Diàleg entre investigadors per tancar el I Cicle Memòria i Patrimoni

 

El I Cicle de Memòria i Patrimoni de Menorca acaba dia 22 d’octubre. Aquest cicle, organitzat per Miquel López Gual (Memòries de Menorca) i Amalia Perez-Juez (Boston University) arran de la obtenció d’una beca del Consell Insular de Menorca, clourà el pròxim divendres a les 19.30 a Can Victori, seu de l’Institut Menorquí d’Estudis. L’activitat que tancarà aquest primer cicle és un diàleg entre els investigadors Francisco Ferrándiz i Alicia Torija, sota el títol de “Monumentalizar la Memoria o Memorializar Monumentos: un debate sobre la gestión pública del pasado en el presente”.

El debat girarà entorn a temes de màxima actualitat com per exemple la situació del Valle de los Caídos, però també aprofundirà en casos manco coneguts de monuments escampats arreu de l’Estat. Es tracta de convidar a una reflexió sobre els discursos que es generen a través dels mateixos. A partir d’aquí es plantegen una sèrie de preguntes. Haurien de participar només els experts i les institucions en aquestes noves lectures? S’hauria d’implicar a la ciutadania? Es la ressignificació una opció? Si és així, com s’hauria de fer? Per a reflexionar sobre com gestionar els monuments i els discursos que es generen a partir d’aquests comptarem amb dos convidats de luxe.

Alicia Torija és doctora en història per la UCM. És professora a Tufts University Spain. Durant els darrers vint anys, a més de nombroses publicacions de caràcter divulgatiu i científic, ha dirigit i participat en prop de cent intervencions arqueològiques a Espanya, Síria, Egipte i Tunísia amb institucions com la UNESCO, el CSIC o la Subdirecció de Protecció de Patrimoni Cultural del Ministeri. És vocal al Consell Regional de Patrimoni de la Comunitat de Madrid. Al mateix temps, s’ha interessat també per la Memòria Històrica i Democràtica i ha participat en exhumacions, informes, jornades, congressos, etc., i n’ha publicat nombrosos treballs.

Francisco Ferrándiz és doctor en Antropologia per la Universitat de UC Berkeley. És investigador del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i des del 2007 és Investigador Principal del projecte ‘Subtierro: las políticas de la memoria en la España contemporánea en perspectiva transnacional y comparada’. Actualment és assessor de la Secretaria d’Estat de Memòria Democràtica i també forma part del Comité Executiu de la Memory Studies Association. És autor de nombrosos llibres i article sobre memòria, entre els quals destaquen els més recents: Necropolitics: Mass Graves and Exhumations in the Age of Human Rights (Penn Press, 2015) i, Memory Worlds: Reframing Time and the Past (2020).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Xuroa Menorca
Ajudes lloguer 2021
Prevenció d'incendis forestals a zones habitades, Govern Balear
Vacuna't del grip