Premi Nobel de Química 2021 Per Antoni Liz

 

El passat 6 d’octubre, es van fer públics els guanyadors de Premi Nobel de Química 2021.

El premi Nobel de química 2021 s’ha donat a Benjamin List i David W.C. MacMillan per al seu desenvolupament d’una eina `per a la construcció de molècules: organocatalisi asimètrica.

Benjamin List, nascut el 1968 a Frankfurt, Alemanya. Doctorat 1997 per la Goethe University Frankfurt, Alemanya. Director del Max-Planck-Institut für Kohlenforschung, Mülheim an der Ruhr, Alemanya.

David W.C. MacMillan, nascut el 1968 a Bellshill, Regne Unit. Doctorat 1996 de Universitat de Califòrnia, Irvine, EUA. Professor a la Universitat de Princeton, EUA.

Els dos guardonats van desenvolupar, l’any 2000, de forma independent, la organocatàlisi asimètrica.

Per construir substàncies farmacèutiques s’han de emprar catalitzadors que són substàncies que controlen i acceleren les reaccions químiques, sense formar part del producte final. Alguns metalls catalitzen reaccions, i, alguns són molt contaminants.

Al nostre cos també conté milers de catalitzadors en forma d’enzims, que controlen les reacciones de les molècules necessàries per a la vida.

Normalment els enzims són molècules enormes que es construeixen a partir de centenars d’aminoàcids.

Benjamin List va pensar si un sol aminoàcid o altres molècules simples similars podrien fer de catalitzadors orgànics.

A més a més, aquests nous catalitzadors permeten la producció de molècules asimètriques.

Durant la construcció química es poden formar dues molècules que, igual que les nostres mans, són la imatge mirall de l’altra.

Les molècules asimètriques (amb quiralitat) solen tenir efectes completament diferents en el cos. Per exemple, una versió de la molècula de limonè té aroma de llimona, mentre que la seva imatge de mirall fa olor de taronja.

En general, només una de les dues formes asimètriques serà útil com a medicament, ja que tenen propietats biològiques diferents.

Amb els seus experiments, Benjamin List va demostrar que la prolina és un catalitzador eficient, i també que aquest aminoàcid pot conduir una catàlisi asimètrica. De les dues possibles imatges de mirall, era molt més habitual que es formés amb major proporció una que l’altra.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.