Balearia, Ciutadella - Barcelona Advertisement

El Govern informa la Mesa per a la Lluita contra la Pobresa Energètica que els projectes d’autoconsum compartit de l’IBE prioritzaran els més vulnerables


El vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha presidit aquest divendres la Mesa per a la Lluita contra la Pobresa Energètica i ha informat que el Govern posarà en marxa, abans que acabi l’any, sis projectes d’autoconsum compartit que està desenvolupant l’Institut Balear de l’Energia (IBE), i que permetran generar energia neta i comercialitzar-la a preu de cost per a aquelles famílies vulnerables dels municipis on es troben les instal·lacions.

«Aquests projectes impulsats per l’IBE permetran abaixar la factura de la llum d’aquelles famílies que més necessitats tenen», ha indicat el vicepresident, qui ha avançat que per a l’any 2022, «es posaran en marxa una trentena més de projectes d’aquestes característiques».

«Sabem de la problemàtica del preu de la llum. El Govern defensa que l’electricitat no és un bé de mercat i per això insta tant el Govern d’Espanya com la Unió Europea a dedicar tots els esforços necessaris per tal de solucionar aquest problema. Nosaltres ja hi estam posant solucions amb la implantació dels autoconsums compartits impulsats per l’IBE, una eina pensada per lluitar contra la pobresa energètica i democratitzar aquesta energia. Però no és suficient, necessitam una implicació local i global per tal d’aconseguir no només el repte d’abaixar la factura de la llum, sinó també de mitigar els efectes del canvi climàtic», ha indicat Yllanes.

Cal assenyalar que Santa Eugènia serà el primer municipi de les Illes Balears que posarà en marxa aquest tipus de projecte durant l’any 2021. Deià, Consell, ses Salines a Mallorca, Ciutadella a Menorca i Sant Antoni de Portmany a Eivissa són els altres projectes que entraran en funcionament enguany.

Per la seva banda, el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, ha informat la Mesa que «l’augment del preu de la llum ve donat per qüestions supranacionals i des del Govern hem d’aportar les nostres solucions, i aquestes es basen en la democratització de l’energia, apostant per autoconsum, comunitats energètiques i autoconsums col·lectius com els que engega l’IBE, que ens protegiran a mitjà termini de les inclemències dels mercats energètics majoristes».

Objectius de la Mesa per a la Lluita contra la Pobresa Energètica

La Mesa per a la Lluita contra la Pobresa Energètica té com a objectiu general la col·laboració, la informació i la proposició de criteris i actuacions referents a l’àmbit de la pobresa energètica a les Illes Balears, a més de diagnosticar la situació actual de les llars de les Illes Balears pel que fa a la pobresa energètica.

Així mateix, estableix la col·laboració, la informació i la proposició de criteris referents a l’àmbit de la pobresa energètica a les Illes Balears o la promoció i el seguiment d’iniciatives relatives a la millora de l’accés assequible per part de les llars de les Illes Balears a l’electricitat i/o al gas, com ara la millora de la informació disponible per a la ciutadania en matèria de tarifes energètiques, estalvi energètic o accés al bo social.

A la Mesa també han estat presents el director general de Política Industrial, Antoni Morro, i altres representants del Govern de les Illes Balears, dels ajuntaments, d’associacions de consumidors, de la Plataforma Antidesnonaments, de Càritas, de Creu Roja i representants de les companyies elèctriques.

Carpeta Ciutadana CIME
Plataforma per la Llengua

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.