La mar, protagonista del 28é aniversari de la Reserva de Biosfera

Foto: Talaiot Estudio© Prohibida la seva reproducció.

Coincidint amb el 28è aniversari de la Reserva de Biosfera de Menorca, el Consell Insular de Menorca ha organitzat una taula rodona demà dijous a les 19 h a l’Auditori de Ferreries amb el títol «Economia blava». Es tracta de la quarta sessió del cicle de xerrades «Una illa, una mar», emmarcada en el projecte MAREBI, i que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Ferreries.

Amb motiu de l’ocasió, el conseller de Medi Ambient i Reserva de Biosfera, Josep Juaneda, ha volgut destacar que “en el 28è aniversari de la declaració de Menorca com a Reserva de Biosfera i després de més de 2 anys d’incorporar el medi marí a la declaració, és un moment únic per posar en valor el patrimoni natural, com és la mar, que esdevé un escenari perfecte per compatibilitzar la conservació del territori i el desenvolupament de les activitats tradicionals i professionals com a un motor més de la nostra economia i una mostra de la nostra identitat”.

«Economia blava» és un concepte emergent i ampli que fa referència a l’economia relacionada amb els oceans. Inclou sectors més tradicionals com la pesca, nàutica, aqüicultura, transport marítim, infraestructures portuàries o turisme; però també altres sectors emergents com la biotecnologia, la bioeconomia, la robòtica, l’energia renovable, la investigació marina, l’educació, entre d’altres.

Els oceans ocupen un 70% de la superfície del nostre planeta, i juguen un paper fonamental en la regulació del clima i el manteniment de la biodiversitat, són una font d’aliment i molts altres recursos. La Comissió Europea identifica el paper clau que l’Economia Blava ha de tenir en el Pacte Verd Europeu (l’anomenat New Green Deal), i planteja una agenda ambiciosa per a l'”Economia Blava” europea, que passi de centrar-se en un «creixement blau» a concentrar-se en una «economia blava sostenible».

El 2019 la Reserva de Biosfera de Menorca va ampliar considerablement la seva superfície estenent-se cap al mar. En aquest context, es considera oportú proporcionar espais de reflexió i debat sobre quina “economia blava” volem per a la Reserva de Biosfera de Menorca, que mantingui un equilibri entre les activitats humanes i la conservació dels ecosistemes marins.

La taula rodona, moderada pel Sr. Joan Sánchez, economista membre de l’Institut Menorquí d’Estudis (IME), hi intervindran tres conferenciants: el Sr. Justo Saura, en representació de l’Associació d’Empreses Nàutiques de Menorca (ASMEN), el Sr. Miquel Camps, representant del GOB Menorca i el Sr. Rafael Anta, del Banc Interamericà de Desenvolupament.

L’acte és obert a tota la ciutadania. Tota la informació relativa al programa i la inscripció prèvia es pot trobar al web www.menorcabiosfera.org.

El projecte MAREBI del Consell Insular de Menorca, compte amb el suport de la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica, a través del programa Pleamar, amb fons europeus del FEMP. Té una durada d’un any, fins novembre, i compren actuacions de seguiment i investigació a les àrees marines protegides de Menorca i accions de divulgació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Xuroa Menorca