La Reserva de Biosfera de Menorca conclou una exitosa V edició del Congrés Nacional d’Ecoturisme

Ahir a la tarda es va posar punt final amb un emotiu acte de cloenda a la cinquena edició del Congrés Nacional d’Ecoturisme. La Reserva de Biosfera de Menorca ha acollit, amb una excel·lent organització, aquesta cita professional anual al voltant de l’ecoturisme que ha reunit durant aquests dies a més de 200 congressistes arribats de tots els punts del territori nacional.

Després d’una intensa i profitosa segona jornada de congrés, amb taula de debat i exposició d’experiències i casos d’èxit sota el lema del congrés “Connectats amb la Natura” des de diferents punts de vista -la planificació, la gestió, l’ús públic, l’educació ambiental, la conservació, etc. i el caràcter sostenible que engloba a tots ells-, l’última jornada va comptar també amb un espai de reunions i una exposició de productes locals.

Després de la lectura de conclusions a càrrec d’Amanda Guzmán, gerent de l’Associació d’Ecoturisme a Espanya, i Ricardo Blanco, Cap d’Àrea de Turisme Sostenible de la Subdirecció Gral. De Desenvolupament i Sostenibilitat Turística de la Secretaria d’Estat de Turisme, es va anunciar la seu del VI Congrés Nacional d’Ecoturisme, que se celebrarà en terres gallegues, a la Reserva de la Biosfera Mariñas Coruñesas i Terras do Mandeo (La Corunya).

A l’emotiu record que durant aquests dies s’ha fet a l’illa de la Palma, destinació adherida al Club Ecoturisme a Espanya que tan difícils moments està vivint, es van unir les belles i sàvies paraules de Joaquín Araújo, naturalista, divulgador i escriptor de vasta trajectòria i reconegut prestigi internacional.

A la cloenda institucional van participar Catalina Florit Torres, presidenta de Menorca Activa, Josep Juaneda Mercadal, conseller de Medi Ambient i Reserva de Biosfera, i Héctor Pons Riudavets, alcalde de Maó.
Catalina Florit va destacar que “tot i la disparitat de llocs de procedència dels professionals aquí reunits, a tots ens uneix l’amor que sentim per la terra, el cel i la mar, el sentiment que dissenya el nostre model de treball”.

Segons el conseller de Medi Ambient i Reserva de Biosfera, Josep Juaneda, el Congrés Nacional d’Ecoturisme” és el clar exemple que seguim el camí per adaptar la condició humana a l’entorn natural de Menorca, que és l’única via possible per protegir i conservar la nostra illa”. El conseller va afegir que “aquests esdeveniments contribueixen a la desestacionalització de la nostra economia i donen feina a empreses menorquines”. Juaneda va voler destacar que “també es promociona íntegrament el producte local fent-ne ús en tots els serveis gastronòmics que s’han donat al llarg de les jornades del congrés”.

Per la seva banda, l’alcalde de Maó va recordar la importància d’aquell primer pas que es va donar per protegir s’Albufera des Grau, i que defineix el caràcter de la societat menorquina a favor de la preservació del territori en què viu en comunió amb la natura.

Visita de camp per seguir connectant amb la natura

A les jornades de treball a la seu ubicada a l’illa de Llatzeret, s’han sumat diverses activitats per als congressistes com el descobriment de la cultura talaiòtica sota la volta del cel d’una destinació i reserva Starlight, o un passeig pel nucli històric i port de Maó. Abans de tornar als llocs d’origen, al llarg d’avui els participants continuen descobrint els recursos ecoturístics de Menorca gràcies a les diferents visites programades per a l’última jornada del congrés, dedicat a la visita de camp de dia complet.

D’acord amb la sostenibilitat que marca el caràcter de Menorca, aquest congrés nacional contribueix a la conservació a través de diferents projectes i iniciatives locals -amb el dedicat a la recuperació de la raça autòctona de vaca menorquina com el projecte més votat pels mateixos congressistes -, i el càlcul i compensació de la petjada de carboni de l’esdeveniment. El 70% de la quota d’inscripció al congrés es destinarà als 4 projectes de conservació presentats durant el certamen, sent el presentat per l’Associació de Ramaders i Ramaderes de Bestiar Boví de raça de Menorca el que rebi major dotació.

Organitzadors i col·laboradors

El Congrés Nacional és una iniciativa impulsada per l’Associació Ecoturisme a Espanya (AEE), que gestiona el Club Ecoturisme a Espanya, i que des de fa 10 anys promou iniciatives de referència per a tots els professionals implicats en fomentar l’ecoturisme. El Congrés és recolzat per la Secretaria d’Estat de Turisme (Setur) i l’Organisme Autònom de Parcs Nacionals (OAPN) des de la seva primera edició en 2016. Aquestes tres entitats d’àmbit nacional formen part del Comitè Organitzador juntament amb dels amfitrions del Congrés, el Consell Insular de Menorca (CIMe) i l’Agència Menorca Reserva de Biosfera, i altres entitats regionals i locals que donen suport a l’organització de l’esdeveniment com són l’Agència d’Estratègia Turística de les Illes Balears (AETIB), l’Ajuntament des Castell i l’Ajuntament de Maó. Aquesta cinquena edició ha comptat a més amb la col·laboració del sector privat a través del Segment Estratègic Turístic (SET) Ecoturisme, l’Associació Menorca Activa, la Fundació Foment del Turisme de Menorca i la col·laboració com Media partner de la revista multimèdia Elecoturista.com

Més informació: www.congresonacionaldeecoturismo.es

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.