A punt per la 15ena Volta a Menorca BTT

Foto: Joan Bagur Truyol©

El 2020 es va haver de suspendre per mor de la pandèmia però enguany la Penya Ciclista Ciutadella ha reprès amb força la organització de la 15 edició de la Volta a Menorca BTT. Una prova que, tal i com destaquen des de la organització, té un caràcter eminentment lúdic. Enguany 1€ de cada inscripció es destinarà a l’associació Per la Mar Viva.

Serà aquest cap de setmana i dilluns, els dies 9, 10 i 11 d’octubre en què 450 participants, més els guies i organitzadors prendran part en les tres rutes circulars que voltaran l’illa. Una a l’entorn de Ponent, Ciutadella, una cap al centre, Es Mercadal, i la de Llevant que enguany tindrà sortida i arribada as Castell. El dia 9 es farà una etapa de promoció dirigida als infants amb una ruta adaptada. Donada l’excepcionalitat d’aquest any les sortides es faran escalonadament en grups de 150 corredors que sortiran a les 9.30, 10 i 10.30 hores. A més dels 450 participants hi haurà uns 70 guies. Els actes multitudinaris com la festa de comiat es suspenen per raons evidents.

Etapes

Foto: Joan Bagur Truyol©

La primera etapa serà de 55,74 Km i de dificultat mitja/alta. Transcorrerà pel casc antic de Ciutadella i la costa sud, travessant un dels paratges més espectaculars com és el barranc de Santa Ana. Platges verges i patrimoni etnològic es podran contemplar durant aquesta ruta.

La segona etapa, la des Castell serà de 70,74 Km i dificultat alta. Comporta camins rurals i cales pedregoses, passant pels termes des Castell, Maó i Alaior. Pel Camí de Cavalls, aquesta etapa travessarà l’Albufera des Grau, el cor de la Menorca Reserva de Biosfera.

La tercera etapa, la des Mercadal serà de 60,06 Km i de dificultat alta. Camins interiors, zones boscoses i paratges del nord de l’illa. Passarà per llocs inèdits de la Volta com Sa Roca, s’Albufera o la badia de Fornells. També Cala Tirant, Cala Mica i Binimel·là seran presents al tram final de l’etapa.

Factors destacats

Foto: Joan Bagur Truyol©

Un dels factors que més es té en compte a l’hora d’organitzar aquest esdeveniment és la sensibilitat mediambiental de les zones per on transcorrerà la Volta. És un tema que es tracta rigorosament analitzant cada tram del recorregut i la repercussió que pot tenir el desenvolupament de la cursa. S’intenta minimitzar l’impacte de tal manera que a alguns llocs fins i tot els participants han de baixar de la velo i dur-la a bec coll. També és prioritari el tema del serveis sanitaris pel que hi haurà dues ambulàncies medicalitzades a més dels serveis de Protecció Civil i Emergències que aporten uns transmissors específics pels llocs on no hi ha cobertura. A més un dels corredors, membre de l’organització, i amb preparació sanitària, durà un desfibrilador durant les rutes per poder atendre in situ en cas que fos necessari. El pressupost aproximat de l’organització és de 80.000€ destinat a assegurances, taxes, despeses sanitàries, avituallaments i compra de maillots per tots els participants. També es destina una partida pressupostària per convidar a periodistes especialitzats a cobrir l’esdeveniment.

Participació

Foto: Joan Bagur Truyol©

450 corredors en 3 grups de 150 +  70 guies

Procedència dels participants:

  • 36% de Menorca
  • 53% de la resta de Balears i Catalunya
  • 9% de la resta d’Espanya
  • 2% de l’estranger

Franges d’edat:

  • 5% són < 20 anys
  • 32% estan entre els 20 i els 40
  • 59% entre els 40 i els 60
  • 4% són > de 60 anys

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.