Els líders europeus aborden l’augment del preu de l’energia en una cimera marcada pel desafiament legal de Polònia Von der Leyen diu que la resposta a l'increment del preu de l'energia ha de ser "invertir massivament en renovables"

Cimera de líders europeus a del 21 d’octubre del 2021.

ACN Brussel·les .- Els caps d’estat i de govern de la Unió Europea es reuneixen aquest dijous i divendres a Brussel·les per debatre l’augment del preu de l’energia en una cimera que està marcada pel desafiament legal de Polònia. Malgrat que el ‘Polexit’ legal no estava inicialment en l’agenda, finalment els 27 debatran la qüestió a petició d’alguns líders. Després que ja s’hagi tractat en diverses trobades a nivell de ministres, el debat sobre l’increment del preu de l’energia arriba ara a nivell de líders, malgrat que no s’esperen grans decisions. A l’arribada a la cimera, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha dit que la respota al preu de l’energia ha de ser “invertir massivament en renovables”.

Von der Leyen també s’ha referit al ‘Polexit’ legal i ha reclamat a tots els líders “prendre responsabilitats”. “La qüestió aquí és la independència de la justícia. No és nou, però amb la decisió del tribunal constitucional ha pres una nova dimensió”, ha dit la presidenta de la Comissió Europea.

Sobre el preu de l’energia, el primer ministre belga, Alexander De Croo, ha advertit que un augment en els preus “pot tornar a passar” i no ha descartat la compra conjunta de gas que defensa Espanya, però ha advertit que “la situació és diferent” entre els estats membre.

Al seu torn, el primer ministre irlandès, Micheal Martin, ha admès que alguns països estan passant “dificultats” pel preu de l’energia, mentre el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha lamentat que la Unió Europea no avanci “més ràpid” en mesures per frenar l’augment del preu de l’energia.

El president de Lituània, Gitanas Nauseda, ha remarcat que cal “diversificar els recursos energètics”, mentre la primer ministra danesa, Mette Frederiksen, la primera ministra d’Estònia, Kaja Kallas, i De Croo han reivindicat augmentar l’ambició climàtica de cara a la COP26.

El president del Consell Europeu, Charles Michel, de la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el primer ministre dels Països Baixos, Mark Rutte, durant una cimera a Brussel·les el 21 d’octubre del 2021.

Pel que fa a Polònia, la cancellera alemanya, Angela Merkel, ha avisat que una “allau de demandes al Tribunal de Justícia de la Unió Europea no resoldrà el problema”, mentre el primer ministre hongarès, Viktor Orban, ha dit que “els polonesos tenen raó”. “Polònia és el millor país d’Europa. És ridícul parlar de sancions, ha dit.

Durant la cimera, els líders europeus aborden principalment l’augment del preu de l’energia, el desafiament legal de Polònia al club comunitari i la migració. També debatran sobre digitalització, comerç i relacions exteriors, entre d’altres.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.