Actes 8 Març

Brussel·les ofereix eliminar el 80% dels controls agroalimentaris postBrexit entre Irlanda del Nord i Gran Bretanya

Maroš Šefčovič

ACN Brussel·les .- Brussel·les ofereix al govern de Boris Johnson eliminar el 80% dels controls fronterers postBrexit als productes agroalimentaris que arribin a Irlanda del Nord des de Gran Bretanya. Amb la sortida definitiva del Regne Unit de la Unió Europea a principis d’any, s’ha obert una disputa entre tots dos per la implementació del Protocol sobre Irlanda del Nord de l’acord del Brexit perquè implica controls duaners entre el territori nordirlandès i la resta del Regne Unit. Malgrat signar aquest pacte, Johnson es nega a aplicar-lo i insisteix a renegociar el Protocol. En un gest per intentar evitar una guerra comercial, la CE ha plantejat aquest dimecres dues propostes per facilitar el comerç entre aquests territoris.

“Crearan un carril ràpid per al moviment de béns des de Gran Bretanya a Irlanda del Nord, mentre que (…) es protegeix la integritat del mercat únic”, defensa la CE en un comunicat.

D’una banda, Brussel·les proposa “una solució a mida” per als controls de menjar i bestiar. En concret, es tractaria de retallar entorn del 80% els controls oficials per a “una àmplia gamma” de productes agroalimentaris que entrin a Irlanda del Nord des del Regne Unit.

Per a la resta de mercaderies, l’executiu europeu planteja “simplificar” la paperassa duanera. “Reduiria a la meitat la documentació que ara mateix es necessita per moure béns de Gran Bretanya a Irlanda del Nord”, assegura la CE en un comunicat.

Amb tot, Brussel·les s’obre a negociar amb Londres per trobar “una solució permanent tan aviat com es pugui”. De totes maneres, insisteix que no renegociarà el Protocol i només accedeix a adoptar mesures que facilitin la seva “implementació”.

El problema d’Irlanda del Nord

Tant Londres com Brussel·les admeten que el Protocol està generant problemes per als ciutadans i empreses d’Irlanda del Nord. El protocol d’Irlanda del Nord va ser acordat per la UE i el govern de Johnson com a part de l’acord del Brexit quatre anys després que el Regne Unit votés a favor de sortir del bloc europeu.

L’acord va entrar en vigor a principis d’aquest any i estableix que Irlanda del Nord continua vinculada al mercat únic comunitari i, per tant, les mercaderies que es mouen entre aquest territori i de la resta del Regne Unit han de passar controls. D’aquesta manera, s’aconsegueix que no hi hagi una frontera física entre Irlanda del Nord i Irlanda, país membre de la UE.

Ara bé, hi ha certs controls que generen polèmica, com per exemple les restriccions a la carn congelada. Davant les reticències del govern britànic, Brussel·les ha concedit a Londres diverses pròrrogues aquest any per evitar una guerra comercial. L’última s’acabava a finals de setembre, però Johnson va tornar a ajornar, aquesta vegada de forma unilateral, els controls postBrexit.

La proposta de Londres

El ministre del Regne Unit pel Brexit, David Frost, va reclamar dimarts una renegociació integral del Protocol i que el Tribunal de Justícia de la UE deixi de tenir jurisdicció a Irlanda del Nord en aquelles qüestions que impliquen lleis de la UE.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.