Un centenar de persones varen iniciar un tractament per addicció al joc durant el 2020 a les Illes Balears

Un centenar de persones varen iniciar un tractament per addicció al joc durant el 2020 a les Illes Balears, d’acord amb els resultats d’un programa pilot impulsat pel Pla Nacional sobre Drogues amb la finalitat de recollir un nou indicador d’inicis de tractament per addicció comportamental. Precisament per abordar aquesta problemàtica, el Pla d’Addiccions i Drogodependències de les Illes Balears (PADIB) de la Direcció General de Salut Pública i Participació ha organitzat un curs –presentat avui per la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez- el qual va dirigit a professionals que treballen en l’àmbit preventiu i al qual s’han inscrit més de cent cinquanta persones.

El programa pilot, en el qual han participat les UCA, Projecte Home, Associació Juguesca, l’hospital de dia d’Eivissa i la consulta de Formentera, es va centrar en la recollida dels inicis del tractament únicament per joc amb doblers en les diferents modalitats i videojocs. La iniciativa ha permès tenir dades actualitzades en el transcurs de l’any 2020, si bé s’ha de tenir en compte que aquest any va ser especial a causa de la pandèmia i que la tendència que marquen els resultats no són els que haguessin estat en un any normal.

Pel que fa als resultats, en total, es varen recopilar 96 inicis de tractament: el 90,62 % eren homes i el 9,37 % eren dones. La distribució per illes va ser de 77 a Mallorca, 6 a Menorca i 13 a Eivissa.

L’edat d’inici de l’addició varia per sexe. Els homes se situen majoritàriament entre 18 i 25 anys, mentre que les dones (la proporció de dones que iniciaren tractament és petita) tenien entre 46 i 55 anys.

El 53,1 % dels participants tenia addicció al joc presencial i el tipus de jocs més usuals entre les persones que iniciaren tractament varen ser màquines d’atzar, escurabutxaques en hoteleria o en sales de joc (30,2 %); jocs de casino, com la ruleta o el blackjack (25 %), i les apostes esportives en directe o en temps real, o en diferit (12,5 %).

Més de cent cinquanta inscrits al curs organitzat pel PADIB

Justament per tal de tractar aquesta problemàtica, més de cent cinquanta professionals es formen des d’avui sobre prevenció de l’addicció al joc en un curs que ha organitzat el Pla d’Addiccions i Drogodependències de les Illes Balears de la Direcció General de Salut Pública i Participació. Les sessions comencen aquesta setmana, quan es commemora el Dia Sense Joc d’Atzar el 29 d’octubre.

La formació, amb el títol «Fonaments bàsics per a la prevenció de l’addicció al joc», va dirigida als professionals que treballen en l’àmbit preventiu, educatiu i social, per tal de dotar-los dels coneixements necessaris per detectar, abordar i actuar amb persones menors que es puguin trobar en aquestes situacions.

En aquest sentit, Gómez ha destacat que aquesta problemàtica no és pot abordar de manera aïllada des de l’àmbit de la salut sinó que requereix un compromís decidit per part de tota la societat.

Imparteix el curs Mariano Chóliz Montañés, professor titular del Departament de Psicologia Bàsica de la Universitat de València. Consta d’una jornada inaugural que té lloc avui 27 d’octubre, de les 11.00 h a les 14.00 h, de forma presencial (aula de formació del carrer de Jesús, 38) i virtual al mateix temps, i cinc sessions més de 3 hores, que seran virtuals cada dimecres fins a l’1 de desembre.

Els continguts del curs són els següents:

Sessió de formació 1

El joc a Espanya i les Illes Balears. Dades socioeconòmiques, normatives i regulacions

Sessió de formació 2

Addicció al joc: fonaments psicològics, biològics i socials

Sessió de formació 3

Epidemiologia de l’addicció al joc i descripció dels instruments de mesura

Sessió de formació 4

Variables psicosocials i legals implicades en la prevenció de l’addicció al joc. Factors de risc i protecció

Sessió de formació 5

Programes de prevenció de l’addicció al joc: descripció dels principals programes d’àmbit internacional i de les variables analitzades

Sessió de formació 6

Programa de prevenció de l’addicció al joc, Ludens

Dades sobre l’ús del joc: els homes juguen més que les dones

D’acord amb l’enquesta ESTUDES 2018-2019 Illes Balears, sobre l’ús de drogues en l’ensenyament secundari, és a dir, entre estudiants entre 14-18 anys:

•Les persones que varen declarar haver jugat a videojocs els darrers 12 mesos varen ser el 95,5 % en el cas dels homes i el 69,9 % en el de les dones.

•Pel que fa a jugar a esports electrònics (e-sports), ho varen fer el 64 % dels homes i el 34,6 % de les dones.

•Quant a les persones que varen declarar que havien vist esports electrònics, varen ser el 51,8 % dels homes i el 23 % de les dones.

Dades sobre el joc amb doblers: puja el percentatge de dones que juga amb doblers

Segons l’enquesta domiciliària EDADES 2019-2020 Illes Balears, entre persones de 15 a 64 anys, els homes juguen més amb doblers que les dones; puja el percentatge d’homes i de dones que juguen amb doblers presencialment i també el de les dones que juguen amb doblers a internet, en relació amb l’enquesta anterior:

•Declararen haver jugat a jocs amb doblers a internet els darrers 12 mesos el 7 % dels homes i el 2,9 % de les dones. En l’enquesta de 2017-2018 eren el 7 % dels homes i el 0,9 % de les dones.

•Declaren haver jugat a jocs amb doblers presencialment els darrers 12 mesos el 64,7 % dels homes i el 68,3 % de les dones. En l’enquesta de 2017-2018 eren el 55,7 % dels homes i el 41,2 % de les dones.

Actuacions de sensibilització

Amb l’objectiu de sensibilitzar els joves, avui dia 27 d’octubre, de 9.00 a 10.00 hores, emmarcat en el programa «Si ho tens clar, tria», que duen a terme el PADIB i la Universitat de les Illes Balears, a través de l’Oficina Saludable i Sostenible, es faran un conjunt d’accions encaminades a informar i sensibilitzar el jovent universitari. S’ha organitzat la trobada de joc sense tecnologies «Espai sense fil», amb la finalitat de sensibilitzar sobre la necessitat de trobar-se i divertir-se socialitzant de manera presencial.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Xuroa Menorca
Ajudes lloguer 2021
Prevenció d'incendis forestals a zones habitades, Govern Balear
Vacuna't del grip