. I ens vam decidir a posar una llibreria, papereria, quiosc, gelats, postals, on també hi hagués una mica de joguines i dolços pels petits. A la botiga segueixen havent tots aquests raconets de premsa, revistes, llibres de butxaca i novetats, guies de Menorca, racons de jugar i manualitats, papereria, dolços i gelats de Torres, publicacions de l’illa, servei de fotocòpia i impresió; quan arriben Sant Joan, Nadal, halloween o carnestoltes també preparem coses.

Rafel i Sisca, què ha significat per a vosaltres la llibreria durant aquests primers 25 anys?

– La llibreria ha estat una cosa de conèixer gent, de fer amistats, de fer molt de veïnat. Nosaltres sempre donem les gràcies a tots els clients, que són molts, que són fidels; tenim clients de fa 25 anys. La gent ens diu que som els millors llibreters que han tingut, inclús quan alguns han hagut d’estar confinats nosaltres els hi hem fet arribar la premsa, llibres, revistes… Quan vam obrir, en tot aquest carrer, només hi érem nosaltres; no hi havia cap més comerç obert, tan sols hi havia una mica més amunt el bar de Can Tito que es deia Bocaccio. En aquest tram, des de la Plaça Menorca fins baix, només estàvem nosaltres, la gent havia de venir expressament. Malauradament nosaltres hem vist tancar moltes llibreries a Ciutadella, hem vist desaparèixer, com a mínim, deu: Monte Toro, Mallorca, Ses Illes, Racó, Quintana del Camí de Maó. En queden molt poques.

– Porteu dues dècades i mitja treballant cada dia, de dilluns a diumenge.

– Sí, obrim cada dia. Considerem els dos que és un servei, el que nosaltres oferim, que si el donem els dies feiners, també l’hem de donar els caps de setmana. Ara a l’estiu hi ha molta gent de fora, molt de català que viu en aquest barri, i a les 8 del matí ja vénen buscant La Vanguardia, sense ella no poden esmorzar. Jo estic amb la jubilació activa -diu Rafel-, i jo desitjant jubilar-me -diu Sisca-, ara ja se’ns comença a fer una mica costa per amunt treballar cada dia, tot i que estem molt contents i no és una feina feixuga. El que no sabem és si hi haurà relleu; de la família sembla que no, però ens agradaria poder traspasar el negoci, que hi hagués continuïtat. Els primers deu anys van ser uns anys molt bons, després va venir una crisis que s’ha anat allargant i ara s’ha sumat el COVID. No hem tancat mai, ni tan sols durant els mesos de confinament; som servei essencial i obríem tots els dies. Alguns hàbits han anat canviant, ara hi ha qui fa una subscripció per internet i no llegeix premsa escrita, ho fa de manera digital. El que són revistes sí segueixen venint a la botiga. Nosaltres estem molt contents i ens sentim afortunats de seguir 25 anys després.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Xuroa Menorca
Ajudes lloguer 2021
Prevenció d'incendis forestals a zones habitades, Govern Balear
Vacuna't del grip